Klumme
Læsetid: 3 min.

Ind i mellem kan jeg glemme nuet

Selvom det ikke var nok til at blive valgt, er den radikale Sofie Carsten Nielsen glad for sit høje personlige stemmetal ved valget i søndags. Det giver noget at bygge videre på, skriver hun
Kultur
12. juni 2009
Lykke. Mit liv lever for det meste op til min drøm om lykken, skriver Sofie Carsten Nielsen.

Lykke. Mit liv lever for det meste op til min drøm om lykken, skriver Sofie Carsten Nielsen.

Kristian Juul Pedersen

- Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

Jeg er voldsomt handlings- og løsningsorienteret. Jeg har svært ved bare at lade stå til.

- Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

Næst efter politik, holder jeg meget af at lave mad med familien, ligesom jeg også let kan få en time til at gå med at kaste sten i vandet sammen med min ældste søn (på snart tre år).

- Hvad er din seneste anskaffelse?

En mobiltelefon med touchscreen.

- Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

Jeg er næsegrus af beundring for kvinder som Ellen Johnson-Sirleaf og Madeleine Allbright. Jacques Delors er jeg næsten også nødt til at nævne, og på det hjemlige plan har jeg altid haft stor respekt for Steen Gade, som jeg i øvrigt kender godt fra Nyt Europa.

- Hvad har været dit mest kontroversielle valg i livet?

Nogle ville sikkert mene, at det var at føre valgkamp med et spædbarn, men det er gået overraskende let takket være en god familie.

- Hvornår føler du dig mest misforstået?

Ha ha! Det føler jeg mig meget sjældent. Det er spild af tid. Jeg er ret stædig med at forsøge at forklare mig.

- Hvad er din største bedrift?

At jeg har to velfungerende børn og et godt parforhold. Og jeg er da også ret glad for de 56.104 personlige stemmer jeg netop har fået ved valget til Europa-Parlamentet. Selvom det ikke gav mandat, så giver det rygstød og mod på at fortsætte arbejdet.

- Dine største fejl?

At jeg ind imellem har lidt for travlt med livet, og skal huske mig selv på at stoppe op og bare være i nuet - eller også gør min mand det, der er han heldigvis god til.

- Din drøm om lykken?

Lever mit liv ret udmærket op til det meste af tiden. Lykken er hverdagen. En børnefødselsdag med skattejagt. En eftermiddag på legeplads i solen. En aften med min elskede. En ambition udlevet. Jo ældre jeg bliver, og jo mere jeg oplever sygdom i min nære omgangskreds, jo mere taknemmelig bliver jeg også for, at jeg og min familie og mine børn er raske og sunde.

- Din sindsstemning netop nu?

Stolt, træt og klar til ferie.

- Hvilken dyd er den vigtigste?

Engagement. Det kan være vældig frustrerende at opleve mennesker som enten ikke holder af, hvad de laver eller udviser en eller anden form for ligegyldighed overfor det. Omvendt kan det være så utroligt inspirerende at være sammen med mennesker som har sjæl, nerve og engagement med i det de beskæftiger sig med.

- Hvilket kunstværk har haft størst betydning for dig?

Virginia Woolfs værker, særligt A room of one-s own fortæller så imponerende dygtigt og avanceret om, hvor vigtigt det er, at man holder fast i sig selv. At alle mennesker har en kerne, en selvstændighed, en drivkraft, men den skal dyrkes. Det kan være svært, særligt for kvinder på hendes tid. Det er en klassiker, hvis pointer er eviggyldige.

- Hvad betragter du som din største ulykke?

Dem har der heldigvis ikke været mange af. Ingen i en kaliber jeg synes er værd at sammenligne med, hvad mange andre mennesker kommer ud for. Og det, prøver jeg at huske mig selv på, er meget privilegeret.

- Dit motto?

Jeg har altid haft en vis fascination af Sartres eksistentialistiske »mennesket er dømt til frihed«. Man er selv ansvarlig for sine handlinger, og alle handlinger har konsekvenser, ligesom det også er en handling ikke at foretage sig noget.

paradoks information.dk

Poesibogen stiller hver uge en ny person en række faste spørgsmål

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her