Klumme
Læsetid: 3 min.

En heltinde under pres

Mary-Louise Parker demonstrerer i den skæve komedieserie -Weeds- at livet i middelklasseforstaden går hårdest ud over kvinderne og at man sagtens kan være en lækker alenemor på 46
Velskrevet.  Mary-Louise Parkers specialitet er kvinder i krise. I ’Weeds’ har hun fået sin egen velskrevne og underholdende, serie, der kan ses af enhver, der har prøvet at være skæv i et parcelhus.

Velskrevet. Mary-Louise Parkers specialitet er kvinder i krise. I ’Weeds’ har hun fået sin egen velskrevne og underholdende, serie, der kan ses af enhver, der har prøvet at være skæv i et parcelhus.

TV 2

Kultur
12. juni 2009

Det sker alt for sjældent, at en lækker heltinde også er en stærk moden kvinde og alenemor til to. Men det er Mary-Louise Parker som den potsælgende enke Nancy Botwin, der kæmper tappert for sin økonomiske og sociale overlevelse i en velstående forstadsby midt i ingen steder - et sted i Californien - i den sorte komedieserie Weeds.

Parkers specialitet er portrætter af kvinder i krise. Nogle vil måske huske hende som lesbisk elskerinde i Stegte Grønne Tomater eller som pillespisende mormonkone i den fænomenale filmatisering af Tony Kushners Engle i Amerika.

Bag facaden

I Weeds har hun fået sin egen serie, som er velskrevet sørgmunter underholdning for alle, der har prøvet at været skæve i et parcelhus. Parkers uimodståelige talent for at spille fucked løfter Weeds fra at være en bittersød udgave af Desperate Housewifes til at være en livsklog skildring af den eksistentielle isolation i sovebyen, som fører til misbrug og kriminalitet.

Tilværelsen i the suburban sprawl, der gror som græs hen over Guds eget land, er på overfladen lykkeligt, men bag de perfekte facader har middelklasselivsstilen høje omkostninger, som især bliver båret af kvinderne.

Jeg er ikke pusher ...

Nancy er enke og eneforsørger efter hendes mand pludselig faldt om og døde. Hvis hun skal give sine to børn en opvækst, er hun nødt til at skaffe penge, hvilket hun gør ved at sælge fygræs til sin advokat, sin revisor og til de andre soccer moms (»jeg er ikke pusher. Jeg er en mor, der tilfældigvis distribuere ulovlige produkter«).

Samtidig skal hun være mor for en søn, der bliver moppet for at være mærkelig, og for en hormonbombe i puberteten.

Hendes såkaldte veninde er Celia, som har cancer og lever i et ulykkeligt ægteskab, hvilket hun afreagerer fra ved at drikke og være grov over for alle (»jeg ville virkelig gerne være Dean utro, men tanken om at putte endnu en pik i min mund er simpelthen for deprimerende«).

Dagdrivermænd

Mændene har i det store hele givet op og de bestiller ikke andet end at ryge pot, spille poker og knalde udenom. Især Nancys bedste kunde Doug, som også er hendes revisor, og som vasker hendes indtægter hvide. Han har dog ikke noget særligt loyalt forhold til Nancy. Da han får tillusket sig en licens til at købe medicinsk marijuhana, truer han med at lægge Nancys forretning i ruiner (»Det er weed-wonderland - det er fuldstændig ligesom Amsterdam. Du behøver bare ikke besøge Anne Franks hus og lade, som om du er ked af det og alt det pis.«).

Men da Nancy opgraderer forretningen til bageri, med virkelig gode potkager, får hun pokerslænget tilbage i forretningen.

I amerikansk sammenhæng er dét ikke noget urealistisk univers. Kalkuleret ud fra, hvor meget der bliver beslaglagt, bliver der hvert år røget 22.000 tons urt i USA. Hvis vi går ud fra, at hver dosis indeholder i snit et halvt gram marihuana, så betyder det, at der hvert år bliver røget ikke mindre end 44 milliarder fede i Amerikas Forende Stater. Og her af bliver ikke så få røget af Californiens enorme middelklasse hvis solbeskinnede, surfende, bongrygende hedonisme udgør en næsten lige så stor del af den amerikanske folkesjæl som bibelbæltets kristne puritanisme.

Lidt for spændende

Samtidig er det er ikke videre kontroversielt, at heltinden er pusher. I et samfund, hvor middelklassetilværelsen ikke er en menneskeret, men et gode, som du kan miste fra den ene dag til den anden, hvis du er uheldig, er det mere forståeligt at du griber til kriminalitet for at udleve den amerikanske drøm.

Denne alvorlige undertekst til løjerne er blevet spidset til i løbet af første sæson, som lige har været sendt på Zulu. Den sluttede lidt for spændende med lurende skygger over Nancy tilværelse fra den hårde konkurrence på det kriminelle marked og fra DEA.

Jeg håber TV Zulu giver os mulighed for at se i næste sæson om Nancy Botwin klarer den anden halvdel af sit liv.

film@information.dk

Weeds. Første sæson. TV 2 Zulu

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her