Kommentar
Læsetid: 3 min.

Finere fransk med ny kassekredit

Teatret Camp X er blevet til Republique - og teatercheferne lancerer spændende eksperimenter, samtidig med at der skal sælges 25.000 billetter. Tålmodighed er pludselig okay. Men mon teaterbestyrelsernes U-vending holder?
Rasmus Adrian, Martin Tulinius og H.C. Gimbel præsenterede Republique.

Rasmus Adrian, Martin Tulinius og H.C. Gimbel præsenterede Republique.

Jens Nørgaard Larsen

Kultur
7. maj 2009

Republique er blevet navnet på den scene, der ellers lige har heddet Camp X. Det er tydeligvis okay at udtale det franske med et solidt, dansk 'u' som i 'publikum'. Men det finere franske skal tydeligvis signalere noget internationalt - sammen med de tre nye teaterchefers generelle dyrkelse af det elitære og det franskprægede, gerne med et stænk af nycirkus.

Martin Tulinius, H.C. Gimbel og Rasmus Adrian var da også den mest smilende trio, da de tirsdag overbevisende præsenterede konceptet for deres nye teater ude i Kanonhallens foyer. Væk var bekymringerne om økonomien og tilskuer-tilstrømningen. Nu var det alle de kunstneriske visioner, der kom frem. Ikke mindst visioner om formen: At kunne præsentere tekstteater i nye fusioner med visuelt teater med internationalt potentiale - og ikke mindst at kunne udvikle teater over længere tid, end der traditionelt afsættes til en forestilling.

Republique får derfor et laboratorium med navnet QUE, hvor forestillinger skabes og testes og vises, inden de måske tildeles prøvetid og egentlige forestillings-aftener i sæsonen derefter. I samme håndevending er trioen ved at planlægge byggeriet af et scenerum med den internationale loftshøjde på 8,5 meter. Københavns Teater er bygherre, og projektet går ud på at lave en underjordisk foyer midt under Øster Fælled Torv, hvorfra der vil være opgang til både en stor scene i Kanonhallen på 600 pladser - jo, det sagde de faktisk: 600! - og en mindre scene i Dansescenen på 250 pladser. Ideelt med åbning den 1. januar 2011. Og indtil da med det elskede spejltelt midt på Øster Fælled Torv.

Uforståeligt eventyr

Umiddelbart har man lyst til at lade sig smitte af smilene. For hvor er det skønt sådan at etablere et teater helt visionært og ubekymret. "Et eventyr", kaldte MartinTulinius det.

Samtidig må man knibe sig i armen, for hvordan kan det være, at alt dette kan lade sig gøre netop nu - når Camp X lige har måttet lukke, fordi der ikke var penge nok til forestillingerne og ingen reel mulighed for at skaffe et nyt teaterrum som erstatning for Aveny? Hvordan skalteatret kunne sælge de budgetterede 25.000 billetter? Og hvorfor må denne trio godt lancere eksperimenter, når det netop var Camp X's insisteren på kuraterede samfundstemaer og eksperimenterende møder mellem performere og tilskuere, som endte med at tage livet afteatrets ledelse? Hvad er holdningsændringen hos bestyrelsen for teatret - og hos bestyrelsen hos Københavns Teater? Eller er det pludselig blevet mere tidskorrekt attale om teaterlaboratorium som et formeksperiment end om kuratorteater som indholdseksperiment?

I tirsdagens kronik i Politiken beskrev den tidligere kurator for Camp X, Ditte Maria Bjerg, netop den manglende tålmodighed, som har præget både Camp X's egen bestyrelse og Københavns Teaters bestyrelse. Efter ét år gik teaterdirektør Mette Hvid Davidsen, og efter to år var det ikke bare slut med Bjergs kuratortemaer omkring kønsroller og forbrug, men også med Camp X's bærende kuratortanke.

Også derfor virker det absurd, at Martin Tulinius nu kan stå helt roligt frem og på forhånd erkende, at "det her er ikke noget, der lykkes på en halv sæson eller en hel". Uanset hvor glædeligt det er. For er de to bestyrelser nu vitterlig villige til den nødvendige tidstålmodighed? Eller handler det snarere om, at Camp X-damernes indholdseksperimenter har banet vejen for tidseksperimenterne hos Republique-drengene?

Det er svært at gennemskue denne U-vending hos de to teaterbestyrelser. Men skønt, hvis den ender godt. For København har brug for dette teater.

www.republique.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her