Nyhed
Læsetid: 2 min.

Et nyfeministisk ikon er død

En af den amerikanske nyfeminismes ikoner, den amerikanske forfatter og feminist Marilyn French er død, 79 år gammel
Kultur
6. maj 2009

Marilyn French var formentlig den mest hårdtslående af de amerikanske nyfeminister i sit negative syn på mænd. Ifølge French var kvindeundertrykkelsen uløseligt forbundet med den mandsdominerede globale kultur.

"Alle mænd er voldtægtsforbrydere, og det er, hvad de er. De voldtager os med deres øjne, deres love og deres uskrevne regler," erklærede hun i The War against Women (Krigen mod kvinder) fra 1992. .

I Her Mother's Daughter fra (Sin mors datter) 1987 hed det:

"Jeg kender ikke en succesfuld kvinde, der også har et kærlighedsliv. Mænd kan klare begge dele, men kvinder kan ikke. Udbuddet er for disproportionalt, og desuden føler mænd sig for truet af uafhængige kvinder. Mændene kan altid finde en kvinde, som er villig til at opbygge deres ego, og vi uafhængige kvinder kan ikke finde en mand, som ikke løbende skal klappes på ryggen."

I Beyond Power: On Women, Men and Morals (Om kvinder, mænd og moral) fra 1985 undersøgte French i en række essays undertrykkelsen af kvinder gennem de seneste 2.500 år og hævdede herover for temmelig spekulativt eksistensen af tidligere matriarkalske samfund.

Husmor og akademiker

Marilyn French blev født i New York af fattige polske immigranter. Hun tog en bachelorgrad på Hofstra College i Long Island i 1951, hvorefter hun giftede sig med advokaten Robert M. French Jr.

Marilyn French begyndte at skrive i 1957, men de første 20 år blev det kun til nogle få noveller og artikler. I 1964 tog hun en mastergrad og efter at have opfostret to børn og være blevet skilt fra Robert French fortsatte hun sine studier på Harvard og skrev i 1972 en ph.d om James Joyce.

Herefter fulgte i 1977 debuten The Women's Room (Kvinder), der fortæller historien om Mira ('vidunderlig' på latin, red.), som i 1950'ernes USA havner i et forudsigeligt teenageliv og et forstadsægteskab med lægen Norm. Mira opgiver sit universitetsstudium, får to sønner og bliver amerikansk hjemmegående 1960'er-husmor. Da Norm vil skilles til fordel for en yngre model, overlader Mira sønnerne til ham, begynder på universitetet igen og bliver medlem af en feministisk kvindegruppe. Hun udvikler sig fagligt og personligt til en stærk kvinde.

Kvinder blev en drønende succes, kvindebevægelsen var stadig magtfuld, og mange kvinder kunne spejle sig i Frenchs delvis selvbiografiske roman.

Kræft og ufølsomhed

Marilyn French fortsatte med at skrive bøger, essays og litteraturkritik, blandt andet om Shakespeare, hvor hun hævder, at "Shakespeare aldrig opgav sin tro på maskulin overlegenhed eller sin skræk for kvindens seksualitet".

Som 61-årig fik Marilyn French konstateret strubekræft - hun havde røget siden hun var 15 - og lægerne gav hende et par måneder at leve i. Hun overvandt imidlertid sygdommen, fast besluttet på at "forblive et menneske, en tænker og skribent, som blot en overgang er syg".

Sygdomsforløbet har hun skildret i A Season in Hell (En tid i helvede) fra 1998. French opfatter kræften som et angreb på sin kvindelighed og hendes sygdom bliver en del af kampen mod mænds ufølsomhed.

"Man skulle tro, at enhver, der er fyldt 30, kender til smerte, men faktisk bliver mænd i vort samfund opmuntret til at fornægte smerte og lidelse, og medicinstudiet tenderer til at opmuntre fornægtelsen," mente hun.

Marilyn French døde lørdag af et hjerteslag i sit hjem på Manhattan. Ved sin død arbejdede hun på sine erindringer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her