Klumme
Læsetid: 3 min.

Nok en messe værd

En aparte aspargesøl og en rost romstout og er blandt de sikre highlights ved de Københavnske Øldage, der hen over denne weekend afvikles i Valby
Kultur
15. maj 2009

I dag oprinder ølårets absolutte hovedbegivenhed: Det er atter tid for Københavnske Øldage, Danmarks største ølmesse og altid et sandt tilløbsstykke for ølelskere fra nær og fjern.

Udvalget i Valbyhallen er vanen tro overdådigt, hvilket, vanen tro igen, må give anledning til både fryd og frustration. Fryd, fordi så uanede mængder af idérigdom inden for bryggekunst er samlet til stede under ét tag. Frustration, fordi ingen dødelig kan overkomme at få andet end en bittelillebrøkdel under vesten. Alle disse gode, udsøgte, sjældne, interessante, bizarre og helt anderledes øl, som går ens næse forbi, og som man må nøjes med at kigge på! Ak, hvor hjerteskærende!

Så står man der med sit smageglas og sine poletter, og hvor skal man ende og begynde? Hvert år prøver jeg at tilrettelægge en rute til udvalgte genstande på udvalgte stande, men det ender alligevel altid med at blive helt andre fristelser, jeg kapitulerer for. Som oftest fordi køerne er for lange, fordi andre har udset sig de samme mål for deres begær.

I år venter Danske Ølentusiaster lidt over 10.000 besøgende, og det lyder lovende. Sidste år, hos Carlsberg, var der 21.000, og det var alt, alt for mange. Stedet var befolket som en banegårdshal, hvilket resulterede i en fortravlet atmosfære, som ikke var befordrende for den smagsæstetiske kontemplation.

Aparte aspargesøl

Hvad har jeg af staldtips? Jo, man bør selvfølgelig søge det uventede - det, som ikke fås i almindelig handel. Besøg f. eks. de italienske og spanske mikrobryggere, som er repræsenteret i Danmark for første gang. Technobirra serverer IPA'er lagret på jomfruelige sicilianske egetræs-fade, mens One Pint kan byde på rød ale fra Baskerlandet. Og på Fuglebjerggårds stand kan man smage hjemmeavlede rustikke specialbryg, hvori indgår historiske maltsorter, som brygger Per Kølster har genopdaget til stor begejstring for mesterbryggeren Jens Eiken.

Umiddelbart aparte lyder en såkaldt Aspargesøl, som bryggeriet Herslev har udviklet og falbyder fra sin stand, men tag mit ord for det: Den er lækker og liflig. Vi har at gøre med en hvedeøl, som er varmesiet gennem aspargesrødder for at trække smagen ud af rodnettet. Efterfølgende er tilsat udtræk af birkeblade og birkekogler. Hele dette eksotiske trylleri har til formål at skabe den perfekte ledsageøl til de friske asparges, hvide som grønne, som i denne måned fylder butikshylderne. At kombinere øl eller vin med asparges, så elementerne går op i en højere enhed, er jo ellers noget nær en umulighed, men her bliver resultatet forbilledligt godt. Aspargesøl dufter/smager så decideret distinkt af asparges i næse og mund. Usædvanligt, opfindsomt og originalt, men stadigvæk, synes jeg, lidt aparte.

Smagsmiraklet rumstout

Et clou ved ølmessen må selvfølgelig også påregnes at være det banebrydende bryg, som et klart flertal af Danske Ølentusiaster blev enige om at kåre til Årets Danske Ølnyhed 2008. Carribean Rumstout hedder smagsmiraklet, en stout som innovativt er smagt til med rom. Den er udviklet af Hornbeer, der etablerede sig sidste sidste år i en 40 fods container. Knapt var brygningen kommet i gang, før containeren udbrændte.

Bryggeriet genopstod dog snart af asken med denne drøm af en piratøl som sit magnum opus. Hvis man ynder en superpotent stout (11 pct.) med brændte toner fra ristet bygmalt, røgmalt, kaffe og egetræ.

Rygterne vil vide, at de 'brændte toner' og den lette røgsmag stammer fra branden på bryggeriet. Hvorom alting er, så er titlen velfortjent. Splitte mine bramsejl, manne for en lækker piratøl. Vi ses i Valby.

Herslev: Aspargesøl, 50 cl, 5,5 pct. kr. 44 i Barley Wine, Læderstræde 13, Kbh. K

Hornbeer: Carribean Rumstout, 50 cl , 11 pct., kr. 48 i Barley Wine

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her