Læsetid: 7 min.

'Islands krise er god'

Det mener den islandske forfatter Jón Kalman Stefánsson. For hvis der sker ulykker, begynder man at tænke på, hvad man har gjort forkert, og så kan man gøre noget andet. Og de sidste fem år på Island har været skrækkelige, siger han
-Det er svære tider nu, men de seneste fem år har været skrækkelige! Alle disse businessmen, der har sværmet rundt og spillet store på den, og som i virkeligheden kun har været gale drenge!- siger den islandske forfatter, Jón Kalman Stefánsson, om Islands aktuelle økonomiske situation. Jón Kalman Stefánssons bog, -Sommerlys og så kommer natten-, sikrede ham en nominering til Nordisk Råds litteraturpris.

-Det er svære tider nu, men de seneste fem år har været skrækkelige! Alle disse businessmen, der har sværmet rundt og spillet store på den, og som i virkeligheden kun har været gale drenge!- siger den islandske forfatter, Jón Kalman Stefánsson, om Islands aktuelle økonomiske situation. Jón Kalman Stefánssons bog, -Sommerlys og så kommer natten-, sikrede ham en nominering til Nordisk Råds litteraturpris.

Sigrid Nygaard

15. juni 2009

"Vi har alt det, vores forfædre drømte om, lever en hel del længere, er ved bedre helbred, kender ikke til hungers-nød, føler os bare lidt sultne, når vi er på slankekur eller skal holde for længe i kø i trafikken, er bekymrede for vores kropsbygning, får brysterne forstørret eller formindsket, kæmper med skaldepletterne, tager sol, vi drømmer om mere lige tænder ... Vi har det ganske glimrende, men har det alligevel ikke godt, for hvad skal vi stille op med alle disse dage, selve livet, det er ikke nemt at finde ud af, hvorfor vi er til?"

Således lyder en karakteristisk passage fra den islandske forfatter Jón Kalman Stefánssons roman, Sommerlys og så kommer natten.

Jón Kalman Stefánsson har et omfattende forfatterskab bag sig, har tre gange været indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris og er oversat til flere sprog, men på dansk er han et nyt bekendtskab.

Hans bog blander saftige og vildt ynglende historier fra en lille vestislandsk bygd med reflekterende passager som den indledningvis citerede. Med sidstnævnte i baghovedet spørger jeg, om han er en meget moralsk forfatter.

"Man skriver for at forandre verden," svarer han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Robert Kroll

Jeg har nogle islandske bekendte, somt trods god økonomisk fornuft ( ikke overforbrug og jetset liv) har mistet alt.

Jeg tror mange islændinge synes, at krisen er noget rigtig skidt, og uden positive elementer.

Hver eneste krise i historien har givet visse intellektuelle og lommefilosoffer anledning til at synge sangen om, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget - jeg mener, det er bedst, når det går hammer godt ( både helbredsmæssigt, familiemæssigt ,økonomisk, kulturellt o s v) for alle.

Normale mennesker får ikke moralske tømmermænd af at have det godt.

Rasmus Ahrenkilde

Robert Kroll
Mon ikke du misforstår pointen? Et yderstyret højhastighedssamfund, hvor det eneste indhold er, at alle vil have penge og ligne supermodeller, har en pris. Det giver en indre tomhed, idet der ikke er plads til livets forskelle; at vi lever forskellige liv, forskellige steder og ser forskellige ud. Det er selvfølgelig et karikeret billede der tegnes, men en tendens, som Kalman har set på Island, og en tendens som er en almenmenneskelig problematik.
Krisen på Island gør ifølge Kalman, at folk må stoppe "racet". Det giver mulighed for, at de kan genopdage de små ting, som er værdifulde i livet; at man faktisk er glad for de mennesker man bor med, selvom de hverken ser eller er perfekte, glad for sit arbejde, selvom det ikke er et jetsetter job, og glad for den gode vin, selvom den drikkes på den lokale kro. Muligvis kender du ikke til skismaet, at man i sin stræben efter at leve et liv i Hollywood-stil (generelt: for mange ambitioner rettet mod en idealiseret livsstil), kommer til at glemme/forsømme de værdifulde ting, som man faktisk har - eller havde, men det tror jeg, at der er mange andre som gør.

Bedste hilsner
Rasmus