Læsetid: 2 min.

Krig gør os mindre egoistiske

En ny undersøgelse viser, at altruisme i forhisto-riske samfund kan have været et resultat af naturlig udvælgelse på grund af en næsten permanent krig mellem konkurrerende stammer
Charles Darwin havde måske fat i noget, da han skrev bogen -The Descent of Man- i 1873.En ny undersøgelse viser nemlig, at altruisme i forhistoriske samfund kan have været et resultat af naturlig udvælgelse på grund af en næsten permanent krig mellem konkurrerende stammer af jægere og samlere.

Charles Darwin havde måske fat i noget, da han skrev bogen -The Descent of Man- i 1873.En ny undersøgelse viser nemlig, at altruisme i forhistoriske samfund kan have været et resultat af naturlig udvælgelse på grund af en næsten permanent krig mellem konkurrerende stammer af jægere og samlere.

8. juni 2009

Et af de grundlæggende træk ved menneskelivet er den personlige opofrelse for det fælles bedste, men er denne altruisme indskrevet i vores gener som en del af evolutionen? I årtier har biologer skændtes om altruismens udviklingshistorie, og de har for længe siden nået til den konklusion, at den naturlige udvælgelse ikke kan forklare den personlige opofrelse, når det ikke drejer sig om at hjælpe nære slægtninge. Men nu viser en ny undersøgelse, at altruisme i forhistoriske samfund kan have været et resultat af naturlig udvælgelse på grund af en næsten permanent krig mellem konkurrerende stammer af jægere og samlere - en idé som Charles Darwin fremførte i bogen The Descent of Man (Mennesket afstamning, red.) fra 1873.

En videnskabsmand har mindet om, at fordi så stor del af menneskets 200.000 år lange historie udspillede sig i samfund af jægere og samlere før opfindelsen af landbruget for 10.000 år siden, har denne lange periode i vores udviklingshistorie formet vores sociale adfærd. Han mener desuden, at altruismen opstod som et resultat af stammekrige, fordi det var den personlige opofrelse, der gjorde en gruppe i stand til at besejre en anden.

Sociale gener

Ifølge Samuel Bowles fra Santa Fe Institute i New Mexico var "krigsførelse tilstrækkeligt almindeligt og farligt blandt vore forfædre til at fremme udviklingen af det, som jeg vil kalde 'lokalaltruisme' - en tilbøjelighed til at samarbejde med andre medlemmer af gruppen og være fjendtligt indstillet over for fremmede." I undersøgelsen, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Science, udfordrer Bowles tilhængerne af teorien om de selviske gener ved at påpege, at den naturlige udvælgelse fungerede inden for rammerne af menneskelige fællesskaber og ikke blot på enkeltindivider. Bowles understreger, at teorien om den altruistiske kriger blot er et blandt flere mulige scenarier:

"Viljen til at sætte livet på spil som kriger er ikke den eneste form for altruisme. De mest altruistiske og derfor mest samarbejdende grupper er mere produktive og kan f.eks. indeholde flere, stærkere og sundere medlemmer eller gøre mere effektivt brug af informationer."

Ruth Mace, som er antropolog ved University College London, siger, at Bowles' teori anfægter den alment accepterede forestilling om de selviske gener:

"Nye undersøgelser af den sociale udviklingshistorie har genåbnet debatten med argumentet om, at gruppen i nogle sammenhænge er af afgørende betydning. F.eks. blandt kulturproducerende arter som mennesket."

I en anden undersøgelse fra Science hævder videnskabsfolk, at andre grundlæggende træk ved mennesket, f.eks. fremstillingen af sofistikerede redskaber og udviklingen af kunst og kultur, kan være et resultat af befolkningstilvækst snarere end biologiske forandringer: Den pludselige tilsynekomst af menneskelige særtræk som kunst og kultur indtraf, da befolkningstætheden blev så stor, at den fri udveksling af ideer blev mulig.

© The Independent og Information

Oversat af Mads Frese

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu