Læsetid: 3 min.

Ørestad skal ikke være Østerbro

Ørestad i København skal ikke være det samme som de gamle brokvarterer. Bydelen skal have sin egen identitet, charme og kant i harmoni med den moderne arkitektur, siger lederen for Bylivsafdeligen, der er arbejder for at få gang i den nye bydels gader.
Ørestad i København skal ikke være det samme som de gamle brokvarterer. Bydelen skal have sin egen identitet, charme og kant i harmoni med den moderne arkitektur, siger lederen for Bylivsafdeligen, der er arbejder for at få gang i den nye bydels gader.
11. juni 2009

Københavns nyanlagte Ørestad er på rekordhastighed skudt op som klynger af moderne arkitektur. Kvartererne omkring metrolinjen mod Vestamager er en hundrede procent moderne bydel, og derfor skal man ikke flytte hertil, hvis det livet og formen fra brokvarterende man søger.

”Ørestad skal holde fast i sin egen identitet”, siger Simon Brückner, der er ansvarlig for Bylivsafdelingen, der er et kommunalt initiativ under By og Havn.”Man skal flytte hertil, hvis det er den moderne arkitektur, nye boliger i høj kvalitet og adgangen til det grønne man vil have.”

Bylivsafdelingen arbejder for at skabe liv i Ørestad ved at starte og facilitere projekter i området. For eksempel forsøger de at få både caféer, spisesteder samt kunstnere og andre kreative til bydelen ved at tilbyde erhvervslokaler på favorable vilkår.

Glimt er en af de kreative grupper, der har til huse i Ørestad. De har lige overtaget Under Vand, der er nogle lokaler under Ørestad metrostation. Glimt arbejder sammen med Bylivsgruppen, og vil i fremtiden lave kulturtilbud og aktiviteter for borgerne og gæster i bydelen.

Jesper Melson fra Glimt siger:

”Det eneste krav fra Bylivsgruppen er, at der skal foregår nogle kulturelle aktiviteter ugentligt. Vi vil prøve at få engageret borgerne i lokalområdet i alt fra gadefester til idræt eller loppemarkeder. Jeg er naturligvis spændt på hvordan det bliver modtaget, men indtil videre har alle vi har snakket med været positive.”

Simon Brückner ved at det er længerevarende proces at skabe liv i en helt ny bydel, men understreger, at det er ved at komme. For eksempel fremhæver han Ørestad Gymnasium, der lige nu er et af landets mest søgte gymnasier. Den nye bygning bliver udover undervisning også brugt til borgermøder, blandt andet om bydelens udvikling.

”Rummet er ikke lukket for omverdenen, og der er ofte åbent til langt ud på aftenen. Det er det samme med Fields. Mange siger, at det er et lukket rum, men det er derinde livet udspiller sig. En af den moderne arkitekturs grundsten, er at byens rum både er inde og ude”, siger Brückner.

Kundegrundlaget er kommet
Brückner fortæller at den kritik der har været af livet i Ørestad måske har været berettiget, men at der er sket en masse over de seneste år. Han uddyber:

”I takt med at der stille og roligt har etableret sig et kundegrundlag i Ørestad, er der kommet caféer til, som er en af de ting, der skaber livet i byen. Bare kvarteret omkring Ørestad station er der 2500 mennesker i de nye boliger, hvilket skaber grundlag til at holde en café kørende”

Ca. 50% af grundene i Ørestad står dog stadig til salg og Brückner fortæller videre, at der derfor er en forretningsmæssig pointe i at understøtte bylivet.,

”Et velfungerende byliv er en vigtig faktor, når grundene skal sælges”, siger han.

Bylivsgruppen arbejder konkret udfra to strategier. For det første laver de mindre events, der foregår i Ørestad. Dette kan være alt fra koncerter til danseundervisning og kunstudstillinger.

Derudover sætter Bylivsgruppen også længerevarende projekter op. På en tom byggegrund i Ørestad Syd anlægges for eksempel idrætspladsen Plug and Play, der kommer til at rumme blandt andet rulleskøjtebane og parkour-område.

”I det hele taget prøver vi at bruge de tomme grunde til at lave noget, der kan bruges af beboerne og trække andre f.eks. investorer hertil. Et ligende eksempel jo kulturstedet Under Vand, der har til huse i en cykelkælder som ikke rigtig blev brugt”, siger han.

Jesper Melson siger:

”Vi er ikke ansvarlige for livet i Ørestad, men vi er også interesserde i at skabe en god, ny bydel. Her er ikke de traditionelle institutioner, hvor man kan finde sociale fællesskaber og kultur. Kritikken af Ørestad har været helt berettiget, og derfor er det et langt, sejt træk at skabe liv herude når alt skal laves fra grunden. Men potentialet er her og vi håber meget at dette sted kan blomstre op af cykelkælderen og ud i byen.”

Brückner nikker genkendende til vanskeligheden i at bygge noget op fra grunden.

”Vi arbejder med en bevisthed om at byliv ikke er noget der opstår hurtigt. Mit overslag er at det samlet vil tage en generation før Ørestad er færdigudviklet. Der er jeg tilgengæld sikker på, at den robuste byplan som bydelen er baseret på, vil have vist sit værd. Til den tid vil træerne i byparken være høje, og der vil være et kulturhus, flere caféer og endnu mere liv”, siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu