Nyhed
Læsetid: 2 min.

'Det er ikke vores opgave at være taktfulde'

... sagde David Rehling som direktør for Danmarks Natur-fredningsforening, og det udtryk synes stadig at være et motto for vor skribent på nu 60
Kultur
14. maj 2009

Dagbladet Information er et energisk og ofte kaotisk foretagende, hvorfor vi ind imellem glemmer det, der ligger lige for, nemlig at omtale en af bladets markante og mangeårige medarbejdere, David Rehling, der - i går - fyldte 60. Rehling er en del af denne energi på sin helt egen måde. Ind kommer han af døren til redaktionsmødet, hæs og hæsblæsende efter cykelturen fra Dragør, hvor han har boet næsten hele sit liv, dybt optaget af historiens vingesus i form af de biografier, han anmelder, senest Henrik Cavling og Mogens Fog. Begejstret beretter han om de vinkler og sammenhænge, han har fået øje på, til en forsamling, der ofte kun har den næste deadline for øje.

Rehlings kontor på kulturgangen på 4. sal bugner af digre værker om blandt andre danske statsministre, Henry Kissinger og Napoleon. Hans juridiske uddannelse og interesse er ligeledes afspejlet i moppedrenge om ministeransvar og forvaltningsret, mens Davids store cykelentusiasme spores i et par cykelhandsker, der vinker fra stumptjeneren, og et enkelt snapshot af ham selv iført meget omtalte cykelshorts på opslagstavlen. På væggen hænger bl.a. et diplom fra den åbne journalistuddannelse.

I huset er det også hans omgang med det danske sprog, hans evner som lederskribent og hans insisteren på at følge sine tekster til dørs med al 'udstyret'; billeder, billedtekster, rubrik osv. som David Rehling er kendt for.

Miljøets ayatollah

David Rehlings synes at være en af de få, der har foretaget en politisk dannelsesrejse fra højre startende med medlemskab af Konservativ Ungdom og studentertiden på Københavns Universitet, hvor han var medstifter af Moderate Studerende, til Dagbladet Information, hvor han karakteriseres som en af pressens mest regeringskritiske skribenter.

"Fandens forbandet fuldkommen" blev for et par år tilbage fremhævet som det mest venlige, Rehling har skrevet om Anders Fogh Rasmussen. Og så var det endda skrevet i forbitrelse over, at Christiansborg-journalisterne sad som "måbende får", når Fogh brillerede på de ugentlige pressemøder. Et eksempel på kritisk, uafhængig stillingtagen til tidsånden, som andre måske betragter som en vendekåbe. Og det er også den rolle, vi som kolleger oplever Rehling udfylde.

Hans evner som kommunikator er ligeledes bredt anerkendt fra hans tid som direktør i Danmarks Naturfredningsforening fra 1985 til 1996, hvor medlemstallet steg til 272.000, og der blev sat markante aftryk på miljølovgivningen. Selv om han er blevet kaldt "miljøets ayatollah" og "frelst", er der enighed om, at han toptunede foreningen til Danmarks mest magtfulde pressionsgruppe i en tid, hvor ordet spindoktor ikke en gange var tænkt.

Til kritikerne af hans "demagogiske stil," svarede Rehling: "Det er ikke vores opgave at være taktfulde. Det er vores opgave at blive forstået." Eller som han siger i dag: "Selv om man kæmper for en idealistisk sag, skal man jo ikke være en tranlampe." Han siger også, "at man som modmagt, også bliver en del af magten," og bruger det som begrundelse for, at han trods en betydningsfuld post i arbejdet med at rydde op i miljøsvineriet i Østeuropa forlod jobbet som DNF-direktør. I sit nye job som først redaktør fra 1996 og siden skrivende medarbejder på Information har Rehling fortsat sin linje med at ville høres snarere end at være taktfuld.

Dog med forståelse af, at Information er et nyhedsmedie, og derfor har andre forpligtelser end en interesseorganisation.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her