Baggrund
Læsetid: 2 min.

Cisternerne og Grundtvigskirken

Når København ikke selv forstår at hype alle sine seværdigheder, må andre træde til. Det gør Forbes Travel med oddball-listen, og det gør vi
Kultur
10. juli 2009
Selv om der af og til kommer en stor bus med besøgende, må også Grundtvigskirken vist betegnes som en overset turistattraktion, mener Kristen Bjørnkjær.

Selv om der af og til kommer en stor bus med besøgende, må også Grundtvigskirken vist betegnes som en overset turistattraktion, mener Kristen Bjørnkjær.

Lars Gejl

Altid bliver Tivoli, Den Lille Havfrue og Christiania fremhævet over for udlændinge, der kommer til København, som noget, man absolut bør se, men det er jo ren rygmarv fra turistkontorets side. Der brænder andre små skorstene rundt om i byen, som ikke får nogen større opmærksomhed i de brochurer, der lægges frem til turisterne. Men hvor branchen ikke selv kan se dem, må andre træde til. Således har det amerikanske tidsskrift Forbes Traveler opdaget, at der ligger et lille museum under jorden i Valby ved navn Cisternerne, og anbefalet det til sine læsere.

Forbes, modertidsskriftet, er kendt for sin årlige liste over verdens rigeste mennesker, men i det hele taget for sine oplistninger af alt muligt. I Forbes Traveler er Valby-museet kommet med på en liste over Europas Oddball Art Galleries, altså kunstmuseer med anderledes eller skæve oplevelsesmuligheder.

Cisternerne ligger i Søndermarken og er et museum for moderne glaskunst. Det åbnede i kulturbyåret 1996 i et nedlagt vandværk eller mere korrekt en højdevandsbeholder, et reservoir, som forsynede københavnerne med drikkevand. Man kommer ned gennem et hul i jorden, og det er som at komme ned i en drypstenshule. Her trænger solens stråler aldrig ned, og det skulle være så godt for glaskunsten, at den kun belyses af kunstlys.

På Oddball-listen er Cisternerne i selskab med blandt andet Zollverein i Essen i Tyskland, en labyrint med gallerier og skøjtebane, som er indrettet i en tidligere kulmine, verdens største. Desuden med Burfell Hydroelektriske Vandkraftværk på Island, hvor der er koncerter og udstillinger, samt en Art Deco-svømmehal i Frankrig, hvor man, højst usædvanligt, altså skal købe en svømmebillet og gå gennem omklædningsrummet for at komme ind på udstillingen. Med på listen er endelig Modem i Berlin, Kunst im Tunnel i Düsseldorf, Hangar 7 i Østrig og Gran Hornu i Belgien, alt sammen kulturcentre, hvor det udenoms er lige så interessant som kunsten indeni.

Den smukkeste

I Grundtvigskirken på Bispebjerg i det nordvestlige København er vi i en helt anden boldgade. At der er tale om unik arkitektur havde bagsideskribenten lejlighed til at erkyndige sig om som gæst ved en af dette forårs konfirmationer, hvor der var rig lejlighed til at studere kirkens interiør under præstens prædiken. Under altergangen begyndte de mange fremmødte pårørerende pludselig at mingle, som om de var til en reception, og der blev en livlig grinen og snakken og hej-hej med dig og nå, er I også her?, men det er en helt anden historie. Faktisk gik det helt i opløsning for den stakkels præst.

De fleste danskere ved nok, hvordan kirken ser ud udefra, men inden i er den lige så stilren. Ingen tingeltangel, blot de gule mursten med meget højt til loftet og de mest nødvendige rekvisitter. Danmarks, eller endog verdens, smukkeste landsbykirke er den blevet kaldt.

Selv om der af og til kommer en stor bus med besøgende, må også Grundtvigs-kirken da vist betegnes som en overset turistattraktion, når det gælder hype - f.eks. i sammenligning med Amalienborg eller Rundetårn. At den ikke ligger i selve København, er ikke nogen god forklaring.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her