Baggrund
Læsetid: 4 min.

Kapitalismen, det frie marked og TV 2

Det er Rigsrevisionen, der er dum, mener TV 2's tidligere ledelse
Tidligere kulturminister Brian Mikkelsen og tidligere adm. dir. for TV 2 Per Mikael Jensen kritiseres begge i Rigsrevisionens rapport.

Tidligere kulturminister Brian Mikkelsen og tidligere adm. dir. for TV 2 Per Mikael Jensen kritiseres begge i Rigsrevisionens rapport.

Jan Jørgensen

Kultur
22. maj 2009

Underholdningsniveauet på sendefladen for TV 2 må efterhånden siges at befinde sig langt under den soap-opera, der udspiller sig omkring stationens tidligere ledelse. Rigsrevisionen er i sin netop offentliggjorte rapport overordentlig skarp i sin kritik af både den tidligere direktion, bestyrelse, revisionsfirma og den overordnede ejer, daværende kulturminister Brian Mikkelsen.

Nu kunne man som ganske almindelig avislæser tro, at folk, som udsættes for skrap kritik fra Rigsrevisionen, ville blive flove og få røde ører og måske endda sige undskyld. Men det ville kun afsløre den håbløse amatør, og her har vi at gøre med professionelle folk.

Direktionen kritiseres for at spille fandango med økonomien. Det udtrykkes i rapporten på rigsrevisionsdansk:

"Den daværende direktion iværksatte med udgangspunkt i urealistiske budgetter og løse beslutningsgrundlag flere likviditetskrævende initiativer indenfor en kortere periode fra medio 2006 til medio 2007. Nogle initiativer er siden afviklet eller reduceret mens andre gav overskud i 2008. Samlet havde iværk-sættelsen af initiativerne negativ indvirkning på TV 2's driftresultat og likviditet i 2007. "

Det kan man godt sige. Da Per Mikael Jensen var tilbage i Metro International efter sin 18 måneders mellemlanding på TV 2, blev et budgetteret overskud på 170-180 millioner af den nye direktion revideret til et underskud på 213,5 mio. kr.

Jensen afviste dengang kategorisk kritikken. Da han rejste, så regnskaberne fine ud, sagde han og antydede dermed, at det var den efterfølgende direktion, der ikke var dygtig nok.

Inkompetent fristil

Det er samme metode, han anvender over for Rigsrevisionens kritik:

"Overordnet er det mit indtryk, at rapporten fra Rigsrevisionen er ret amatøragtig," siger han til Business.dk. Sådan taler en professionel. Han mener, at Rigsrevisionen kun har forstand på at revidere vuggestuer, skoler og andre offentlige institutioner, "som ikke opererer på et kommercielt niveau". Han sammenligner smagfuldt Rigsrevisionens rapport med noget, man kunne finde i Nordkorea eller på Cuba og kalder den amatøragtig og værdiløs.

Han ærgrer sig dog i dag over, at han ikke var tættere på salgsafdelingen, som han nu mener underpræsterede. Det er svært at få til at hænge sammen med, at han tidligere har forsvaret sine megaekspansioner med, at det var nødvendigt at finde på andre indtægtsmuligheder i et faldende reklamemarked.

TV 2's daværende økonomidirektør Anders Kronborg, som nu også arbejder for Metro International, står ikke tilbage for sin tidligere og nuværende chef i sin foragt for Rigsrevisionens rapport, som han kalder for en "inkompetent fristil", der mangler dokumentation.

Der er heller ikke meget Mea Culpa over den tidligere bestyrelse, som i rapporten kritiseres for at have ladet økonomien sejle, mens de så passivt til:

"Den daværende bestyrelse forholdt sig i vidt omfang ukritisk til budgetterne, de nye initiativer og udviklingen i TV 2's økonomi. Bestyrelsen levede dermed ikke op til sit ledelsesansvar."

Det afvises både af daværende næstformand Lars Nørby Johansen og daværende formand Niels Boserup. Boserup viger ikke tilbage fra at sparke ansvaret videre til tv-stationens officielle ejer, daværende kulturminister Brian Mikkelsen. Den helt store dræner af TV 2's kasse var TV 2 Radio, som Boserup siger, at han var meget skeptisk over for, men ministeren gav "et vink med en vognstang" om, at TV 2 skulle købe radiostationen. Og det gik bestyrelsen så artigt med til. Også selv om de åbenbart var klar over, at det var økonomisk uansvarligt. Ellers handlede de i øvrigt i god tro ud fra de oplysninger, de fik af direktionen, siger Boserup.

Det sidste harmonerer ikke med, hvad TV 2 tillidsmand Claus Birch onsdag sagde til Ritzau. Ifølge ham havde medarbejderudpegede bestyrelsesmedlemmer gentagne gange advaret mod TV 2's uhæmmede ekspansion, men var blevet affejet af den øvrige bestyrelse. Rigsrevisionens kritik kommer ikke bag på medarbejderne, siger han.

Revisionen og reglerne

Revisionsselskabet KPMG, der også brillerede ved at være revisor for Stein Baggers IT Factory, kritiseres for at have været for passive og ikke i tide at have råbt vagt i gevær over for den galopperende nedadgående økonomi. Men som man kunne forvente, mener de ikke, at de har noget at bebrejde sig.

"Vi har fulgt reglerne," siger direktøren.

Daværende kulturminister Brian Mikkelsen får også alvorlige hug af Rigsrevisionen. Han kritiseres for "at være for passiv i forhold til TV 2's massive investeringer, der ikke var en del af grundlaget for TV 2".

Det er nok hundeblade, forlag m.m. de tænker på.

Han kritiseres også for at have ladet økonomien løbe løbsk uden at føre tilsyn og for ikke at varetage ejerskabet af TV 2 tilstrækkeligt aktivt.

Brian Mikkelsen er heller ikke den, der stiller op og beklager. Hans eneste reaktion i skrivende stund har været at henvise til Kulturministeriet. Som han meget rigtigt gør opmærksom på, så er han jo ikke kulturminister længere.

Ikke overraskende vil S, SF og R have lavet en uvildig undersøgelse, bl.a. for at se på kulturministerens rolle og ansvar, og lige så lidt overraskende affejes det ønske fuldstændigt af kulturminister Carina Christensen. Hun vil i stedet bede kammeradvokaten se på, om der kan placeres et erstatningskrav hos den tidligere ledelse. Måske inspireret af Dansk Folkeparti, som var ude med forslaget et par timer inden, ministeren besluttede sig for den løsning.

Man skal nok ikke stille for store forventninger til en evt. retssag. For som den meget professionelle Per Mikael Jensen så rigtigt siger:

"Det er klart, at der er usikkerhed, for sådan foregår kapitalismen og det frie marked."

Hvor der handles, der spildes.

Lone Kühlmann var 1994-1999 formand for TV2's bestyrelse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Erik Nissen

"Det er klart, at der er usikkerhed, for sådan foregår kapitalismen og det frie marked."

Hvor der handles, der spildes

Tja, når de smarte ego-drenge folder sig ud for andres penge og på fællesskabets bekostning, så kan det godt være, at der spildes mere end der handles.

Hvad er det egentlig de samfundsbidrager så meget med med deres høje lønninger, smarte attituder og nedladende holdning over for demokratisk kontrol.

Ikke andet, at de sikkert vidste, hvad de gjorde, og at det ikke var til fordel for andre end dem selv.