Kommentar
Læsetid: 3 min.

Svineriet i Roskilde

Journalisterne i fedte fadet, Svend Aage Madsen på strejfeture i Teheran og Dorte som handlingens kvinde
Kultur
24. juni 2009

I år har jeg købt billet til Roskilde Festivalen, som er over os i begyndelsen af juli. Derved adskiller jeg mig fra 5.000 andre pressefolk, som kommer gratis ind. Med en købt billet får jeg adgang til musikken og til smatten, som er noget glidemudder. Eller, som fagbladet Journalistens chefredaktør, Jakob Elkjær så malende beskriver det i nyeste nummer, adgang til »at skide i en tønde« og rulle i mudderet. Jeg har aldrig overværet festivalen før, så jeg er naturligvis spændt på, hvordan det er at rulle i mudder. Jeg ved, at man nogle steder betaler i dyre domme for et mudderbad.

Derimod får jeg desværre ikke adgang til det svineri, der foregår i pressecenteret, og som fagbladet har sat fokus på. 2.000 danske journalister deltager i svineriet, som handler om, at der er et mudderfrit område med grønt græs, dug på bordene, rene toiletter, fri bar for nogle og mulighed for at mænge sig med rockstjernerne. Unge journalister og praktikanter drømmer om dette firedages slaraffenland, og nogle vil give en arm for at være der og lytte til nogle af verdens bedste musikere, måske ryge en joint og kigge op i stjernehimlen, mens man føler sig presse-betydningsfuld.

Men Jakob Elkjær har ret. Det er »et stort nassende cirkus af en medieby«, og »festivalens privilegerede overklasse har ikke selvindsigt til selv at sige stop«. Nej, og det har deres chefredaktører heller ikke. Fire af dem skulle kommentere svineriet i presselogen på TV2 News forleden, og det blev til en underlig mumlen. Man kan vel egentlig kun forsvare overrepræsentationen og undtagelsen fra sædvanlige journalistiske principper med, at naturkraften, som udgår fra Roskilde Festivalen, er for mægtig. Undtagelsen, der bekræfter reglerne.

Iranske piger

Derfra til svineriet i Iran. Man kan ondt sige, at iranerne selv er ude om deres miserable situation, da de stemte ja til en islamisk stat for 30 år siden. Det skal nye generationer lide under. Medmindre der sker noget a la Murens fald, men det er umuligt at greje, hvad stemningen egentlig er til i landet. Husker en rejse med PEN, en organisation for journalister og forfattere, til Teheran for en halv snes år siden. Vi stod til fredagsbønnen i en slags presseloge og oplevede, hvordan de paramilitære grupper løftede næverne og råbte Ned med USA i kor gentagne gange. Jeg var sikker på, at vi ville få tæsk bagefter eller blive forulempet, så ond stemningen var, men det skete ikke. Bagefter blev vi ganske vist overfaldet, men det af overordentligt venligtsindede bønnedeltagere, som ville høre noget om, hvordan der er i Vesten!

Den fortrinlige forfatter fra Århus Svend Aage Madsen tog stikket hjem, hvad kontakt angår. Han havde det med at forlade vores lille gruppe og strejfe alene rundt i byen med en kalot på hovedet og skæg ligesom de iranske mænd, hvorfor vi kaldte ham for mullahen, når han ikke hørt det. Han traf fire helt unge piger, som fulgte ham hjem i hotellobbyen, hvor de satte sig ned og fortalte om, hvor træls det var at være ung under Islam. Deres frihedstrang demonstrerede de ved at trække tørklædet lige en anelse længere tilbage fra panden, end man egentlig måtte samt lakere tåneglene.

Støtte til Mam

Dorte, min frisør i Store Kongensgade, har igen overrasket. Hun nøjes ikke med at snakke om tingene, men handler. Sidst tog hun med en veninde til Italien for at høre livekoncert med Andrea Bocelli, hvor andre nøjes med at lytte til cderne. Nu havde hun læst En kvindes pris af Somaly Mam, den cambodianske pige, der kæmpede sig ud af den tvungne prostitution og i dag er i stand til at hjælpe mange andre ud. Hvad gjorde Dorte Hun købte straks 10 eksemplarer af bogen, idet en del af overskuddet fra den går til dette arbejde. Dem forærede hun videre, et af dem til mig og opfordrer til, at man støtter Somaly Mam, som hun mener bør have Nobels Fredspris, samt til at give bogeksemplaret videre til andre. Søreme!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her