Baggrund
Læsetid: 10 min.

'Man skal lige lære at sætte ham på plads'

Morten Messerschmidt er en mors dreng, og dermed ligner han kronprinsen, mener en meddeltager fra et reality-program. Hans politiske mentor mener, han er sindssygt godt begavet, og det gør en af hans politiske modstandere også. Han siger selv, at han er ateist, men den tror hans tidligere præst ikke rigtig på. Så hvem er han egentlig, denne sangfugl hvis politiske karriere ikke var lige sådan at dræbe?
Ikke bare ung. Morten Messerschmidt er en af de få unge politikere, der har formået at komme i medierne for andet end at være ung. De negative sager har fyldt mest, men han har efter hver dukkert formået at komme igen.

Ikke bare ung. Morten Messerschmidt er en af de få unge politikere, der har formået at komme i medierne for andet end at være ung. De negative sager har fyldt mest, men han har efter hver dukkert formået at komme igen.

Ditte Valente

Kultur
13. juni 2009

Du er nødt til at holde liv i dine drømme - det er dem, der holder liv i din sjæl ...
Luciano Pavarotti i et brev til Morten Messerschmidt

»Skal vi klippe vore julehjerter sammen?« Sådan synger operaelskeren Morten Messerschmidt sammen med kæresten, Dot Wessman, på albummet Jul i Europa - 10 juleduetter og et bonusnummer der blev udgivet i december. I Ekstra Bladet blandt andet til to stjerner og en forudsigelse om, at »Mortens italiener-tenor i -Tu scendi dalle stelle- næppe vil efterlade en kardinal tør.«

Det er endnu uvist, hvordan den romersk-katolske kirke har modtaget udspillet, men Dansk Folkepartis pressechef, Søren Søndergaard, fortæller, at hensigten jo også blot var at henlede opmærksomheden på den side af Morten, som ikke er politisk. Og der er noget, der tyder på, at den side er der. I løbet af de senere år er det efterhånden blevet sværere at reducere Messerschmidt til den stereotyp, som ellers såvel holdningerne, påklædningen og efternavnet frister til. Det har i hvert fald ikke været kedeligt:

I 2001, som 21-årig, blev Morten Messerschmidt indlagt med stress og måtte ligge en måned i sengen. Han var dengang næstformand for Dansk Folkepartis Ungdom, arbejdede for to folketingsmedlemmer og var begyndt på jurastudiet ved Københavns Universitet året før. I 2002 fik han 14 dages betinget fængsel for at overtræde racismeparagraffen og stiftede foreningen Kritiske Licensbetalere, som i selverklæret Erhard Jacobsen-stil skulle observere venstreorienteret propaganda i Danmarks Radio. Det gav sig mest mindeværdigt udslag i en optræden i satireprogrammet De Uaktuelle Nyheder, hvor vært Mikael Bertelsen indleder med spørgsmålet »Hvad går Kritiske Licensbetalere ud på - dit højreorienterede svin?« og afslutter med at afsynge samme spørgsmål på melodien fra -Internationale-. Messerschmidt ser noget beklemt ud ved situationen, men i virkeligheden var det hele aftalt spil, og han spillede unægtelig sin rolle med bravour. Året efter var han da også tilbage på skærmen, denne gang i Big Brother V.I.P. sammen med blandt andre Lise-Lotte Lohmann, Carl-Mar Møller og Moses Hansen. Mediedækningen kulminerede dengang med historien om, at Messerschmidt til finalefesten på toppen af Illum »blev grebet med bukserne nede om knæene i selskab med en blondine i en toiletbås«. Ifølge B.T.

Morten og Lise-Lotte Lohmann

Og Morten Messerschmidt har i hvert fald været en af de unge politikere, som har formået at komme i medierne for noget andet end bare at være ung - selv om det har været de negative sager, der har fyldt mest. I 2005 kom han i Folketinget som 24-årig med 3.812 personlige stemmer, og samme år skabte han intern ballade i Dansk Folkeparti, da han sammen med sin politiske mentor, Mogens Camre, stod som afsender på en kronik i Jyllands-Posten, der talte for lavere skat og en reduktion af den offentlige sektor. Messerschmidt har senere sagt, at kronikken udelukkende var hans værk.

I april 2007 bragte B.T. så historien om, at han under åbningen af restaurant Grøften i Tivoli stærkt beruset havde heilet og sunget nazi-sange (nærmere bestemt -Lied der Deutschen- med teksten Deutschland, Deutschland über alles). Sagen førte til, at han meldte sig ud af Dansk Folkeparti, som han dog en måneds tid senere vendte tilbage til, da historien faldt til jorden. Under sagen mødte han den 22 år ældre bakkesangerinde og restauratør Dot Wessman, og de to blev kærester. I 2009 bestod han sin kandidateksamen på jurastudiet med et 12-tal, og ved Europa-Parlamentsvalget den 7. juni blev han valgt ind med 284.258 personlige stemmer, det næststørste antal nogensinde.

»Det er jo sådan her i verden, at man går så grueligt meget igennem, og så bliver man berømt,« siger medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti Mogens Camre om sin tidligere assistent og i dag nære ven over telefonen fra Bruxelles, og han fortsætter:

»Det er jo egentlig politisk voldtægt at sende en 28-årig herned, for de har ikke den intellektuelle modenhed til at se op over bordkanten. Men Morten har en modenhed, som de fleste mennesker først har, når de er 10 år ældre,« siger han, tydeligt stolt af, at hans protege nu skal tage over, hvor han slipper, og tilføjer: »Morten er ret enestående.«

»Han er en mega festabe,« siger skuespiller og sanger Lise-Lotte Lohmann, der mødte ham i Big Brother huset, hvor de to blev venner. »Men han er jo også et dybt seriøst menneske, så der er mange, der får kam til deres hår nede i EU nu. For han er ustoppelig.«

Lise-Lotte Lohmann fortæller, at hun selv sagde ja til Big Brother, fordi hun ikke ville lade noget gå uprøvet, og hun tror Morten Messerschmidt havde det på samme måde.

»Han er et meget nysgerrigt menneske, og jeg kunne godt lide ham, fordi han sagde nogle mærkelige ting. Han har en meget veludviklet sans for humor, og han var meget festlig. Han var ulasteligt klædt i de her brune habitter, og så faldt han meget. Jeg kan huske som noget af det første, at han faldt over noget, han troede var på gulvet, men som ikke var der. Han var meget klodset. Det var mit møde med Morten.«

Messerschmidt har selv sagt, at han stillede op af to årsager. For at blive kendt, fordi man skal være kendt for at blive valgt, og for at vise, at folk fra Dansk Folkeparti ikke var sådan nogle, der -spiste små børn til morgenmad-.

Morten er god mod børn

»Vi er jo to modsætninger. Han er mors dreng, og jeg er vikingen,« siger kropspsykoterapeut Carl-Mar Møller, der også var med i Big Brother-huset. »Sådan virkede han: Meget velopdragen og lydig og sådan en feminin type - ligesom kronprinsen, der engang var heroppe til en polterabend,« tilføjer han. »Ligesom kronprinsen var han meget imødekommende, smilende og velopdragen. Men derfor kan han godt være modig. At være maskulin eller ej har ikke noget at gøre med at være en tøsedreng, og han kan jo godt være en feminin type privat, men maskulin når han debatterer. Og han er jo en kriger af natur.«

De fleste har givetvis lagt mærke til krigernaturen, mens Morten Messerschmidts bløde side er mindre kendt, mener Lise-Lotte Lohmann. Den kommer dog for eksempel til udtryk, når han er sammen med børn.

»Han har en helt fantastisk rørende omsorg for sine små søskende. Han er også sådan helt overdreven sød over for de små, han har mødt, fra min familie. Og jeg er da ikke selv sådan sød over for alle mulige andres børn. Men han er meget åben, og der er nok også en vis naivitet i det, selv om han nok ikke har den så meget længere.«

Morten Messerschmidts forældre, moren er uddannet kontorassistent, faren vejarbejder, flyttede fra hinanden, da han var et halvt år gammel. Cirka syv år senere mødte moren en anden mand, som døde kort tid inden en lillesøster blev født, og sammen boede søsteren, moren og Messerschmidt i Frederikssund, tæt på hans mormor og morfar. Han har i dag i alt fem mindre halvsøskende, og familien betyder tilsyneladende meget for ham. På væggen på kontoret på Christiansborg hænger seks store portrætter af hans søskende og bedsteforældre.

Den side af Messerschmidt kan sognepræst Inger-Lise Pedersen fra Islebjerg Kirke, hvor han var kirkesanger fra 1999-2005, godt genkende. Hun siger, at hun kun har godt at sige om Morten, der stadig kommer forbi ved juletid og et par gange mere om året.

