Nyhed
Læsetid: 3 min.

Cannes 2009: En lovende årgang

Film af Sam Raimi, Terry Gilliam, Kore-eda Hirokazu og Lars von Trier står øverst på listen over film, som Informations udsendte medarbejder glæder sig til på årets filmfestival i Cannes
Kultur
12. maj 2009

I morgen begynder den 62. udgave af den prestigefyldte filmfestival i Cannes, og Informations udsendte medarbejder er allerede begejstret. Et yderst lovende program kan gå hen og gøre årets festival til en af de bedste i nyere tid - i hvert fald i de 11 år, hvor jeg har været på plads i det sydfranske.

Det drejer sig om film både i og uden for hovedkonkurrencen med en række gamle kendinge - blandt andet Lars von Trier, Pedro Almodóvar, Michael Haneke og Ken Loach - i spidsen og i sideserier som Quinzaine des réalisateurs, der åbnes af intet mindre end Francis Ford Coppolas nye film, Tetro.

Her er en lille guide til 10 af de film, jeg glæder mig allermest til.

1. Drag Me to Hell af Sam Raimi

Denne film burde måske ikke stå øverst på en Cannes-kritikers ønskeliste, men jeg er altså forfærdelig stor Raimi-fan, og med Drag Me to Hell vender han efter nogle store Hollywood-produktioner endelig tilbage til den gysergenre, han ikke mindst med Evil Dead-trilogien skabte sig et navn på.

2. Antichrist af Lars von Trier

Rygterne vil vide, at Triers nye værk er en vild og meget flot gyserfilm. Jeg håber, at Trier med Antichrist endnu engang skubber grænserne for, hvad film og genre kan, og med Willem Dafoe og Charlotte Gainsbourg i hovedrollerne kunne dette kig ind i de mørkeste afkroge af den danske instruktørs fantasi sagtens blive en af festivalens helt store oplevelser.

3. Looking for Eric af Ken Loach

Det tidligere, franske fodboldikon Eric Cantona er en slags skytsengel for Eric, hovedpersonen i den lune køkkenvaskrealist Loachs seneste film, Looking for Eric, en komedie om et fodboldtosset postbud i krise. Socialrealisme med smil på.

4. Enter the Void af Gaspar Noé

For syv år siden fik franske Noé folk til at udvandre i hobetal fra den første pressevisning i Cannes af det barske drama Irréversible. Det skal blive spændende at se, om den kompromisløse instruktør kan gøre sig selv kunsten efter med sin nye film, Enter the Void, der foregår i Tokyo og handler om en ung døende mand, der vil gøre hvad som helst for at beskytte sin lillesøster.

5. Inglorious Basterds af Quentin Tarantino

Tarantino vandt Guldpalmen for 15 år siden med Pulp Fiction og er nu tilbage med en film, Inglorious Basterds, om en flok amerikansk-jødiske soldater, som under Anden Verdenskrig får til opgave at lemlæste og dræbe så mange nazister som muligt. Det lyder temmelig usmageligt - forhåbentlig bliver det usmageligt på den der begavede, postmoderne facon, som kun den B-film-begejstrede instruktør kan.

6. Air Doll af Kore-Eda Hirokazu

For fem år siden var Kore-Eda Hirokazu i Cannes med den hjerteskærende Nobody Knows. Nu er han tilbage med Air Doll, hvori en oppustelig dukke får en sjæl og forelsker sig i en ung mand. Det er jeg nødt til at opleve.

7. The Imaginarium of Doctor Parnassus af Terry Gilliam

Midt under optagelserne til Gilliams seneste film døde hovedrolleindehaver Heath Ledger, og det tvang instruktøren til at være kreativ: En række af Ledgers kolleger spiller nu forskellige inkarnationer af titlens dr. Parnassus, der kan virkeliggøre folks drømme, men forfølges af Djævelen selv.

8. The Red Shoes af Michael Powell og Emeric Pressburger

En af fornøjelserne ved filmfestivalen i Cannes er serien med klassiske film, som er blevet restaureret. I år er Martin Scorsese ærespræsident for Cannes Classics, der blandt andet byder på en visning af Powell og Pressburgers 60 år gamle mesterværk, der er baseret på et eventyr af H.C. Andersen. Scorsese og Powells enke, filmklipperen Thelma Schoonmaker, introducerer visningen.

9. The Time that Remains af Elia Suleiman

Den palæstinensisk-israelske instruktør vakte i 2002 opsigt på Croisetten med Divine Intervention, en fantasifuld, humanistisk og humoristisk film om Israel-Palæstina-konflikten. Hans nye film, The Time that Remains, handler om staten Israel fra dens grundlæggelse i 1948 og frem til i dag.

10. Tetro af Francis Ford Coppola

Coppola har i en alder af 70 år genfundet sin ungdom og er begyndt at lave små, personlige film. Eller som han selv formulerer det: "Som ung mand havde jeg en gammel mands karriere; nu, hvor jeg er blevet en gammel mand, kan jeg måske få en ung mands karriere."

Filmfestivalen i Cannes begynder i morgen og varer frem til den 24. maj

Følg med i Informations dækning af filmfestival i Cannes i avisen og på: information.dk/film, information.dk/blogs/christian-monggaard og twitter.com/monggaard

www.festival-cannes.fr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her