Læsetid: 6 min.

Joe Camel som kinesisk rebel

Den kinesiske kunster Zhou Tiehai er blevet kaldt en kapitalistisk, kinesisk version af Andy Warhol, men hans kunst er drevet af en ambition om at få Vesten til at nuancere sit syn på Kina - og sig selv. Der sker jo også censur i Amerika og Tyskland, siger han
25. juli 2009

SHANGHAI - I starten af 1990'erne var kinesisk nutidskunst netop begyndt at gøre sig gældende på internationalt plan, men den unge kunstner Zhou Tiehai mente, at det meste af den var middelmådigt og leflede for kommunistiske idealer. Så mens de andre kinesiske kunstnere malede Mao og den røde garde med Coca-Cola-flasker, lavede Zhou Tiehai falske forsider til vestlige magasiner som News-week og New York Times Magazine, hvor han udråbte sig selv som kinesisk kunsts nye konge. Og samtidig lagde han en plan. Han ville udstille kunstmarkedets kommercialisme, samtidig med at han selv drog fordel af den. Han ville skabe malerier, som ville blive hyldet af de samme vestlige journalister og samlere, som efter hans mening havde givet mange middelmådige kinesiske kunstnere stjernestatus.

»Det syn, udlændinge havde på kinesisk kunst, var for simpelt. De tænkte kun på politik. Så jeg tænkte, jeg ville lave noget andet,« fortæller han i dag i sit atelier i Moganshan Lu i det nordvestlige Shanghai.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu