Nyhed
Læsetid: 2 min.

Carlsen triumferer i det yderste slag

Nordmanden Vandt Harmagedon-Partiet Mod Ivanchuk
Kultur
9. juni 2009

"Den sjette engel hældte sin skål ud over den store flod Eufrat, og den udtørredes for vand, så der blev banet en vej for kongerne fra solens opgang. Og jeg så, at der ud af munden på dragen og ud af munden på dyret og ud af munden på den falske profet kom tre urene ånder, der så ud som frøer ..."

Umiddelbart har denne passus fra Johannes' Åbenbaring ikke noget med skak at gøre - og så alligevel. Citatet er nemlig en skildring af Harmagedon, det sidste slag mellem Satans og Guds styrker, og begrebet er blevet mere og mere almindeligt i skakverdenen. Et Harmagedon-parti er det absolut sidste opgør i en match mellem to skakspillere. Det spilles som lynskak med et minuts ekstra betænkningstid til hvid, der til gengæld skal vinde, da sort i tilfælde remis bliver tilkendt den endelige sejr.

En sådan Harmagedon-duel fik man i finalen i den spanske hurtigturnering Ciudad de Leon Masters. Den 18-årige nordmand Magnus Carlsen havde kvalificeret sig til finalen ved at slå Kinas førende stormester Wang Yue og skulle nu dyste mod ukraineren Vassily Ivanchuk, der havde vundet sin semifinale over russeren Alexander Morozewich. Man spillede bedst af fire, og efter to indledende remiser vandt Ivanchuk det tredje.

Carlsen var dermed tvunget til at vinde det fjerde for at sikre sig omkamp i lynskak - og det gjorde han efter overbevisende spil.

De to lynskakpartier endte efter en vis dramatik remis, og så måtte man skride til en Harmagedon-afgørelse. Carlsen fik hvid og gik til sagen med en 'kontrolleret offensiv', som danske fodboldprofeter ynder at formulere det. Ivanchuk spillede påpasseligt, men efter 42 træk fik Carlsen chancen - og greb den: Se diagrammet.

Spillerne har kun ganske få sekunder tilbage på klokken, men tilstrækkeligt til at Carlsen kan nå at sættes dødsstødet ind:

43.Se7 Se5 - dækker truslen mod c6, men: - 44.Te4 Sf3 45.Sc6+ Kc7 46.Te7+! - denne mellemskak er nødvendig, for det hvide tårn skal væk fra en eventuel springerskak på d2. Ivanchuk spræller forgæves, mens Carlsen i det følgende hamrer sine træk ind på ham:

46. - Td7 47.Txd7+ Kxd7 48.Se5+ Kd6 49.Sxf3 Sf4 50.Kc1 h5 51.Lf1 Kc5 52.Kc2 Kb4 53.Se5 Sd5 54.Sd3+ Ka5 55.Kb3 h4 56.Lg2 Se3 57.Lh3 Sd5 58.Kc4 Sb6+ 59.Kd4 Sa4 60.b4+ Kb6 61.Ld7 ...

Springeren er fanget, og Ivanchuk opgav her. Det hører med til historien, at spillerne pr. udført træk får en bonus på tre sekunders ekstra betænkningstid, og det er akkurat tilstrækkeligt til, at Carlsen givetvis også ville have klaret skærene, hvis Ivanchuk i den afgørende fase havde satset på at komme ind i slutspil, hvor hvid skulle sætte mat med løber og springer mod enlig konge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her