Nyhed
Læsetid: 2 min.

Persondataloven beskytter pirater, der kopierer fra nettet

Planerne om et nyt piratnævn, der skal bekæmpe trang til ulovlig download, er sat i bero, fordi persondataloven hindrer teleselskaberne i at videregive personlige oplysninger til nævnet. Rettigheds haverne kræver loven ændret
Kultur
26. juni 2009

Pirat-jægernes planlagte nævn er stødt ind i en betonklods - persondataloven. Loven beskytter personoplysninger og gør det umuligt for nævnet at spore lovbrydere. Nævnets formål skal være at advare internetbrugere, hvis de foretager sig ulovligheder såsom at kopiere musik eller film. Nævnet vil sende internetbrugere to advarsler, hvis der foregår ulovlig aktivitet på deres internetlinje. Efter to advarsler skal nævnet gøre rettighedshaverne - størstedelen kommer fra den danske musik- og filmbranche - opmærksomme på, at der er ulovlig aktivitet på en bestemt IP-adresse.

Men persondataloven sætter en stopper for, at teleselskaberne kan videregive disse oplysninger om deres kunder til et nævn.

Derfor har rettighedshaverne henvendt sig til Kulturministeriet med et krav om en lovændring. Musikbranchens interesseorganisation IFPI har sammen med 12 andre organisationer sendt et åbent brev til Kulturministeriet, hvor de efterlyser et »lovforberedende udvalg til at følge op på Kulturministeriets møderække om håndhævelse af ophavsret på internettet«.

Det udvalg skal se nærmere på de regler, som blokerer for nævnet, forklarer Peter Schønning, som er advokat og repræsentant for rettighedshaverne .

»På grund af tvivlen om, hvorvidt er er hjemmel til det efter de gældende regler, forsøger vi nu at skaffe den hjemmel, som vil gøre det muligt at udlevere oplysningerne,« siger Peter Schønning.

Svært at finde lovbryder

Hvis den kommer i hus, bliver det op til teleselskaberne at udlevere personlige oplysninger om mistænkelige kunder. Telias juridiske chef, Jens Ottosen-Støtt, siger at selskabet gerne vil være med til drøfte, hvad de kan bidrage med.

»Men det er under forudsætning af, at man respekter de basale principper, som vi har i forhold til vores kunder. Vi vil ikke have en rolle, hvor vi aktivt skal overvåge vores kunder og udlevere data om dem uden om en dommer,« siger Jens Ottosen-Støtt, som også er formand for Telekommunikationsindustrien.

De afgørende spørgsmål for Jens Ottosen-Støtt er, hvem der skal have de personlige oplysninger, og hvad de skal bruges til.

Han understreger, at den information, som teleselskaberne ligger inde med, ikke nødvendigvis finder frem til eventuelle pirater.

»Vi ved kun, hvem der har tegnet en kontrakt med teleselskabet. Ikke noget om, hvem det givetvis er, som har foretaget sig noget ulovligt på forbindelsen,« siger den juridiske Telia-chef.

Derfor mener advokat Peter Schønning heller ikke, at der er tale om følsomme oplysninger.

»Det er bare en oplysning om, hvilken person der står bag en bestemt IP-adresse, som nævnet skal bruge, så de kan sende et brev ud til den pågældende,« siger han.

Men persondataloven står i vejen, og om kulturminister Carina Christensen er klar til at se på den, vil hun ikke ud med. I stedet henviser hun til et udspil om piratkopiering, som skal ligge klar i Folketinget ved udgangen af denne måned.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

--------Genbrug--------

Tak for bringe en artikel, der giver mig anledning til at slå et slag for et frit internet.

Vi skal aktiv bekæmpe at civilretslig anliggender. (her referes til IFPIs forskellige forsøg på at kontrolere og bekæmpe piratkopiering), der vil indføre mere kontrol og yderlige cencursystemer på internettet.

Episoden i Iran, er et fremragende eksempler hvorfor, fri adgang på internettet, er så skide vigtigt.

Bekæmp fascismen, bevar internettet frit.

----------nyt---------

Telia er nogle vatnisser med svage etiske principper, hvis de vil tillade at private anliggende, skal betyde at alles retssikkerhed og ytringsfrihed reduceres, og friviliigt vil udlevere kundeoplysninger til et privat nævn, som vil sende papirspam.

læs i øvrigt denne artikel, med kilder fra de andre ISP'er. om samme emne. http://www.comon.dk/news/naegter.at.udlevere.kundedata.til.piratnaevn_41...

Her fremgår det også at forbrugerrådet, vil bekæmpe IFPIs utiltalende tiltag og telnor, af principelle årsager ikke vil udlevere kundeoplysninger til et privat nævn, uden der ligger den dommerkendelse, og dermed en juridisk legitimitet.

”Rettighedshaverne har i forvejen masser af muligheder for at retsforfølge de store fisk, der står bag det meste ulovlig fildeling. De burde udnytte de muligheder, de allerede har, før de kræver indgreb, som reducerer retssikkerheden,” siger jurist Anette Høyrup i Forbrugerrådet. (citat fra ovenstående linket artikel)

IFPI og Jesper Bay, skal forstå at det ikke er matador, men den virkelig verden, og derfor vejer flertallets hensyn højere end deres økonomiske problemer.

Medieindustrien skulle heller ansætte personer som evner at forstå verden omkring sig, og ikke føler afmagt overfor det teknologisk monster, kaldet internettet og de muligheder som udvikles.

.

Thomas Kyhn Rovsing Hjørnet

En delløsning kunne være at udstede et forbud for danskere mod at mangfoldiggøre deres musiske frembringelser, eller, som et kompromis, i det mindste mod at tage betaling for disse frembringelser. Et sådant forbud kunne også samtidig løse en række af de tungere etiske problemstillinger som knytter sig til musikbranchen i Danmark.