Amalfi-kystens herligheder

Fausta Scarsi er 34 år, født og opvokset i Salerno, en havneby med ca. 150.000 indbyggere 100 km syd for Napoli
Kultur
1. juli 2009

SALERNO - Fausta Scarsi er 34 år, født og opvokset i Salerno, en havneby med ca. 150.000 indbyggere 100 km syd for Napoli. Salerno-provinsen er bøffelmælksmozzarellaens hjemland. I de store sumpområder syd for byen græsser bøflerne, og her ligger også hundredvis af grønt og frugtplantager, der beskæftiger tusinder af illegale indvandrer. Her ligger også Eboli, men ikke det Eboli fra Kristus standsede i Eboli om forvisningerne under fascismen.

Den film er optaget i Matera i Basilicata-regionen, som også danner kulisse i Mel Gibsons The Passion of Christ . Ligesom Matera er Salerno-provinsen en del af Magna Grecia . En af oldtidens vigtigste græske kolonier var ved Paestum, som ligger ved stranden få kilometer syd for Salerno. Her finder man nogle af de mest velbevarede græske templer overhovedet.

Om sommeren bliver Athene-templet brugt som kulisse i suggestive opførsler af græske tragedier, og der afholdes ofte koncerter i den store arkæologiske udgravning: Bob Dylan har været her. Paestum er også et kultsted for moderne Apollon-dyrkere.

Nord for Salerno ligger Amalfi-kysten, den sceniske kyststrækning med citronplantager på de stejle skråninger og snoede bjergveje, som man kender fra utallige bilreklamer. I 50'erne og 60'erne var Amalfi, Positano og Sorrento yndede tilflugtssteder for det internationale jetset, men er i dag blevet invaderet af masseturismen. Tidligere har kunstnere som Henrik Ibsen og Richard Wagner boet og arbejdet her. Nietzsche beskrev sig selv som »et havdyr«, der var skyllet op på Amalfi-kysten.

I Scala ligger San Cataldo-klostret, som for 100 år siden blev købt af den danske italiensrejsende Carl Wiinsted , og fra 1924 har det fungeret som refugium for danske kunstnere og forskere.

Fausta bor nu i bjerglandsbyen Montecorvino sammen med sin mand, Hosea Scelza, som er arkitekt, i et hus, som tilhører hans bedsteforældre.

Svært at finde arbejde

Men Hosea og Fausta vil gerne have deres eget hus og overvejer at flytte til Norditalien, hvor de har bedre jobmuligheder.

Fausta har en kandidatgrad i statskundskab og har uden held forsøgt at blive optaget i det italienske diplomatkorps. I dag arbejder hun 45 timer om ugen som bestyrer af en tøjforretning i et storcenter. Information var inviteret til søndagsfrokost hos familien i gårdhaven.

- Hvad er din største drøm?

»Min største drøm er at leve i et land, som er anderledes end dette.«

- Hvad er det sidste, du har købt?

»En bluse.«

- Hvad er det bedste land i verden?

»Cuba.«

- Hvad tror du på?

»Gensidig respekt og tolerance.«

- Hvordan ser du på din egen fremtid?

»Den ser fin ud, men er ikke uden udfordringer.«

- Hvordan ser du på fremtiden for verden?

»Den kan jeg ikke få øje.«

- Hvad tjener du om måneden?

»Omkring 1.200 euro (ca. 9.000 kr.).«

- Hvem er dit forbillede?

»Rita Levi-Montalcini (neurolog, nobelprismodtager, æresmedlem af det italienske senat) og Margherita Hack (astrofysiker og ærespræsident for Unionen for Ateister og Agnostikere).«

- Hvad er du mest bange for?

»At flyve.«

-Hvad er vigtigst i dit liv?

»Mine venner.«

- Hvad gør dig lykkelig?

»Jeg er lykkelig, når mine kære er lykkelige. Det lyder som tossegodhed, men sådan er det.«

- Hvad bestod dit seneste måltid af?

»Det var en middelhavsfrokost bestående af marinerede ansjoser, spaghetti med skaldyr og grillet zucchini.«

Menneske i Verden

Seneste artikler

 • Lidt lykke hver dag, tak

  26. august 2009
  Egentlig ville han gerne arbejde på et stort skib, men 46-årige Joseph Balic fra Split i Kroatien er lærer og enlig far og finder mest mening i gode mennesker
 • 'Man har de politikere, man fortjener'

  29. juli 2009
  Christa Schischka er født i 1943, og hendes familie-historie er mærket af krig. Hendes far blev dræbt i krigsfangenskab, og Christa Schischka selv blev sendt på fedekur i Schweiz som lille
 • Højtflyvende arbejde for et hus på landet

  28. juli 2009
  I 2006 forlod 20-årige Wei Xiaohong familiens marker i den sydlige Guizhou-provins. Efter et par kortvarige job i Beijing blev han for to år siden vinduespudser
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her