Læsetid: 5 min.

Apolitisk kunstner i politisk protest

Den tjekkiske kunstner David Cerny, kendt for sit kontroversielle EU-værk Entropa, mener, at kunst skal være apolitisk. Det forhindrer ham dog ikke i at protestere mod den tjekkiske regerings afgang og mod landets præsident Vaclav Klaus
Den tjekkiske kunstner David Cerny har lagt kontroverserne omkring værket Entropa bag sig og er nu klar til at sælge det. Kunstneren vækker nu opmærksomhed ved åbent at kritisere den tjekkiske præsident og andre politikere i hjemlandet - og det, selv om han egentlig mener, at kunstnere skal holde sig fra politik.

Den tjekkiske kunstner David Cerny har lagt kontroverserne omkring værket Entropa bag sig og er nu klar til at sælge det. Kunstneren vækker nu opmærksomhed ved åbent at kritisere den tjekkiske præsident og andre politikere i hjemlandet - og det, selv om han egentlig mener, at kunstnere skal holde sig fra politik.

Ota Tiefenböck

2. juni 2009

Den tjekkiske kunstner David Cerny vakte i januar opsigt med sit kæmpemæssige værk Entropa, placeret i Ministerrådsbygningen i Bruxelles i forbindelse med starten på det tjekkiske EU-formandskab.

Værket, som er udformet som et puslespil, fremstiller de enkelte EU-lande med satiriske symboler. Bulgarien er blevet til en række tyrkiske lokummer, Danmark er udformet af legoklodser, hvor Jylland danner en af Jyllands- Postens berømte tegninger, og for eksempel Slovakiet er en spegepølse ombundet med ungarsk flag.

Reaktionerne på Cernys værk var stormfulde, værket fik flere EU -lande til at protestere, og kunstneren kom i kraftig modvind, både hjemme i Tjekkiet og på den internationale scene. Efterhånden har stormen lagt sig, men kunstneren David Cernys ytringer er ikke blevet mere afdæmpede eller ydmyge af den grund.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu