Nyhed
Læsetid: 3 min.

Dansk film skal have friere rammer

Filmstøtten skal forenkles, tv's indflydelse på dansk film mindskes og Filminstituttets frihed øges, mener instituttets direktør. Han bakkes op af Producentforeningen
Kultur
7. juli 2009
Filmstøtten skal forenkles, tv's indflydelse på dansk film mindskes og Filminstituttets frihed øges, mener instituttets direktør. Han bakkes op af Producentforeningen

Filminstituttets støttesystem består af alt for mange forskellige kasser. Det system skal forenkles. DR og TV2 har for stor indflydelse på, hvilke danske film der bliver produceret. Den indflydelse skal mindskes. Filminstituttet har for lidt fleksibilitet i forhold til sit daglige arbejde. Den fleksibilitet skal øges.

De forslag lægger Filminstituttets direktør, Henrik Bo Nielsen, på bordet, når forhandlingerne om et nyt filmforlig for 2011-2014 snart indledes med politikere og filmbranchens parter.

»Hvis man lægger dem alle sammen, ender vi med 13-14-15 støtteordninger,« siger Filminstituttets direktør, Henrik Bo Nielsen, til Information.

»Det betyder, at det er for svært at navigere i forhold til Filminstituttet. Folk i branchen siger, 'hvilken kasse har instituttet, som vi kan proppe det her ned i? Og hvordan får vi det bedst muligt rettet til, så det passer lige bestemt ned i dén kasse?«

Den øgede indflydelse, som tv-stationerne for tre år siden fik via det nuværende filmforlig - færre penge til Filminstituttet, mens tv-stationerne blev pålagt at bruge flere penge på dansk film - gør, at støtteansøgere tænker for meget på, hvad tv-stationerne vil have, i stedet for hvad de selv vil lave.

Resultatet er, at projekterne ikke får lov til at udvikle sig på deres egne, men på systemets præmisser, mener Henrik Bo Nielsen. Det er direktøren for Producentforeningen, Klaus Hansen, enig i.

»Vi skal finde en løsning, der gør, at der i hvert fald ikke bliver færre penge til dansk film, hvilket er faren. Tv-stationernes øgede indflydelse skete for at fastholde det samlede niveau af midler, der var til rådighed for filmproduktion,« siger han.

For instruktøren og manuskriptforfatteren Nikolaj Arcel ( Kongekabale, De fortabte sjæles ø ) er det kun rimeligt, at tv-stationerne har indflydelse på det, de er forpligtet til at betale for. Men, siger han også, »det er klart, at jo færre mennesker, der skal ind over manuskripter og den kreative proces, jo bedre er det for den enkelte films vision.«

Tre enklere indgange

I forhold til en forenkling af støttesystemet forestiller Henrik Bo Nielsen sig tre hovedindgange: »En, der er båret af nogle markedsmæssige overvejelser, en, som har alle kvaliteterne fra konsulentordningen, og hvor det først og fremmest er de filmiske ambitioner, der skal drive værket, og så en eller anden form for talentudvikling,« siger han.

Hvordan ordningerne nærmere skal se ud, ved Henrik Bo Nielsen endnu ikke, men han fortæller, at konsulentordningen i en dialog-proces har fået solid opbakning i filmbranchen, mens mange ikke bryder sig om 60/40-ordningen.

»Der er enighed om, at den kommercielle ordning, markedsordningen, må kunne fungere på en anden måde, end den gør i dag,« siger han og bakkes op af Producentforeningens Klaus Hansen:

»Ved det seneste filmforlig fik vi et pointsystem, hvis formål var at automatisere 60/40-ordningen ved at belønne for deres tidligere billetsucesser. Men det har i stedet gjort det mere besværligt at arbejde med ordningen. Den skal have et serviceeftersyn,« siger Klaus Hansen og bakker samtidig op om Henrik Bo Nielsens tredje punkt: Større frihed til Filminstituttet.

»Det serviceeftersyn kunne vi godt have haft allerede i denne forligsperiode, men problemet er, at det nuværende filmforlig er meget stramt og detailreguleret. Der skal være fleksibilitet til, at Filminstituttet sammen med branchen kan lave de ordninger, der er behov for. Ikke at vi skal have det hele op til diskussion en gang om måneden, men det har f.eks. været svært for Filminstituttet at agere under hele den her finanskrise.«

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra foreningen Danske Filminstruktører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her