Nyhed
Læsetid: 2 min.

Megafon for asylansøgere

Først fik de hjemløse deres talerør, Hus Forbi. Nu er det asylansøgernes tur. I går lancerede Asyl Dialog Tanken første nummer af VisAvis - en gadeavis lavet af og med asylansøgere
Kultur
6. juni 2009

I Danmark portrætteres asylansøgere i medierne ofte som ofre uden talent, evner eller muligheder. Et billede som i høj grad er med til inddele samfundet i to grupper: 'os' og 'dem'. Det mener Joachim Hamou, en af initiativtagerne til en ny gadeavis, VisAvis, der har til formål at gøre op med det gængse mediebillede af asylansøgere og som ønsker at "give asylansøgere en stemme i offentligheden".

"Vi har forsøgt at give en stemme til en stort set usynlig gruppe i vores samfund, der normalt kun får opmærksomhed, når det er synd for dem," siger Joachim Hamou, der også er chefredaktør på den nye avis.

"Når der kun skrives om de ting, asylansøgere ikke kan eller må, som eksempelvis at arbejde eller uddanne sig, så er det med til at stigmatisere dem som ofre. VisAvis skal være med til at vise, at det i virkeligheden er folk, som kan en masse ting og som er gode ressourcer for samfundet. Det er borgere i Danmark, hvoraf nogle har boet her i næsten ti år, og som kender Danmark og den danske kultur lige så godt som jeg gør," siger han.

Det er tænketanken Asyl Dialog Tanken, ADT, der står bag projektet, der er kulminationen på en række workshops arrangeret i januar og februar i år, der havde deltagere fra de tre asylcentre omkring København; Kongelunden, Avnstrup og Sandholm samt elever fra Journalisthøjskolen i Århus, Det Danske Kunstakademi, Arkitektskolen samt en række frivillige.

Empowerment

Tænketanken ADT's mål var først og fremmest at skabe et mødested for asylansøgere og danskere, hvilket i marts måned i år resulterede i lanceringen af Trampolinhuset. Og det var i denne proces, at idéen til avisen opstod, fortæller Joachim Hamou.

"Vi fandt ud af, at det der var aller mest brug for var empowerment. Først og fremmest i form af et civilt sted, hvor vi kunne kommunikere sammen, men også et sted, hvor det var muligt at kommunikere ud af, så asylansøgerne kunne få deres eget talerør - deres egen megafon," siger Joachim Hamou, der understreger, at avisen, ligesom Hus Forbi, vil være med til at skabe direkte kontakt mellem asylansøgeren og aviskøberen, og forhåbentlig mindske skellet mellem 'os' og 'dem'.

Usikker fremtid

Ind til videre er planen, at avisen skal udkomme fire gange årligt med et oplag på 10.000 eksemplarer i københavnsområdet. Men et sparsomt budget kan endnu sætte en kæb i hjulet for fremtidsambitionerne.

"Vi forsøger at gå uden om politiske organisationer for at holde os upartiske, men det betyder desværre også, at vi endnu ikke har kunne rejse penge til de kommende udgaver. Vi håber selvfølgelig på, at vi kommer til at tjene nok på avisen til, at nogle af pengene kan bruges på næste avis, men overskudet skal først og fremmest gå til juridisk bistand til asylansøgerne. Det har de virkelig brug for," siger Joachim Hamou.

Sælgerne af VisAvis vil ikke selv få del i overskudet fra salget af aviserne.

kabr@in formation.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"I går lancerede Asyl Dialog Tanken første nummer af VisAvis - en gadeavis lavet af og med asylansøgere"

Glimrende initiativ!

Respekt!

Her er lige lidt forbrugeroplysning. Man kan støtte de irakiske flygtninge på hjemmeisden:

www.kirkeasyl.dk .

Man kan også melde sig ind i følgende gruppe på Facebook:

”Irakerne i kirken”

Inger Sundsvald

Jeg glæder mig til at se og købe VisAvis.