Magtens top 10 i dansk kunst

Olafur Eliasson er den mest magtfulde mand i dansk kunst. Information afslører i dag en top 100 liste over billedkunstens magtelite baseret på en undersøgelse gennemført af kunstanmelder Michael Jeppesen
Kultur
19. juni 2009
Olafur Eliasson er den mest magtfulde mand i dansk kunst. Information afslører i dag en top 100 liste over billedkunstens magtelite baseret på en undersøgelse gennemført af kunstanmelder Michael Jeppesen

1. Olafur Eliasson

Danmarks mest magtfulde er også blandt verdens mest magtfulde kunstnere. Han er repræsenteret på de mest magtfulde museer og af de mest magtfulde gallerier i verden. Gennem sin gallerivirksomhed med Claus Andersen er han også med til at hjælpe nye stjerner på vej. Måske den kunstner i verden, der fik flest fondsmidler i 2008, NYC Waterfalls kostede cirka 80 mio. kr, hvor størstedelen var betalt af Public Art Fund og private, hovedsagligt amerikanske, fondsmidler, de simultane udstillinger på MoMA, PS1 og MoMA San Fransisco kostede også et tocifret millionbeløb ligesom skabelsen af Olafurs hydrogen BMW. Take Your Time-udstillingen fra MoMA rejser desuden videre til Dallas, MoCA Chicago, MoCA Sydney m.fl.

2. Poul Erik Tøjner

Tidligere kulturkritiker og nu direktør for det vigtigste museum for samtidskunst i Norden, Louisiana. Har stået bag flere store succeser og tidligere skrevet flere betydningsfulde kunstbøger på Bo Bjerggaards forlag. Desuden medlem af bestyrelsen i Gyldendal, KU og regentparrets fond. Når PET blåstempler en kunstner er vedkommendes karriere sikret.

3. Karsten Ohrt

Direktør for Statens Museum for Kunst. Har tidligere været direktør for Brandts, Ny Carlsbergfondet og Nordjyllands kunstmuseum. Skal forny SMK og har i hvert fald allerede vendt op og ned på ledelsesstilen.

4. Carina Christensen

Møbelfabrikant fra Middelfart der nu er kulturminister. Hun sidder derved på toppen af dansk kulturliv og bestemmer meget over kunstverdenens skæbne. Desværre har hun været usandsynlig anonym i sin første tid som minister bortset fra redningen af Den Frie og Charlottenborg.

5. Christian Gehter

Overtog i 1997 direktørstolen i det dengang skandaleombruste Arken efter Anna Castberg. Har skabt et af de vigtigste museer for samtidskunst i Norden og endda fået det til at vokse.

6. Jens Erik Sørensen

Direktør for ARoS. Uddannet elektriker, men museumsdirektør i Århus de seneste 25 år.

7. Nicolai Wallner

Siden 1993 har Walner gået egne veje. Var bl.a. med til at skabe det hedengangne galleriområde på Islands Brygge og nu det nye galleri projekt på Carlsberg. Har især haft sin fokus på den internationale samtidskunst og er dansk repræsentant for flere af de mest spændende unge internationale kunstnere. Har i flere år været en af de få danske gallerister der får adgang til de mest betydningsfulde messer som Art Basel og Frieze.

8. Bjørn Nørgaard

Den gamle provo sidder idag på toppen af kransekagen og udover at levere gobeliner til kongehuset, er Bjørn Nørgaard formand for et utal af udvalg og fonde som bestemmer over dansk kunstliv. Tidligere professor på akademiet og medlem af kulturkanonens udvalg for billedkunst.

9. Hans Edward Nørregaard-Nielsen

Udover at være kendt som forfatter og kommentator, er HENN mangeårig formand for Ny Carlsbergfonden. Har gennem fondens virke holdt mange kunstnere og gallerister i live, der hvert år får lov til at sælge den mængde kunst til fonden der gør at gallerierne akkurat kan løbe rundt.

10. Anni og Otto Johs. Detlefs

Det meget anonyme ægtepar har gennem deres almennyttige fond betalt for bl.a. Arkens tilbygning, Arken Prisen, Exit på Gl. Strand og alle 60 mio. kr til det nye elefanthus i Zoo. Imens andre sponsorer de seneste år har trukket sig, har de trådt til, og det er helt unikt at private sponserer så stor en del af kulturen i Danmark. Ægteparret gør ikke meget væsen af sig, og formuen er skabt på bremserør og bremseskiver gennem Hr. Detlefs tradingfirma, og formuen bliver nu viderefordelt, da ægteparret ikke har nogen arvinger.

... og fra 11 til 100

11. Elmgreen & Dragset, ­kunstner­duo 12. Per Kirkeby, kunstner 13. Mikael Andersen, gallerist 14. Christine Buhl Andersen, ­museumsdirektør 15. Anders Kold, museums­inspektør, Louisiana 16. Lars Grambye, direktør på Brandts 17. Elisabeth Toubro, kunstner og formand for Kunstrådets Billedkunstudvalg og medlem af Kunstrådet 18. Erik Steffensen, kunstner, ­kurator, skribent, forfatter og tidligere professor på ­akademiet 19. Marianne Torp, museums­inspektør på Statens Museum for Kunst 20. Bo Bjerggaard, gallerist 21. Torben Schmidt Hansen, ­kulturchef for DR 22. Mads Øvlisen, mæcen, ­formand for kunstrådet 23. Claus Andersen, gallerist 24. Holger Reenberg, museumsdirektør, Herning Kunstmuseum 25. Jens Faurschou, gallerist 26. Peter Lassen, mæcen og manden bag Montana 27. Superflex, kunstnergruppe 28. Peter Engberg Jensen og ­Steen E. Christensen, henholdsvis koncernchef i Nykredit og formand for Nykredits fond 29. Tal R, kunstner, i stald hos nogle af verdens mest magt­fulde gallerister 30. Jeppe Hein, kunstner og ejer af Karriere Bar 31. Christina Wilson, gallerist 32. Cecilie Høgsbro, kunstnerisk leder på Overgaden 33. Jacob Fabricius, direktør på Malmø Kunsthal og kurator 34. Helle Behrndt, direktør for kunsthallen Gl. Strand 35. Kjeld Juel Petersen, direktør for Veluxfonden 36. Patricia Asbæk, ejer af kunst­centret Andraxt på ­Mallorca 37. Augustinusfamilien 38. Jørgen Nørgaard, mæcen 39. Anette Østerby, Centerchef ­ i Kunststyrelsen 40. Nils Stærk, gallerist 41. Mikkel Bogh, rektor på ­kunstakademiet 42. Maria Gadegaard, direktør for Charlottenborg, kurator 43. John Kørner, kunstner 44. Bente Scavenius, kunst­historiker og kritiker 45. Jesper Elg, gallerist 46. Nanna Gro Henningsen, kunstner og formand for Billedkunstnernes Forbund 47. Tue Greenfort, kunstner 48. Susanne Ottesen, gallerist 49. Kirse Junge-Stevnsborg og Malene Ratcliffe, ledere af Den Frie udstillingsbygning 50. Niels Erik Gjerdevik, formand for Brandts, medlem af statens kunstfond 51. Leif Dyrhuus, kunstsamler 52. Jesper Just, kunstner 53. Mads Damsbo, museums­direktør, Gl. Holtegaard 54. Dahn Vo, kunstner 55. Elisabeth Delin Hansen, ­direktør for Kunsthallen Nikolaj 56. Anne Birgitte Fonsmark, ­museumsdirektør Ordrupgaard 57. Henriette Bretton-Meyer, kunstnerisk leder af Overgaden 58. Sanne Kofod Olsen, rektor på Det Fynske Kunstakademi 59. Mette Sandbye, journalist, forfatter og lektor 60. Sergej Jensen, kunstner 61. Preben Melander, professor og centerdirektør i virksomhedsudvikling og ledelse på CBS 62. Rune Gade og Camilla ­Jalving, forfattere 63. Joachim Koester, kunstner 64. Hjördis Haack, billed­kunstner 65. Gitte Ørskov, museums­inspektør, KUNSTEN. 66. Vibeke Vibolt Knudsen, ­førsteinspektør på Statens ­Museum for Kunst 67. Jesper Rasmussen, rektor for det Jyske Kunstakademi 68. Nanna Bruun, direktør for Oak fonden 69. Camilla Stockmann, kunst og kulturjournalist på Politiken 70. Ole Faarup, kunstsamler, ­formand for Det Danske Kunstsamler Selskab 71. Lars Schwander, fotograf og grundlægger og leder af Fotografisk Center 72. Nils Borch Jensen, trykker 73. Torben Zenth, ejer og grundlægger af Kopenhagen.dk 74. Bosch og Fjord, Rosan Bosch og Rune Fjord, rådgivere 75. Simon Dybbro Møller, ­kunstner 76. Jan Falk Borup, kunstner og stifter af Aarhus.nu og ­Kunsten.nu 77. Sophia Kalkau, kunstner og formand for skulptørerne i ­Akademirådet 78. Hanne Nielsen, videokunstner, kurator og medlem af kunstrådets billedkunstudvalg 79. Jytte Dresing, kunstsamler og mæcen 80. Mette Marcus, inspektør Louisiana 81. Jens-Peter Brask, kunst­samler 82.Anna Krogh, inspektør Brandts 83. Martin Asbæk, gallerist 84. Lilibeth Cuenca Rasmussen, performancekunstner 85. FOS, kunstner 86. Tom Christoffersen, ­gallerist 87. Sys Hindsbo, kunstner 88. Michael Kvium, kunstner 89. Peter Amby, kunstrådgiver 90. Peter Kirkhoff Eriksen, kunstrådgiver 91. Michael Thouber, kunst­rådgiver, E-types 92. Peter Christmas-Møller, salgs og vurderingsdirektør, Bruun Rasmussen 93. Birgitte Kirkhoff, tidligere gallerist, kurator 94. Lars Bang Larsen, kunst­kritiker 95. Jytte Jensen, kurator på ­MOMA 96. Jens Olesen, mæcen 97. Bengt Sundstrøm, ejer af ­lauritz.com 98. Teddy Josephsen og Marie Jacobi, kunstindkøbere, ­Nykredit 99. Helene Nyborg, gallerist 100. Torben Weirup, kunst­anmelder

Kunst ved Jeppesen

Seneste artikler

 • Stressstreger

  23. september 2010
  Det bedste ved udstillingen er heldigvis Daniel Milans streg. En helt tynd sort krimskrams tilsat brede tykke sorte strøg. Det ser enerverende ud, fordi han kun tegner bevægelsen og skyggerne, og når man koncentrerer sig, får man øje på, at det er døde mennesker eller bizarre motiver med døde dyr og opstemte mennesker, han har tegnet...
 • Billige grin

  19. august 2010
  Moderne kunst for arabere er ligesom mavedans for danskere. Det er muligt, at vi alle har maver, men ve de egyptere, der skal tage imod den første danske mavedanserdelegation på kulturel udvekslingsrejse
 • Utopien nærmer sig

  19. august 2010
  Som en del af et projekt, der skal bringe utopien tilbage på kunstscenen, har kunstneren Goodiepal længe ført krig mod Det Jyske Musikkonservatorium, der fyrede ham i 2008. Krigen har ført ham verden rundt med en forelæsning om computerkunst, men dog ikke tættere på forsonende ord fra konservatoriet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Hansen

Nu intensiveres alles krig mod alle for at rykke om på pladserne.

Har I noget væsentligere at tage jer til ? Det virker ekstremt absurd at offentliggøre de sidste 90 på listen - Da det indikerer en akuratesse, der jo ikke er til stede.

Rasmus Nørlem Sørensen

Måske er jeg lidt hurtig til at drage konklusioner, men...

Det ser ud som om, mænd kan være "magtfulde" kunstnere i kraft af deres kunst (eks. Eliason) - medens kvinder kun kan være det i kraft af deres embede.

Er det ikke lidt mærkeligt?

Nils Brakchi

Tal R er ikke på listen. Det må vist være en tyrkfejl....

Lennard Grahn

Tal R er nr. 29...

Brand spændende feuilleton!

Nils Brakchi

boy - do I feel stupid now...

Morten Lange

Overraskende at ingen fra Ny Carlsberg Glyptotek er nævnt...Er museet så usynligt?

Charlotte Harder

Interessant liste, sikkert meget rigtigt at netværket tæller mere end kunstværket... som jeg mindes at have læst udtalt i avisen.
---------------------------
Mæcen søges ;o)

Preben Juul Madsen

I har ændret i teksten, men når I først skrev: »Bengt Sundstrøm, ejeren af lauritz.com blev ikke nogen afgørende faktor med sin kunsthal, men er derimod tæt på at overtage Bruun-Rasmussens position som førstevalg ved salg af kunst«, så er I helt ude i tovene. Lauritz.com vil aldrig nogen sinde overtage Bruun Rasmussens position. Det er en utilgivelig fejlvurdering. Der er lysår til kvalitetsforskel på Bruun Rasmussen og Lauritz.com. Hvordan får I den idé at rose Lauritz.com. Havde I fulgt lidt bedre med i timerne på http://www.kunstnyt.dk, så havde I aldrig skrevet, som gjort. Det er 100 procent misvisende.

Med venlig hilsen
Preben Juul Madsen
journalist, forfatter, redaktør på kunstnyt.dk

Lennard Grahn

Jan Falk Borup er vel med i kraft af at han driver en internet portal - kunsten.nu- der udelukkende handler om kunst, det er der da masser af magt i da han jo på denne måde skaber opmærksomhed om kunstnere og deres udstilinger og derved kan gøre dem synlige for gallerister, der igen kan gøre dem synlige for museerne, der så gør dem synlige for publikum så kunst histoikerne i sidste ende kan skrive dem ind i kulturarven.

Inger Honore

I gamle dage var Michael Jeppesen det morsomme indslag på bagsiden af Ekstra Bladet. Idag er han det morsomme indslag på i Information.
Det bliver da rigtig først rigtig morsomt når han få ordet i lederen på Information.
Stryg den liste - det er jo pisse useriøst arbejde af den morsomme Jeppesen at opføre et så useriøst firma som Lauritz.com på listen....jeg havde bedre kunne sluge Hjallerup Marked istedet på plads 97

Sune Knudsen

I Basel under messen var der to store musuems udstillinger. Van Goghs 70 bedste værker og en soloudstilling på Kunsthalle Basel af Danh Vo. Han er en af Danmarks vigtigste kunstnere.

Sune Knudsen

Og mon ikke snart Bruun-Rasmussen lukker... De er færdige. Især med hensyn til samtidskunst.
Men bare Lauritz ikke lukker. Så står Preben Juul Madsen uden arbejde :-)

Puha - det var godt - jeg var ellers lige ved at tro at Rindal havde hugget Heimdal's post, og så havde det jo kun været de meste festlige, folkelige og fornøjelige typer, der ku' havde fået kulturstøtte.

Sk(v)ulpturkunst er jo også en slags billedkunst:

------------------------------

Foden

At Foden er den bærende magt -

DET lades FOR ofte usagt,

men i hjernen dog som de højeste lemmer anbragt.

Det største af alt: Kærlighed - ved derom bedre besked:

Vor udvikling gik: Fra fisk til pattedyr til menneske.

Og en lille frue har i føddernes sted: Fiskehale og

Hovedet foroven;

som blev det sagt: At Jomfruen er større end Fisken,

og DET var i grunden ikke så galt -

om det også UDENFOR stjernelære og tidsbetragteri

virkeligt var SÅ det gik til.

Inger Sundsvald

Rasmus Nørlem Sørensen:
”medens kvinder kun kan være det (”magtfulde”) i kraft af deres embede.
Er det ikke lidt mærkeligt?”

Nej, ikke særlig mærkeligt. 1/3 kvinder, og to her på sitet. Det er helt normalt.

Inger Sundsvald

Tre med mig, hvis jeg har talt rigtigt.

Charlotte Harder

;o) yup Inger, vi er ikke mange. Man kan forklare noget af manglen på kvinder i kunstens magtelite ved, at de fleste kvinder nu om dage tager nogle år på standby, mens de har små børn. Jeg hader at skulle se så snævert kønspolitisk på det, men jeg har en mistanke om, at det er svært at holde familie og ikke bare udøve kunst, men også være voldsomt udfarende med den. Så kunne de have valgt børn fra, og ja, det er da helt rigtigt, men nogle gange kommer tingene i omvendt rækkefølge.

Måske er der heller ikke så mange kvinder, der tiltales af de "billigere tricks" som at blende guldfisk, udstoppe hvalpe eller sætte lort på dåse... for blot at nævne nogle af de mest berømte gimmics, der virkede!

Nå lad det ikke være en kønsdebat, men kom gerne med inspark til, hvorfor der stort set kun er embedskvinder på listen. Og nævn gerne en kvinde der mangler...

Huskende på at:

Kultur p.t. stort set blot er : Kunst + nekrofili,

var det måske vigtigere med: Mere kunst og mindre kultur.

Huskende på at: Mennesket jo skal ha' : Klæder, brød, bolig osv. FØR det kan udøve: Kunst, filosofi og politik -

så er det i øvrigt en ret sær rækkefølge kulturkampen herinde forløber.