Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kurt Strand lavede et kritisk interview

Først fyrede den hollandske politiker Geert Wilders forkerte tal af om andelen af muslimer i danske fængsler, og et par dage senere fulgte psykolog Nicolai Sennel trop. Begge gange blev tallene fremlagt i 'Deadline', uden at programmets værter spurgte ind til tallene
Kultur
26. juni 2009

Først var 70 pct. af de indsatte i de danske fængsler muslimer. Ugen efter var det lidt over 50 pct. Det første påstod den hollandske politiker Geert Wilders og de 50 pct. psykolog Nicolai Sennel, da de var gæster i DR s nyhedsprogram Deadline .

Begge tal er langt fra sandheden, men alligevel fik de lov til at svæve direkte ud i stuerne, uden at programmets værter satte spørgsmålstegn ved dem.

Kurt Strand var vært, da Geert Wilders påstod, at de danske fængsler var proppet med muslimer. Selv om tallet forekom lidt voldsomt, brød han ikke ind.

»Jeg ville gerne have haft overskuddet til at spørge ind til det tal, som Geert Wilders henviste til. Da han sagde, at 70 pct. af de indsatte i danske fængsler er muslimer, kunne jeg i situationen godt mærke, at det lød meget voldsomt. I den situation skulle jeg have haft modet og overskuddet til at sige: Det tal lyder voldsomt. Hvor har du det fra?«.

Men det gjorde Kurt Strand ikke. Ligesom Deadline- vært Nikolaj Sommer heller ikke gjorde det, da psykolog og medlem af Dansk Folkeparti Nicolai Sennel proklamerede, at over halvdelen af de danske fængselsindsatte er muslimer.

I stedet måtte værten Anja Bo bringe en berigtigelse for de tal, som Nicolai Sennel havde fremsagt.

»Det føltes rigtigt at få gjort op med de tal, der var blevet lagt frem, især fordi de var blevet gentaget flere gange. For os er det vigtigt at sende et signal om, at man ikke kan slippe af sted med hvad som helst i vores program,« siger Anja Bo og peger på, at værterne skal bedre til at fange fejlene i nuet.

»Når en garvet vært som Kurt Strand ikke får spurgt ind til Geert Wilders vanvittige tal, så taler det til os alle om, at vi bliver nødt til at blive bedre til at udtrykke en skepsis,« siger Anja Bo.

Hun forestiller sig ikke, at hun ville have reageret anderledes, end Kurt Strand gjorde.

Det behøver hun heller ikke. For Deadline -redaktør Olav Skaaning Andersen er helt tilfreds med den måde, Deadline -værterne har tacklet de forkerte tal på.

»Værterne kan ikke gennemskue alle udtalelser, og jeg forlanger slet ikke, at de skal kunne korrigere. Men de har muligheden for at gå ind og spørge opklarende til en sag«.

Er det så ikke ærgerligt, at de ikke benyttede sig af den mulighed i de her to tilfælde

»Kurt Strand stillede også kritiske spørgsmål til Geert Wilders. Jeg har ikke noget at udsætte på mine værter - hverken i tilfældet med Wilders eller Sennel«.

- Så det er i orden, at Nicolai Sennel fik lov til at gentage fejlen for anden gang?

»Nej, det er derfor, at vi efterfølgende går ind og laver en berigtigelse. Ud fra mit synspunkt er Sennels tal en skærpende omstændighed, og han burde desuden selv vide bedre. Han er faktisk godt inde i stoffet om muslimer og indvandrere. Derfor ærgrer det mig, at han sagde det.«

- Ærgrer Sennels udtalelse dig mere end din vært?

»Der sker det, at modparten kommer med nogle andre tal, der går imod det, som Sennel siger. Alligevel er det en skærpende omstændighed, at Sennel gentager noget, som han 100 procent ved, er forkert. Derfor lavede vi en rettelse.«

- Tror du Kurt Strand havde reageret anderledes, hvis Wilders havde sagt, at 90 pct. af de indsatte var muslimer?

»Det er et hypotetisk spørgsmål, som jeg ikke kan svare på.«

- Hvis en af jeres gæster havde sagt, at 70 pct. af dem, der sniffer coke er homo seksuelle, havde du så for ventet, at værten ville reagere?

»Det vil jeg ikke forholde mig til.«

- Men hvor går grænsen for, hvor meget gylle en gæst må lukke ud i Deadline?

»Vi er ofte rigtig gode til at stille spørgsmål til tingene. Det gjorde vi også et langt stykke hen ad vejen i interviewene med Wilders og Sennel. Alligevel slap der nogen ting ud, og det kan værterne ikke være ansvarlige for. Efterfølgende må vi så vurdere, om der skal laves en rettelse. Vi vurderer dagligt, om vi har gjort det godt nok.«

- Gjorde I det godt nok med Wilders?

»Man kan ikke forlange, at en vært kan gennemskue de tal, som Wilders kom med. Kurt Strand lavede et kritisk interview. Geert Wilders kom ud med nogle tal, som var fejlbehæftede, og det var ærgerligt. På den anden side kom han ud med nogle meninger, som nu er blevet en stor historie i Holland. Det handler om, hvad Geert Wilders mener om muslimer - og det er ikke faktuelt forkert.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

peter jensen

Syns det burde ha været med i artiklen at i Sennels tilfælde rettede hans moddebatør Nikolaj Lang på Sennels kort efter Sennels påstand og læste de rigitige statistiske tal op.

Ville ønske studieværten have grebet den bold og presset Sennels for kilde og reaktion på den rettelse han live løb ind i.

God debat Sennels og Lang har iøvrigt.

Er stor fan af deadline , syns deres svar her er super fornuftige. Håber bare deadline ikke sultes ihjel økonomisk.

"Deadline -redaktør Olav Skaaning Andersen er helt tilfreds med den måde, Deadline -værterne har tacklet de forkerte tal på."

Det siger sig selv. Arbejdsgiverne i Dansk Folkeparti har jo fået præcis den mikrofonholderservice, de forlanger. Havd kan man ønske sig mere?

Peter Jensen

"Det handler om, hvad Geert Wilders mener om muslimer - og det er ikke faktuelt forkert."

Man kan tilsyneladende også få lov til uimodsagt at lukke gylle ud i Information .. Wilders mente om Muslimer at 70% af de indstatte i Danske fængsler tilhører denne religion og det ER faktuelt forkert .
Og iøvrigt er det direkte sindsforvirret at mene der skulle være nogen årsags-sammenhæng .

"Kurt Strand lavede et kritisk interview"

Mon ikke Kurt Strand i stil med Morten Løkkegaard og alle de øvrige propagandister, kan se frem til at blive belønnet med et kandidatur af et af de borgerlige partier, når han har aftjent sin værnepligt i de licensfinansierede massemedier?

Sennels har redegjort for sine tal her:
http://www.sappho.dk/muslimer-i-tal.htm

Information og andre medier har dog blindt rustet sig i 'tal-krigen'. Taktikken er klar: på grund af nogle få fejludtalelser, skal der begås karaktermord på Wilders og Sennels. Der skal skabes et debatmiljø, hvor der skal stilles spørgsmålstegn ved højrefløjens redelighed. Det er selvfølgelig OK at kritisere fejlagtige udtalelser, men det ændrer ikke ved at der ikke kan stilles spørgsmålstegn ved størstedelen af Sennels og Wilders udtalelser.