Læsetid: 2 min.

Forbandede ungdom - opfølgeren

Forskere og læsere kan forvisse sig om, at 90-årige J.D. Salinger - til trods for at han nægter at vise sig offentligt- er i live. Eller i det mindste hans advokater er. Især når en svensker skriver videre på den angstfulde ungdomsroman
Førsteudgaven af kultromanen -Forbandede ungdom- fra 1951 af J.D. Salinger og et billede ham selv.

Førsteudgaven af kultromanen -Forbandede ungdom- fra 1951 af J.D. Salinger og et billede ham selv.

4. juni 2009

Til manges store fortrydelse viste den sky 90-årige forfatter til Catcher in the Rye - på dansk Forbandede ungdom - sig ikke, da hans advokater nedlagde krav om fogedforbud i New York mod udgivelsen af en uautoriseret opfølger til J.D. Salingers verdensberømte kultroman fra 1951. Forbandede ungdom handler om den unge Holden Caulfield, som inspirerede flere generationer af unge mænd til at dyrke eksistentiel angst.

Vi får måske aldrig at vide, hvor god eller dårlig den uønskede fortsættelse er. Den har fået titlen: 60 years later: Coming through the Rye - frit oversat til 60 år efter - ude over den forbandede ungdom.

Hovedpersonen Caulfield er ikke længere en frygtsom teenager, der giver skolen fingeren og stikker af, men vi følger ham i nutiden. Her er han (stadig) en frygtsom mand midt i 70'erne, men nu stikker han af fra et plejehjem. Den fremskrevne opfølger er skrevet af en svensker, der bor i Göteborg og som skriver under pseudonymet J.D. California. Han tildeler sågar Salinger en rolle i den omdiskuterede bog, hvor denne tvivler på, om han skal genoplive Caulfield eller ej.

På gyngende grund

Forfatteren i Sverige tog grundigt fejl, hvis han regnede med, at den sky eneboer fra New Hampshire ville synes, hans bogparafrase er smigrende eller morsom. Han burde have vidst, at det eneste, der kan få den ægte J.D Salinger ud af sit skjul, er sagsanlæg mod hans persons ære eller værk. Dog kommer han aldrig selv, men blot hans advokathold.

Svenskeren, der heller ikke vil give sig til kende offentligt, forsvarer sig med, at "hans roman ikke er en parodi, en kopi eller kritik af originalen". Salingers forsvarsadvokater skyder det ned således: "Det er rent tyveri, slet og ret, og vi vil med alle midler forsvare Salingers immaterielle rettigheder".

Sagsanlægget drejer sig for Salinger om at få svenske California og det svenske forlag Nicotext til at betale en enorm erstatning og at få nedlagt forbud mod udgivelse. Opfølgeren skal efter planen udgives i Storbritannien i juli og i USA til september.

Selv om Salinger har solgt 75 millioner eksemplarer af originalen verden over og ikke har udgivet noget siden 1965, så er det dog ikke sikkert, at han vinder retssagen.

Svenske J.D. California afviser dramaet med at "sagsanlægget virker lidt vanvittig, da Salinger jo ikke kan kontrollere andres fiktive karakterer, stil eller perspektiv. Det er jo en historie om en forfatter og hans karakter. Det er kærlighed".

Juridiske eksperter i ophavsret mener også, at Salinger er på gyngende grund.

Forfatten til Borte med Blæsten, Margaret Mitchell, tabte en sag mod en opfølger 'skrevet' af en af slaverne fra Scarlet O'Haras plantage, Tara. Den bog fik lov at udkomme under titlen The Wind Gone Done.

© The Independent og Information. Oversat af Jens-Arne Sørensen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu