Læsetid: 4 min.

Glyptotekets forhandlinger med Italien om kunstskatte gået i stå

Ny Carlsberg Glyptotek vil have kompensation, hvis de skal aflevere de museumsgenstande tilbage, som Italien gør krav på. Italienerne har tilbudt at låne det danske museum en udstilling i fire år. Helt uacceptabelt, siger Glyptoteket
Ny Carlsberg Glyptotek vil have kompensation, hvis de skal aflevere de museumsgenstande tilbage, som Italien gør krav på. Italienerne har tilbudt at låne det danske museum en udstilling i fire år. Helt uacceptabelt, siger Glyptoteket
3. juni 2009

I 1971 købte Ny Carlsberg Glyptotek over 100 antikke genstande af den amerikanske kunsthandler Robert Hecht - heriblandt indholdet af en 2.500 år gammel etruskisk fyrstegrav, som i dag er udstillet på museet. Senere viste det sig, at genstandene var blevet røvet fra graven nord for Rom, og det fik de italienske myndigheder til at forlange genstandene tilbageleveret. I slutningen af april mødtes repræsentanter fra Ny Carlsberg Glyptotek og de italienske myndigheder så for første gang ansigt til ansigt for at forhandle om de stjålne genstande. Men på trods af 11 lange forhandlingstimer i København fandt parterne ikke frem til en løsning - og siden april er forhandlingerne gået i stå.

"Vi er et godt stykke fra hinanden - for at sige det mildt," siger direktør for Det Kongelige Bibliotek, Erland Kolding Nielsen, som har været besidder ved forhandlingerne.

Sådan som han ser sagen, vil italienerne have gennemtvunget en aftale, som går ud på, at de skal have den etruskiske grav og andre genstande tilbage uden at præcisere, hvad modydelsen skal være.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Robert Kroll

Når nordeuropæere forhandler, så ved parterne næsten på forhånd cirka hvor en løsning skal ligge - og så forhandler man i det "felt".

I sydeuropa kræver men som forhandler altid "det hele" - og holder fast så længe modparten virker "lidt blød" eller der er håb om indrømmelser uden modydelser.

Det hele ser ud som sædvanlig italiensk forhandlingsstil - det skal man bare vænne sig til..

Peter Jensen

Man kan kun håbe på, at forhandlingerne ender med at blive aflyst. Hvis der bliver indgået en aftale, vil det givetvis ende med at betyde et tab for Glyptoteket og Danmark. Især hvis det medfører, at Glyptoteket modtager et pengebeløb for genstandene, og ikke andre genstande. Verden over holder museer med langt større samlinger stand overfor denne slags krav. Der er ingen grund til at Danmark skal gå foran, med at tømme vore museer.