»Selv om han har de der rabiate holdninger, så er han et meget sødt og varmt menneske. Han er meget afholdt nede i kirken,« fortæller hun. »De fleste af de andre var gamle damer, og de elskede ham jo. Han gik virkelig op i det, han gør aldrig noget halvhjertet. Han havde heller ikke travlt med at forlade kirken bagefter, men sad også og sludrede med folk.«

Inger-Lise Petersen ved godt, at Morten Messer-schmidt ofte er blevet citeret for at sige, at han er ateist. Men hun køber den ikke rigtig.

»Så er det jo mærkeligt at gå til gudstjenester, og jeg har da indtryk af, at han kan lide det. Men jeg spørger jo ikke folk, hvad de har fået ud af det, når de forlader kirken. Jeg tror nu ikke, han er så meget ateist. Det har aldrig virket som om, han havde et overfladisk forhold til det - så går man jo heller ikke i kirke.«

Men hvad så nu? Vil denne medievante mors dreng og hans krigernatur kunne klare sig i Bruxelles, hvor der absolut ikke bliver givet ved dørene, hverken hvad angår indflydelse eller medieomtale? Og i et parlament som han i øvrigt så sent som i december 2006 forsikrede TV 2 Nyhederne om, at han »bestemt ikke vil forsøge at stille op til«, fordi det »burde nedlægges, så magten kan overlades de nationale parlamenter«?

Morten i Bruxelles?

Folketingsmedlem for SF Pernille Frahm har prøvet det. Fra 1999 til 2004 var hun medlem af Europa-Parlamentet, og hun kender Morten Messerschmidt fra Folketingets Europaråd, hvor de begge sidder.

- Hvad er dit indtryk af Morten Messerschmidt fra arbejdet i Europarådet?

»Han er sindssygt godt begavet og kan virkelig sit stof. Men han har en meget polemisk facon, som en gang imellem skader ham mere, end den gavner ham. Han har en tendens til at gå mere efter manden end bolden, når man er ude i paneldebatter med ham - der skal man lige lære at sætte ham på plads.«

- Kan I have en fornuftig samtale, selv om I ikke er enige?

»Ja, hvis vi lader være med at tale politik - hvis vi taler om musik eller noget.«

- Hvordan tror du, han vil klare sig i Bruxelles?

»Han siger, han vil gå i gruppe med de engelske konservative, og de har brug for syv sprog i deres gruppe for at kunne få tilskud, så han er meget værd for dem, og derfor tror jeg godt, han kan få en vis position dernede. Men han får svært ved at sætte egentlige fingeraftryk. Det bliver mere retorik end indhold, tror jeg, men det er han jo også god til.«

- Vil han kunne brænde igennem dernedefra, han har jo udvist en vis flair for at komme i medierne?

»Ja, men Margrethe Auken havde også enorm gennemslagskraft herhjemme, og så kom hun derned, og det samme for mig selv. Jeg kunne godt komme i medierne inden, da jeg sad i Folketinget, men ikke dernede. Med mindre man tager af kassen eller kalder nogen dum, er det meget svært at bryde igennem lydmuren. Han kan muligvis godt gøre det, men ikke med beslutninger og indholdsændringer. Europa-Parlamentet laver jo europæisk lovgivning, så hvad er det, han skal dernede, sidde og sige -Nej, nej, nej, nej, nej-?«

Morten og fremtiden

Læremesteren og vennen Mogens Camre er dog ikke i tvivl:

»Morten ved godt, hvordan man formår at bryde igennem den mur. Det kræver både pop og seriøsitet - hvis du kun har pop, dur det ikke, og hvis du kun er seriøs, er det heller ikke så godt. Der kan Morten begge dele. Fra Big Brother over opera til sin store juridiske ballast. Og han er jo både overblikkets mand og detaljens mester. Jeg kender mange, der normalt ikke stemmer Dansk Folkeparti, der alligevel har stemt på ham, fordi de kan se, at han simpelthen er intellektuelt og politisk fremragende.«

Og selv om Morten Messerschmidt ikke skulle få succes i Bruxelles, skal han nok komme igen. Hans comeback efter hele B.T.-affæren er i hvert fald et tegn på, at han ikke sådan bare lige taber modet. For Lise-Lotte Lohmann fortæller, at sagen virkelig rystede den da 26-årige Messerschmidt, at han var i kæmpe chok, og at det hele var meget hårdt også for hende selv og de andre omkring ham.

»Når man er i Folketinget i dag. Hold da kæft mand - de kan jo ikke gøre en skid! Sådan er det for mange kendte, men især for de folkevalgte. De skal godt nok holde stien ren. Og det er prisen. Du må ikke gå ud og fyre den af. Det lærte Morten på den hårde måde,« siger hun og understreger, at sagen uden tvivl ændrede noget ved Morten Messerschmidt.

Det kunne også tyde på, at årene har slebet de skarpeste kanter af holdningerne eller i hvert fald lagt en lille dæmper på de friskeste udmeldinger. Men hvem ved egentlig, hvad der gemmer sig inde bag jakkesættet: Til spørgsmålet om hvorvidt de kontroversielle synspunkter fra kronikken tilbage i 2005 stadig sidder i Messerschmidt, griner Mogens Camre lidt skælmsk - og nej, ikke som Kejseren i Star Wars til en Darth Vader in spe, faktisk snarere som en Dr. Cliff Huxtable, der taler om familiens yngste - og så glider han ellers pænt udenom ved at pege på, at det jo kun var nogle teoretiske betragtninger og ikke som sådan noget ønske om at tegne en ny politik. Og så videre.

I øvrigt vil han også meget hellere tale om, hvad fremtiden vil bringe. Messerschmidt har selv sagt, at han styrer efter de to noget forskelligartede idoler Ronald Reagan og Luciano Pavarotti, hvor sidstnævnte engang har sendt ham et brev, der i dag er blandt Messerschmidts mest skattede ejendele. Camre har lagt sig mere fast: »Han har jo viljen til at slå igennem og evnen til at arbejde hårdt, så hvis han ikke bliver justitsminister i Danmark, bliver han vel præsident for EF-Domstolen. Det tager selvfølgelig nogle år, men-«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Olesen

Hvordan kan nogen være sindssygt godt begavet,
og så sidde i det parti?
Det skulle da så være første gang i verdenshistorien!

Chris David Bonde Henriksen

Det er sådan set ikke begavelsen, det kommer an på. Det er dybt betænkeligt at læse at Mogens Camre er hans mentor. Mogens Camre er flere gange kommet med racistiske udtalelser, Morten M. er dog kun dømt en gang, og man kunne håbe på at han holder sig i skindet fremover. Men det har i hvert fald ikke afficeret 284.000 vælgere.

Morten Pedersen

1. kommentar der kom ind : "Hvordan kan nogen være sindssygt godt begavet,
og så sidde i det parti? Det skulle da så være første gang i verdenshistorien!"

Manden er garanteret intelligent og medvirker demokratisk og velformuleret som repræsentant for et parti jeg ikke kunne drømme om at stemme på. Men det mest nedslående er de frelste der fortsætter med hån og foragt overfor DF og derved også i.f.t. ca hver 7. dansker - man behøver ikke argumenter men har fri håne-ret. At de går efter magten og har fået den er fordi det var opportunt for Venstre, ethvert parti havde gjort som dem ........ så mød dem med argumenter i stedet for den sædvanlige hovski-snovski-foragt.

Inden man sætter MM fra DF på plads som mors dreng og inddrager moren, vil jeg bemærke, at Mortens mor, såvidt jeg husker, fungerede som en samarbejdsvillig kommunalassistent, da hun var blevet alene med Morten. Han voksede i øvrigt op i den samme lille satelitby samtidig med en anden Morten, Anker Jørgensens barnebarn, aktiv og rekruteret fra DSU. I hine dage boede i byen en anden DF'er eller fremskridtskvinde, Pia Kjærsgaard, i en højhusbebyggelse sammen med mange fremmedarbejdere fra Jugoslavíen og Tyrkiet, men Pia bemærkede næppe de gode folks venlighed ogsmil for kvindernes gevandter og tilsløring, og Morten gik i en anden skole end fremmedarbejderbørnene. Den sociale arv er mangfoldig, og kan ikke altid skjule sig bag sin mors skørter, selv om al den uheldige opførsel jo altid er bedstefars skyld.

Grøfte-sagen var bare et klassisk venstreorienteret karaktermord. Det er rart at befolkningen ikke bider på den slags skræmmekampagner længere.

Hans Nielsen

Dumhed er ikke det samme som fravær af intelligens.

Michael Gudnæs

Parti og personlighed lagt til side: Hvordan kan man være godt begavet, og samtidig have Ronald Reagan som idol? Mage til narrøv har der vel ikke været på den internationale politiske scene i vores tid.

Chris David Bonde Henriksen

Reagan var faktisk en rigtig god præsident. Hans fasthed var medvirkende til at Vesten vandt den kolde krig.

Der er da også lige et par ting der skal sættes på plads heromkring, så hvis Morten M. kender nogen kvinder der gør i rengøring, vil jeg da mene at fremfor at forsøge at gøre HELE landet rent, ku' de da starte med min lejlighed.

@Poul-Erik Andersen

Tjae. Men egentlig knokler jeg da meget med sprogforskning, men er nu kommet lidt i tvivl om noget: Hvad kalder de egentlig: Permanent revolution - på Tiera del Fuego ? ?

Torkel Sprove

Stort set alle indlæggene i denne blog bærer præg af at komme fra de frelste på venstrefløjen - hvorfor ikke se i øjnene, at Messerschmidt er rigtig godt begavet og har en paratviden, som næppe mange på hverken højre- eller venstrefløjen kan hamle op med?
Han har endvidere en holdning i retning af meget mindre EU og meget mere Danmark; efterhånden er venstrefløjspartierne blevet så forelskede i EU, at det snart ligner en ny "sovjet"-union med planøkonomi og nul respekt for de nationale folk. Fint at Messerschmidt går imod denne tendens.

Steen Erik Blumensaat

Ved at blive ansat i E.u går han da indfor eu.

Steen Erik Blumensaat

Mit udgangspunkt, som ikke er et punkt, er det homogene og neutrale geometriske rum.
Jeres er det erfarende >>profane rum, der danner modsætningen til det ligeledes erfarne hellige rum.
Dualisme, dobbelthed i opfattelse. Gud/ djævel, højre/ venstre.
Til venstre for venstre hvad er det?

Per Holm Knudsen

Uanset hvordan man betragter Morten Messerschmidts valgresultat, så er han en ekstremistisk ungdomskriminel, dømt for racisme - og man kommer heller ikke uden om, at Morten Messerschmidt ofte omgås våbenkriminelle og andre racismedømte.
Mennesker, der som Morten Messerschmidt, tager sig selv til rette og underkender demokratiet, og derfor hører ikke til i ordnede samfund.

Man kan selvfølgelig prise sig ved, at nu er endnu en ungdomskriminel sendt ud af landet.

Per Holm Knudsen

@ Mikkel Kaels

Morten Messerschmidt er en ungdomskriminel, der er dømt for racisme, og det er i følge Morten Messerscmidt egen logik og udsagn "at underkende demokratiet" og "at tage sig selv til rette".

Du kan læse nærmere her Morten Messerschmidt er en hyklerisk kriminel

Med hensyn til paralleluniverser så kunne man jo godt se det sådan, at Morten Messerschmidt og DF lever i et univers helt forskelligt fra majoriteten af danskere.

Og, Mikkel Kaels, en anden gang var det måske en god idé at følge de links, der er i indlæg - måske ligger forklaringen der.

Chris David Bonde Henriksen

Morten Messeschmidt er ikke mere 'ungdomskriminel' end et ustraffet menneske, som har begået en mindre lovovertrædelse. Han er ikke på noget grundet fundet uværdig til at beklæde offentlige tillidshverv.

Morten Messerschmidt er helt på linje med flertallet af danskerne, hvad angår den nuværende flygtninge-indvandrerpolitik. Det viser flere opinionsundersøgelser.

De 284.000 danskere, som har stemt på MM, har givet ham et glimrende mandat til at tage med til Europaparlamentet. Jeg er ikke enig med ham, men diverse forsøg på at smæde ham, falder fuldtsændig til jorden. Gå dog efter hans holdninger og ikke hans person. Det sidste er dårlig debatform.

Per Holm Knudsen

@ Mikkel Kaels

Tak for dine pæne ord.

Naturligvis er Morten Messerschmidt en ungdomskriminel, en rabiat af slagsen, den unge mand er straffet for racisme. Iflg. DF's politik, så skal unge mennesker, der har overtrådt straffeloven, konsekvent omtales som kriminelle - og især hvis de har udenlandske aner. Jeg følger blot konsekvent denne politik over for de mange kriminelle folkevalgte i DF. Du kan så selvfølgelig godt sige, at jeg udviser samme lave moral som Morten Messerschmidt og andre fra DF - og det har du naturligvis ret i.

Nu ved jeg ikke, om du læser aviser, men sidst jeg læste en avis fremgik det ret klart, den danske regering er dannet af Venstre og Konservative - og at DF, der blot fik 13,8% af stemmerne, er støtteparti. DF har med andre ord kun 13,8% af vælgerne i ryggen - og det har jeg lidt svært ved at se er en majoritet. 13,8% er noget mindre end 86,2%.

Christian Krohne

@Steen Erik Blumensaat

If you can't beat them, join them? Måske vil Messerschmidt forsøge at inflitrere EU for derefter at ødelægge det?

Hans Henrik Rasmussen:

”I april 2007 bragte B.T. så historien om, at han under åbningen af restaurant Grøften i Tivoli stærkt beruset havde heilet og sunget nazi-sange (nærmere bestemt -Lied der Deutschen- med teksten Deutschland, Deutschland über alles). Sagen førte til, at han meldte sig ud af Dansk Folkeparti, som han dog en måneds tid senere vendte tilbage til, da historien faldt til jorden.”

Jeg skal da lige love for at Hans Henrik Rasmussen her har fået pyntet godt og grundigt på historien. Sagen er jo den at Pia Kjærsgaard og partiledelsen med øjeblikkelig varsel ekskluderede Messerschmidt fra partiet, da nyheden om hans eskapader kom frem.

Hvorfor er der ingen journalister, der har boret i, hvorfor partiledelsen uden tøven tog historien om Messerschmidts nazistiske opførsel for gode varer? Hvorfor tvivlede Pia Kjærsgaard og Co. ikke på, at det var rigtigt, at Messerschmidt havde stået og lavet nazihilsner i fuld offentlighed?

Man kan vinde en præmie hvis man kender det rigtige svar…

Christian Krohne

@Per Thomsen

Jeg kender det rigtige svar - sender du præmien til Århus?

I din betragtning må man tage in mente hvem MM's mentor har været, er det så ens betydende med, at han har sunget Deutschland, Deutschland alles ist vorbei - eller er det lettere at sætte folk i bås.

Jeg tror lige så meget at DF ledelsen ekskluderede Hr. Messerschmidt for "damage controlens" skyld, og dermed er det ikke ens betydende med, at manden er nynazist? I nogle situationer kommer tvivlen ikke den offentlige person til gode - sørgeligt men sandt..

@Christian Krohne
Close but no cigar, Krohne. Hvis det handlede om "damage control", så skulle partiledelsen jo for lang tid siden have eksluderet sig selv.

Når partiledensen ikke tvivlede et sekund på at Morten Messerscmidt havde opført sig som nynazist skyldes det naturligvis at...

Christian Krohne

@Per Thomsen

Jeg ved hvad svaret er, men jeg vil ikke nævne det indlysende i dit indlæg. Ingen Cohiba til mig I guess..

Det paradoksale er så, at jeg ikke kan bestemme mig for hvorvidt jeg er uenig, eller fordi jeg simpelthen ikke vil sætte det prædikat på en folkevalgt politiker - eller måske midt i mellem..

Christian Krohne:

"Det paradoksale er så, at jeg ikke kan bestemme mig for hvorvidt jeg er uenig, eller fordi jeg simpelthen ikke vil sætte det prædikat på en folkevalgt politiker - eller måske midt i mellem.."

Adolf Hitler var også en folkevalgt politiker. Han var faktsik en endnu større stemmesluger end Hr. Messerscmidt.

Men så vil du måske heller ikke sætte et prædikat på den folkevalgte politiker, Adolf Hitler?

Christian Krohne

@Per Thomsen

Det vil jeg gerne, men vil samtidig ikke mene, at disse to personer ligger i samme vægtklasse, sammenligningen er helt ude af proportioner.

At Messerschmidt prædiker lukkethed i stedet for åbenhed er ganske bekymrende, specielt set i lyset af, at så mange danskere er enige i synspunkterne. Begrænsninger i stedet for muligheder synes at være mantraet.

Off topic:
Synes godt at Information kunne sætte klokkeslet på kommentarerne i tilføjelse til dato mærket.

Christian Krohne:

"Det vil jeg gerne, men vil samtidig ikke mene, at disse to personer ligger i samme vægtklasse, sammenligningen er helt ude af proportioner."

sammenligningen gik heller ikke på vægtklassen, men på partifarven, og her er der jo rigeligtt med belæg for en sammenligning jvf partiledelsens reaktion på Messerschmidt eksapader.

I øvrigt blev Messerscmidts valgplakater over hele landet i forbindelse med det nyligt afholdte valg til Europaparlamenetet i tusindsvis af tilfælde dekoreret med et hitleroverskæg. Det er der jo nok en grund til...

Per Holm Knudsen

Morten Messerschmidt er ikke nazist, men når jeg har set valgplakater af den kriminelle racismedømte ungersvend, så har jeg altid tænkt, at han ligner et ikon for Hitlerjugend - og det kan han selvfølgelig ikke gøre for.

Christian Krohne

@Per Thomsen

Vægtklasse og partifarve var i mit forrige indlæg ét fedt.

Dansk Folkeparti kan - i nogens verden - beskyldes for at have nazistiske tendenser, men stadig uden at være det, det samme gælder i min verden for Messerschmidt. Her er han ikke nynazist, men har, indrømmet, nogle rabiate holdninger.

Per Thomsen, du fornemmer noget andet omkring Messerschmidt, al respekt for det, men forsøgt ikke at pådutte alle kommentatorer i denne tråd om andet. Jeg har min mening, du har din, og sådan vil det oftest være i en debat. EOD.

Christian Krohne:

"Her er han ikke nynazist, men har, indrømmet, nogle rabiate holdninger."

Hvad er forskellen? Hvor rabiat skal man efter din enig være før man er nazist?

Hvori består forskellen på de tyske nazisters dæmonisering af jøderne og Dansk Folkepartis og Morten Messerschmidts dæmonisering af muslimerne?

Christian Krohne

Rabiat nok til at ville slå andre folkeslag ihjel.

Du efterspørger en gradbøjning som ville fylde mere end en kandidatafhandling, så den får du ikke. Dit argument for at Messerschmidt er nynazist beror på, at han angiveligt i tivoli skulle have sunget nazi-sange og heilet. For derefter at blive smidt ud af partiet. Overvej lige den argumentation, hvorfor er han så tilbage i partiet? Er det ensbetydende at han ikke er nazist..

Jeg tror ikke, at DF vil slå muslimerne ihjel, der er forskellen.

Christian Krohne:

"Jeg tror ikke, at DF vil slå muslimerne ihjel, der er forskellen."

Er de noget du tror eller noget du ved?

Søren Espersen har flere gange eksplicit sagt at de danske soldater primært er i afghanistan for at slå talibanere ihjel, så han har da ihvertfald ikke de skrupler med at ekspedere muslimer over i evigheden.

Pia Kjærsgaard og andre leden medlemmer af partiet har jo også gentagne gange sammenlignet indvandrene med rotter og andre gnavere. Og hvad er det lige man gør ved den slags skadeyr, Krohne?

Christian Krohne

@Per Thomsen:

Taleban og muslimer er efter min opfattelse ikke det samme. Taleban har taget koranen som gidsel og bruger den som undskyldning for angreb på den vestlige civilisation. Langt de fleste muslimer er pæne anstændige mennesker.

Om Messerschmidt er nazist - er det noget du tror eller ved? Ud fra dine argumenter at dømme, skuer du hunden på hårene og det er ikke mere plausibelt end min tro på, at DF ikke vil slå muslimer ihjel.

For at blive i dyreriget analogien; den med rotterne var vist bare en "and" og Pia K. refererede vist bare til kaniner. Så fordi Pia K. sammenligner muslimer med kaniner betyder det så, at hun vil slå dem ihjel? Det er nærmere LUDO Pia K. spiller hvor hun gerne vil slå muslimerne hjem..

Per, vi bliver ikke enige på denne side af nytår, lad os indse det.

Christian Krohne:

"For at blive i dyreriget analogien; den med rotterne var vist bare en "and" og Pia K. refererede vist bare til kaniner. Så fordi Pia K. sammenligner muslimer med kaniner betyder det så, at hun vil slå dem ihjel?"

Tror du da at Pia Kjærsgaard kalder indvandrerne for kaniner, fordi hun opfatter dem som nogle nuttede kæledyr?

Spøg til side. Du har ikke besvaret det helt centale spørgsmål, nemlig hvad den kvalitative forskel egenlig skulle være på nazisternes dæmonisering af jøderne og dansk Folkepartis dæmonisering af muslimerne. Og grunden til at du ikke har svaret er naturligvis, at der ikke er nogen reel kvalitativ forskel.

Per Holm Knudsen

Per Thomsen

En nazist er for mig, en der er med i et erklæret nazistisk parti, DF er ikke et nazistisk parti, måske kan man hævde, at det er et fascistoidt parti.

Per Holm Knudsen:

"En nazist er for mig, en der er med i et erklæret nazistisk parti, DF er ikke et nazistisk parti, måske kan man hævde, at det er et fascistoidt parti."

For min skyld ingen alarm. Om vi betegner Morten Messerschmidt som nazist eller fascist er for min skyld ikke det afgørende.

Det afgørende er, at vi vænner os til sprogligt igen at kalde tingene ved deres rette navn, og det betyder at det er vigtigt at vi for italesat den kendsgerning at Dansk Folkeparti er et farligt og ekstremistisk parti.

Som Poul Nyrup så rigtigt i sin sagde, så bliver Dansk Fokeparti aldrig et stuerent parti.

Christian Krohne

@Per Thomsen:

Bare fordi jeg ikke er enig betyder det ikke, at jeg tillader at du ligger ord i munden på mig, det synes jeg er yderst ubehøvlet og usympatisk.

Den kvalitative forskel er, at DF ikke vil begå folkemord som nazisterne vil/gjorde. Den forskel er i mine øjne rimelig klar. Du hører ganske enkelt ikke på hvad jeg siger, men har derimod travlt med, at pådutte mig dine holdninger.

Som jeg har sagt før, så er jeg ikke enig og det bliver vi ud fra denne debat at dømme, aldrig.

Per Holm Knudsen

Per Thomsen

Der osse for mig forskel på fascist og fascistoid (fascistlignende).
Jeg mener faktisk ikke, at alle medlemmer af DF er farlige, der findes bestemt fornuftige mennesker der, f.eks. har jeg aldrig grebet Peter Skaarups mor nogen ekstremistiske udtalelser. Og med beklagelse må jeg endog sige, at selv om Kenneth Kristensen er en af de ungdomskriminelle i DF, så kan han faktisk have ganske fornuftige meninger.

Per Holm Knudsen:

"Jeg mener faktisk ikke, at alle medlemmer af DF er farlige, der findes bestemt fornuftige mennesker der, f.eks. har jeg aldrig grebet Peter Skaarups mor nogen ekstremistiske udtalelser."

Det er ikke personerne men ideologien og menneskesynet der er farligt. Fra en globale krise startede i 1929 til Hitler kom til magten i 1933 gik der kun omkring fire år.

Nu står vi overfor en krise der måske er lige så alvorlig og gennemgribende, og ved det nyligt afholdte valg til EU-parlamentet var Danmark jo langt fra det eneste land, der valgte at sende fascister og ultranationalister til Bruxelles.

Det er sgu ret uhyggeligte perspektiver, Per Holm Knudsen, uanset hvilke betegnelser du så synes er de mest korrekte at anvende om Morten Messerschmidt eller for den sags skyld Peter Skaarups mor.

Og så er der i øvrigt ingen anstændige politikere i EU der ønsker at være i gruppe med Morten Messerschmidt. I EU kan man sagtens se, at Messerschmidt er en rabiat racist og ekstremist, der er alt andet end stueren:

http://www.bt.dk/politik/messerschmidt-ikke-stueren-i-eu

Karsten Aaen

Nu tror jeg næppe projektet bliver til noget også denne gang, netop fordi bygning af en moske kræver penge. Og slagsmålet om pengene har hidtil holdt muslimer tilbage fra at bygge moskeer med minareter. ikke mindst fordi Sauderne gerne så, at de betalte for opførelsen...

Og er der ikke en planlov i Danmark som forhindrer 32 m høje minareter eller højhuse f.eks.?

Per Holm Knudsen

Kirkeklokker eller minaretsang er vel i og for sig ét fedt!

Man kan spørge sig selv om, hvorfor vi i Danmark må døje med Morten Messerschmidt og konsorter, mens svenskerne stadigvæk kan væres sig selv og deres land bekendt?

En bacheloropgave fra KUs Institut for Statskundskab viser at forskellene på henholdsvis de danske og de svenske medier leverer en pæn del af svaret. De svenske medier er ikke tilnærmelsesvis så racistiske som de danske.

Teksten kan findes på adressen:

https://absalonfiles.ku.dk/data/ku/open/CO453/55193.pdf

Poul-Erik Andersen:

"Sjovt at Thomsen fremhæver de svenske medier som særskilt positive, ikke mindst med tanke på deres totale mangel på abstraktionsevner, når det f.eks. handler om islam og muslimer eller trosystemer og troende."

Jamen så er vi jo enige, Andersen, selvom jeg synes det er noget Ander-Fogh-Rasmussen-spindoktoragtigt at kalde den danske pressens mange løgnehistorier, manipulationer og fordrejninger om indvandrerne for "abstraktionsevner".

Dansk Folkeparti er et ekstremistisk parti med udprægede nationalsocialistiske træk. Ude i Europa er der af gode grunde igen der vil røre dansk Folkeparti med en ildtang:

http://politiken.dk/politik/article737561.ece

Spørgsmålet er om vi nogensinde kommer så langt i kolonihavehuset, hvor alt for mange stadigvæk går rundt og bilder hinanden ind, at dansk Folkeparti er et sturerent og harmløst parti.

Vågn dog op!