Nyhed
Læsetid: 2 min.

'Dette er ikke et museum'

Surrealismens mester, René Magritte, har omsider fået sit eget mindetempel
42 år efter sin død har René Magritte fået sit eget museum i Bruxelles.

42 år efter sin død har René Magritte fået sit eget museum i Bruxelles.

John Thys

Kultur
3. juni 2009

"Dette er ikke et museum," kunne en spydig René Magritte have sagt.

42 år efter sin død bliver den surrealistiske belgiske maler omsider hædret med sit eget 'kunstneriske rum' i sit fødeland.

Med en beliggenhed på Place Royale i Bruxelles udstråler facaden på den elegante 1800-talsbygning i den grad 'klassisk galleri'. Dog gøres der også behørig reverens over for Magrittes forkærlighed for det absurde.

På en overskyet dag frembringer den azurblå himmel med store hvide skyer, der afspejler sig i museets vinduesparti, en bizar kontrast til den omgivende virkelighed. Som et første signal til den besøgende om kunstnerens særegne univers.

At starte i stueetagen ville selvsagt være urimeligt konventionelt for et surrealismens tempel, så Magritte-rundturen tager sin begyndelse på tredje sal, hvorfra den arbejder sig nedad. Man tager elevatoren til øverste etage, hvor man bliver budt velkommen af en lydoptagelse af kunstnerens egen stemme.

Indenfor er der ingen vinduer. Kun stjerneformede lamper, der skaber en natlig, drømmeagtige atmosfære. I den dæmpede belysning fokuserer blikket direkte på kunstværkerne. Mange af Magrittes mesterværker såsom L'empire des lumières (der viser et hus ved natte-tide imod en solstrålende, dagklar himmel) hænger helt for sig selv, uden forklarende tekstplancher.

"Magritte er vores bedste ambassadør," siger Charly Herscovici, formand for Fondation Magritte. "Som Picasso i Paris og Van Gogh i Amsterdam fortjener han sit eget museum."

Ingen intellektuel tolkning

Det kan da også undre, at den mand, som undertiden kaldes Belgiens mest berømte nonfiktions-belgier (til forskel fra Tintin og Hercule Poirot), skulle vente så længe. Indtil nu har Magritte kun været udstillet i en beskeden samling i et enkelt rum i Musée des Beaux Arts. Det nye museum rummer verdens største samling af hans værker: 250 er her under samme tag.

Mange har søgt en skjult logik i Magrittes forunderlige værker, men det nye museum søger ikke at presse en intellektuel tolkning ned over beskuernes hoved. Hellere spiller man med på de morskabslege, Magritte selv var så begejstret for at hengive sig til - og som f.eks. kan ses i en optagelse af kunstneren, der ridder rundt iført prøjserhjelm og tuba.

På en lydoptagelse, som kuratorerne har gravet frem fra gemmerne, kan man selv høre Magritte afvise de lærde analyser, som er blevet formuleret af et af hans mest berømte billeder - billedet af en pibe med den forvirrende titel Ceci n'est pas une pipe (dette er ikke en pibe):

"Dette er jo ikke nogen pibe. Jeg kan ikke se nogen selvmodsigelse i billedet, for en afbildning af en pibe er stadig ikke nogen pibe," siger han.

Og som for at slå pointen fast findes i malerisamlingen et yderligere billede med det samme motiv, men denne gang med underteksten: Dette er stadig ikke nogen pibe.

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her