Magtens top 100 (VII)

Kriterierne er enkle: hvor meget kan vedkommende gøre for en kunstner eller et værk. Desto tættere på en kanonisering desto højere en placering
Kultur
28. maj 2009

39. Anette Østerby, Centerchef i Kunststyrelsen og reelt den, der administrerer statens støtte til billedkunst. Kom fra en stilling som overinspektør på Arken og var før det ansat på Lousiana.

38. Jørgen Nørgaard, mæcen, har stået bag flere donationer til museer, blandt andet af Tal R.

37. Augustinusfamilien, mæcener, har altid brugt flittigt af tobakspengene på kunst, lige fra stor støtte til Louisiana til private køb af samtidskunst.

36. Patricia Asbæk, ejer af kunstcentret Andraxt på Mallorca, sidder i bestyrelsen for Art Forum i Berlin, kunstkonsulent, driver en kunstfond og har været en af de dygtigste gallerister, Danmark nogensinde har haft.

35. Kjeld Juel Petersen, direktør for Veluxfonden, yder massiv støtte til kunst.

34. Helle Behrndt, direktør for kunsthallen Gl. Strand, har spillet en vigtig rolle for samtidskunsten med mange internationalt orienterede udstillinger og et godt øje for lokale kunstnere.

33. Jacob Fabricius, direktør på Malmö Konsthall og kurator. Har arbejdet med flere af de væsentligste navne i samtidskunsten og lavede den danske pavillon til Venedig Biennalen i 2005.

32. Cecilie Høgsbro, kunstnerisk leder på Overgaden, tidligere kunstanmelder på Information. Svigerinde til Lennart Gottlieb og gift med Peter Holst Henchels.

31. Christina Wilson, gallerist og nok den, der har fostret flest danske kunstnere til den store internationale scene, heriblandt Kirstine Roepstorff, Jesper Just og John
Kørner. Er for nylig blevet skandinavisk repræsentant for Sophie Calle og er åbnet i nye lokaler på Esplanaden.

30. Jeppe Hein, kunstner og ejer af Karriere Bar, er på vej i superligaen internationalt. Repræsenteres blandt andet af Johann König, der kommer ud af den mest magtfulde kunstverdens-familie i Tyskland. Hein har deltaget i Venedig Biennalen, udstillet på PS1 Moma, Tate og Pompidou og åbner snart en stor separatudstilling på Aros.

Listen er sammensat gennem samtaler med en lang række aktører i kunstbranchen, hvor et bruttoudvalg på 300 personer er vurderet i forhold til fire parametre: netværk, anerkendelse, økonomi og gennemslagskraft.

Magtens top 100

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her