Interview
Læsetid: 2 min.

'Jeg frygter ingenting, men jeg er bekymret for klimaet'

Larisa Pelle fra Finland tror på det bedste i mennesker, men hun håber, at det gode snart indtræffer. For i dag opfører vi os skidt mod hinanden og mod naturen. Især i Rusland
Kultur
7. juli 2009

Larisa Pelle er 32 år og halvt finsk, halvt russisk. Hun er født og opvokset i det nordlige Rusland tæt på grænsen til Finland, men har boet de sidste tre år i Helsinki.

- Hvad er din største drøm?

»At blive rejsejournalist, men det er jeg nu, så min største drøm er gået i opfyldelse. Men jeg drømmer også om at bo i Østafrika, måske Mozambique, og lave et uddannelsesprojekt. De har virkeligt brug for uddannelseog økonomisk udvikling. Og så har Afrika for mig bare altid føltes som at komme hjem.«

- Hvad er det sidste, du har købt?

»Den T-shirt, jeg har på nu.«

- Hvad er det bedste land i verden?

»Finland. Jeg har set en masse forskellige lande, som alle er fantastiske, men lige nu er jeg meget glad for Helsinki.«

- Hvad tror du på?

»Lighed mellem folk og det grundlæggende gode i mennesker. Jeg håber, vi er ved et vendepunkt til det bedre, for lige nu opfører folk sig skidt. Vi ødelægger naturen, og vi er uretfærdige over for hinanden, både lande og naboer imellem.«

- Hvordan ser du på din egen fremtid?

»Optimistisk. Jeg ser altid lyst på tingene. Jeg håber, at komme til Afrika eller et anden udviklingsland og arbejde med noget håndgribeligt. Jeg tror, jeg altid vil blive ved at skrive artikler, men jeg vil også have et mere konkret arbejde.«

- Hvordan ser du på fremtiden for Verden?

»Enten er vi tæt på en stor klimakatastrofe, eller også skal vi fundamentalt ændre vores levevis. Men her er jeg ikke så optimistisk. Jeg har fulgt klimaseminarer osv. i 10 år, og jeg kan ikke se, at den nødvendige forandring er på vej i tilstrækkelig grad. Især i Rusland forstår folk ikke, hvor vigtigt det er, og hvor meget det haster. Vi lever, som om vi har endeløse ressourcer, som om affaldet forsvinder af sig selv, og som om hele verden er 'min'. Der findes også klimaorganisationer i Rusland, men de bliver ikke taget seriøst. Folk betragter dem som ballademagere.«

- Hvad tjener du om måneden?

»Jeg har ikke noget gennemsnit, for jeg rejser fem måneder om året, og der tjener jeg nærmest ikke penge. For eksempel har jeg lige været i Sydamerika. Andre måneder kan jeg tjene op til 10.000 euro om måneden. Det er meget forskelligt, jeg har en meget ustabil levestil.«

- Hvem er dit forbillede?

»Jeg har ikke ét forbillede, men der er mennesker, som jeg ser op til for de ting, de gør. Bono for hans godgørende arbejde, Ghandi for hans indsats for fred. Men der er også hverdagshelte. For nyligt læste jeg om et finsk par i Zimbabwe, der blev i landet, selv om det er farligt, og oprettede en skole for deres egne penge. Nu var de så i medierne, men jeg møder den slags mennesker alle steder. Det kan også være folk, der lader bilen stå til fordel for klimaet.«

- Hvad er du mest bange for?

»Ingenting. Jeg er bekymret for klimaet, men det er ikke en stærk frygt.«

- Hvad er vigtigst i dit liv?

»At være kreativ, så jeg kan udtrykke mig selv.«

- Hvad gør dig lykkelig?

»At lære nye ting og rejse. De to ting hænger også tæt sammen.«

- Hvad bestod dit seneste måltid af?

»Sprødt brød med smør, salt og agurk.«

Serie

Menneske i Verden

Seneste artikler

 • Lidt lykke hver dag, tak

  26. august 2009
  Egentlig ville han gerne arbejde på et stort skib, men 46-årige Joseph Balic fra Split i Kroatien er lærer og enlig far og finder mest mening i gode mennesker
 • 'Man har de politikere, man fortjener'

  29. juli 2009
  Christa Schischka er født i 1943, og hendes familie-historie er mærket af krig. Hendes far blev dræbt i krigsfangenskab, og Christa Schischka selv blev sendt på fedekur i Schweiz som lille
 • Højtflyvende arbejde for et hus på landet

  28. juli 2009
  I 2006 forlod 20-årige Wei Xiaohong familiens marker i den sydlige Guizhou-provins. Efter et par kortvarige job i Beijing blev han for to år siden vinduespudser
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her