Baggrund
Læsetid: 3 min.

Liv i undergrunden

Kraftwerket i København er noget så sjældent som en kommunalt kulturhus, der ikke virker kommunalt. Siden 2002 har stedet arbejdet med ungdomsdemokrati og giver unge erfaringer med at lave alt fra koncerter til kunst og byrumsudvikling.
Kultur
16. juni 2009
Kraftwerket i København er noget så sjældent som en kommunalt kulturhus, der ikke virker kommunalt. Siden 2002 har stedet arbejdet med ungdomsdemokrati og giver unge erfaringer med at lave alt fra koncerter til kunst og byrumsudvikling.

Kommunalt kulturhus er sjældent et ord, der giver associationer til hverken progressiv kunst eller liv i byen. Kulturhuset Kraftwerket i København har dog haft succes med begge dele, og på trods af sit kommunale tilhørsforhold er der intet ”kommunalt” over hverken stedet eller dets projekter.

”Kraftwerket er en legeplads for unge, hvor de kan lege med kunst, kultur og demokrati. Det er et sted hvor man skal kunne lande blødt, så man tør tage nogle chancer”, siger Nikolaj Jørgensen, der er projektvejleder på Kraftwerket.

Et andet eksempel på Kraftwerkets arbejde kan ses i paraply-projektet Ungdomskultur.nu, hvor unge blev hørt om hvad de mente der manglede i ungdomskulturen.

Resultatet blev to puljer – Ungdomskulturpuljen og Snabslanten, der administreres af Kraftwerket. Sidstnævnte uddeler hurtig støtte til mindre projekter med budgetter under 30.000 kr., og har indtil videre excelleret ved minimalt bureaukrati og hurtige processer.

Snabslanten har eksisteret i et år, og medført en række af projekter, der spænder fra støttekoncerter for unge palæstinensere i Gaza-striben til installationskunst, der kommenterer på overvågningssamfundet. Nikolaj Jørgensen forklarer:

”Resultatet er at København får rigtig meget kultur for meget få penge. For en nystartet projektmager kan 5000 kr i støtte gør en stor forskel. Vores projekter tager udgangspunkt i unges kulturbehov”, siger han og forklarer, at det ligeledes hjælper til at uddanne den næste generation af projektmagere i København.

”Det som vi ser i dag er, at mange af de der arbejder professionelt med events og byrum, er folk, der tidligere har lavet frivillige projekter i undergrunden. Det er meget svært at lave en uddannelse, der lærer de erfaringer man får hvis man laver projekterne selv”, siger Jørgensen.

Stor frihed
Kraftwerket er brugerstyret hvilket i sin tid har ført til enkelte sammenligninger med Ungdomshuset på Jagtvej. Sammenligning har dog ikke meget på sig, men viser, at kulturhuset har rystet det kedelige og institutionaliserede image af sig, der sædvanligvis følger med at bære Københavns våbenskjold.

Snabslanten og Kraftwerket er et udtryk for hvordan åbenhed og vilje til at give frihed til initiativtagere, fører til liv i byen. En tilgang der hos kommunen nu er blevet samlet under sloganet ”Gang i København”.

Herunder arbejdes der på at formindske bureaukratiet omkring tilladelser til brug af veje, bygninger og pladser, da det netop har været de kringlede regler, der ofte har stukket en kæp i hjulet på mange frivillige projekter.

Bylivet kommer nedefra
På et seminar om byliv i sidste uge fremhævede Hugo Prestegaard fra Center for vejes bylivsafdeling, at det ikke bør være kommunen, der arrangerer de begivenheder, der skaber liv i Hovedstaden. Kommunen skal derimod trække sig tilbage og udelukkende facilitere, at de borgere, der har evnerne og gejsten får de bedst mulige vilkår og betingelser.

Som begrundelse bruge han det julemarked Københavns Kommune arrangerede i 2008 på Israels Plads, hvilket blev alt andet end en succes. Nikolaj Jørgensen uddyber:

”Julemarkedet gik jo ikke så godt, og det understreger det behov, der er for at støtte frivillige projekter. De er jo netop gode, da det er kultur som projektmagerne virkelig brænder for at lave.”

Kommunens indstilling har ligeledes sat sine spor blandt de professionelle eventmagere, der ofte bruger kulturbegivenheder som markedsføring. Emil Spangenberg fra kommunikationsbureauet WeMadeThis siger:

”Vi kan mærke at kommunen er mere åben. Der har været et generelt skift fra et konkurrencepræget forhold til samarbejde, og det er netop det, der skal til, hvis vi skal skabe en levende by."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her