Læsetid: 4 min.

Capas klassiske krigsfoto skudt ned som falsum

Det mest berømte billede fra den spanske borgerkrig blev måske taget langt fra frontlinjen. Nye beviser, tyder på, at Robert Capa, der hyldes som en af verdens bedste krigsfotografer, iscenesatte billedet
Autenciteten af det mest berømte billede fra den spanske borgerkrig, 'Militsmand i dødsøjeblikket, Cerro Muriano, September 5, 1936' af Frank Capa har længe været diskuteret. Nu er to andre foto fra samme sted i samme landskab dukket op - der var ingen borgerkrigsfront i 1936. Altså er mandens dødsøjeblik falsk iscenesat. ARKIV

Autenciteten af det mest berømte billede fra den spanske borgerkrig, 'Militsmand i dødsøjeblikket, Cerro Muriano, September 5, 1936' af Frank Capa har længe været diskuteret. Nu er to andre foto fra samme sted i samme landskab dukket op - der var ingen borgerkrigsfront i 1936. Altså er mandens dødsøjeblik falsk iscenesat. ARKIV

Fran Capa

27. juli 2009

Billedet af en soldat, der falder død om efter at være blevet skudt på græsklædt bakke, er nok det mest berømte billede fra den spanske borgerkrig, og fotografen betragtes som den moderne fotojournalistiks grundlægger.

Men autenticiteten i Robert Capas dramatiske foto er igen og igen blevet draget i tvivl siden dets offentliggørelse i september 1936, og der har været gjort mange forsøg på at fastslå, hvor og af hvem det blev taget.

Nye beviser, som kom frem i sidste uge, tyder på, at den unge ungarer, der hyldes som en af verdens bedste krigsfotografer, måske alligevel iscenesatte billedet.

Ifølge en catalansk avis blev den faldende soldat ikke fotograferet nær Cerro Muriano i Andalusien, som det blev påstået, men omkring 50 km længere mod sydvest, nær byen Espejo langt fra frontlinjen, på en dag hvor der ikke var nogen kampe.

»Capa fotograferede soldaten på et sted, hvor der ikke var nogen kampe,« skrev dagbladet El Periodico i fredags.

Avisen har foretaget en grundig undersøgelse af de billeder, som Capa tog i september 1936, tre måneder efter at borgerkrigen var brudt ud.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

I den forbindelse er det ikke godt at vide, hvad vi vil få at vide om den danske krigsførelse i Irak og Afghanistan, når det hele engang er kommet lidt mere på afstand.

Når de invaliderede og traumatiserede danske soldater begynder at få deres selvbiografier udgivet, vil vi blive vidne til nogle gevaldige skandaler, ligesom det var tilfældet med eksempelvis krigen i Vietnam…

Henning Ristinge

Jo det er sådan en 20 år gammel nyhed , jeg løste ihvertfald første gang om det for mindst 20 års siden, det var også i et TV dokumentarprogram

jeg undrer mig også over at dette skulle være en nyhed.
I juli 2008 så jeg en udstilling om Capas's fotografier i Madrid og her læste jeg nøjagtig de samme argumenter for at fotoet af den skudte soldat, skulle være en konstruktion.