Interview
Læsetid: 3 min.

'Vi har brug for primitivitet og ballade og noget at grine ad'

Kulturen er i forfald, og det kan tydeligt mærkes på DR, hvor inkompetent snik-snak og politisk korrekte venstrefløjsfloskler får lov at florere. Det mener forfatteren Preben Major Sørensen, hvis bud på en tv-serie bevidst bryder alverdens tabuer
Kultur
22. juli 2009

Forfatteren Preben Major Sørensens diagnose er klar. Det kulturelle Danmark er på vej ind i en terminal tilstand.

»Vi lever i middelmådighedernes tidsalder. Vi står foran en åndelig tilintetgørelse. Det eneste alternativ, jeg kan få øje på, er at holde det kulturelle forfald i ave ved indførslen af fåmandsvælde. Men det forbliver en smuk drøm. Vi ville meget hurtigt komme i virkelig dårligt selskab,« siger han.

Og på grund af middelmådigheden vil Preben Major Sørensen ikke længere kalde sig borgerlig. I sit kultursyn er han konservativ, forklarer han, men sådan som det politiske landskab ser ud i dagens Danmark, kan han ikke identificere sig med de borgerlig-liberale partier:

»De er nøjagtigt lige så kulturløse som Socialdemokraterne - og som Dansk Folkeparti, der ellers i reglen er mere realistiske i deres politik end de øvrige høveder i folketingssalen. Desuden kan jeg som kunstner ikke tilslutte mig en bestemt ideologi. Det er kunstnerens prærogativ at være i opposition til det bestående, simpelthen fordi det skabende forudsætter ødelæggelse.«

Alligevel vil Preben Major Sørensen gerne medvirke i Informations forsøg. Han vil gerne levere et udkast til en tv-serie, der er om ikke borgerlig, så i hvert fald heller ikke er venstreorienteret - så længe det står klart, at han medvirker på trods af, at han egentlig ikke opfatter sig selv som borgerlig.

Smagsdommerne»For det er da indlysende, at de danske tv-stationer godt kunne trænge til noget nyt liv,« siger forfatteren, der er særlig træt af Danmarks Radio, som på den ene side gerne vil fremstå som om, de besidder en vis intellektuel pondus, men på den anden side sender programmer som :

»Det er jo det rene pop. Skidt og kanel. Film, litteratur og teater gøres til genstand for en masse inkompetent snik-snak. Det er helt uudholdeligt. Der kunne DR godt lære noget af mange af de mange tyske og franske kanaler, der opretholder et vist kulturelt niveau.«

Nutidens nazisme

Og måske endnu værre er DR's ideologiske kulør:

»Danmarks Radio er de trygge og rigtige humanistiske meningers kanal. Den politiske korrekthed er fremherskende, og perspektivet er oftest venstreorienteret tilsat en dosis oplysningsidealer om at opdrage seerne. Det er enøjet og kedeligt.«

Sievertsens sorte sager,I Preben Major Sørensens eget udkast til en tv-serie, er der til gengæld ikke meget politisk korrekthed eller ambitioner om at opdrage publikum. Serien om kriminalinspektør Sievert Sievertsen og kriminalkommissær Trutte Sperms opklaring af diverse forbrydelser begået af barbariske andengenerationsindvandrere og pædofile pædagoger lever fortrinsvis af rigelige mængder action.

»Man forsøger at hæmme aggressionerne i DR - som så mange steder i dette land. Og det hænger selvfølgelig sammen med alle flosklerne om tolerance og menneskerettigheder. Men jeg savner energi - seksualiteten, krigen, forbrydelsen og revolutionens energi. Det hele bliver så blodfattigt. Vi har brug for primitivitet og ballade og noget at grine ad. Så det har jeg forsøgt at integrere i min serie,« siger Preben Major Sørensen.

Han understreger, at det indebærer en hæmningsløs overskridelse af alverdens tabuer. For det er måske lige netop DR's problem, at man ligger under for en lang række forbud:

»For eksempel er det helt tydeligt, at ingen på DR tør andet end at stryge islamisterne med hårene. Det er for mig helt uforståeligt. Skyldes det manglen på lidenskab eller manglen på modet til at træde i karakter? Jeg ved det ikke.«

For er der noget, der skal bekæmpes, er det efter Preben Major Sørensens opfattelse islamisme:

»Den er nutidens nazisme. Glem ikke, at nazisterne og islamisterne var allierede under Anden Verdenskrig. Nej, jeg mener ikke, vi bør acceptere det islamistiske vanvid som for eksempel stening af kvinder, der har bollet med en anden end ægtemanden, eller hængning af unge piger, der er blevet voldtaget, som man bruger det visse steder i Iran.«

Gør nar ad fjenden

Måden at bekæmpe islamismen på er ifølge Preben Major Sørensen at gøre fuld brug af ytringsfriheden.

»Frem for alt skal vi turde gøre nar af fjenden. Hænge ham ud og gøre ham latterlig. Latteren er et meget stærkt våben. Vores modstandere kender ikke til ironi og humor. Det gør dem frem for noget andet svage. Derfor ville det være katastrofalt, hvis sådan noget som Durban 2-cirkusforestillingen blev til noget,« siger han og tilføjer:

»Jeg mener, det fremgår klart af min synopsis, at jeg ikke selv lader mig censurere på nogen måde.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stanley Opmann

Blablabla. Vi har selv skabt alt dette had ved at ødelægge de muslimske lande med vores kolonisoldater og støtte til korrupte eliter. Nok var islamisterne allierede med Hitler men det var Danmark fanme også! Tre års utvungen støtte med alt hvad dertil hører, især fra alle dem der i dag har så ondt i røven...

Ikke desto mindre er Major Sørensens bud på en tv-serie betydeligt mere underholdende end de højrepolitisk korrekte alvorsmænd og -kvinder, vi har set tidligere i denne serie.

Stanley Opmann

Ja ellers skulle han jo decideret have været en senil abe - nej, den tager jeg tilbage som en fornærmelse mod aberne..

Preben Major Sørensen har en pointe og den er god, fordi den gør det som kunsten skal - gøre oprør mod det forventelige og ikke eftersnakke. Men selvfølgelig er det heller ikke nemt for en hel generation at omstille sig. Men det må åbentbart føles bedre at gå i takt, selvom det aldrig har været særlig sundt, uanset hvilken fløj man tror på.

Hvem tør udvise næste omgang mod?

Politisk kunst?? Jo den kinesiske kulturrevolution var da åbenbart ikke helt forgæves.
Gud fader bevares.

Nanna Gersov

Stig
Jeg har læst oplægget og er ganske enig.

God humor og satire er flertydig og giver plads til flere fortolkninger. Det her virker groft, primitivt og umorsomt.

Overdrivelse fremmer forståelsen, siger man. Det her er overdrevet og fyldt med vold, men har ikke rigtig nogen forståelse at formidle ud over ganske få og primitive budskaber.

»Frem for alt skal vi turde gøre nar af fjenden. Hænge ham ud og gøre ham latterlig. Latteren er et meget stærkt våben. Vores modstandere kender ikke til ironi og humor. Det gør dem frem for noget andet svage.

DET kan der være noget om!