Kanalrundfart med nyt fokus

I 1950 lagde et skib med immigranter til ved Langelinie kaj. Her stod Dansk-amerikaneren Georg Jørgensen af. I 1952 var han den første i Danmark, der gennemgik en kønsskifteoperation på Rigshospitalet og vendte tilbage til USA som Christine Jørgensen.
Synet af Den Sorte Diamant og det traditionelle stop ved Den lille Havfrue er en saga blot på The Other Tour. De 60 minutters rundfart ned af kanalerne er skabt af Nynne Haugaard og Lisa Strömbeck fra kunstnergruppen 'Kvinder på Værtshus' i samarbejde med Kunsthal Charlottenborg og DFDS Canal Tours.
»Vi har vendt byen på hovedet ved både at fokusere på aktuelle diskussioner samtidig med, at skjulte historier også dukker op til overfladen igen og fortælles gennem et kønsperspektiv,« forklarer Nynne Haugaard.
Ligestilling og Lagkagehus
Vi passerer Amalienborg, og ganske oplagt vender guiden afstemningen om ændringen af tronfølgeloven og debatten om ligestilling, der fulgte i kølvandet.
»(...) Prinsgemalen Henrik har også ytret ønske om, at han vil ligestilles og have titlen konge i stedet for prinsgemal.«
En enkelt mand sukker, mens kvinden, han sidder ved siden af, kvitterer med et »Det kan han godt glemme alt om«. Båden smyger sig væk fra kanonbådshusene og luksuslejlighederne på Holmen og videre ned ad Christianshavns kanal, hvor folk skrubber deres både i solen.
På hjørnet af Torvegade ligger den store gule bygning med de hvide striber. Fra 1909 fungerede stedet som kvindefængsel for afvigende, genstridige og løgnagtige kvinder, der ulovligt havde fået foretaget en abort eller prostitueret sig selv. I dag er de genstridige kvinder skiftet ud med travle ekspedienter. På adressen ligger nemlig det famøse bageri Lagkagehuset.
Et andet selvbillede
Vi drejer til venstre ved Havnegade med kurs tilbage mod Nyhavn. Med en anelse mere hæs stemme får vi en sidste anekdote fra 1970, hvor en gruppe kvinder iført ballonbryster, hofteholdere og kunstige øjenvipper demonstrerede mod kosmetikbranchens kvindeidealer.
Det er små og store historier om kønnenes kamp, menneskerettigheder og ligestilling, der møder en på turen. Et af målene med The Other Tour er at ændre det selvbillede, som København præsenterer.
»På de traditionelle kanalrundfarter passer billedet af København ikke helt til den samtid, vi lever i. København er et af Danmarks selvbilleder. Derfor er det vigtigt at have ret til at blive inkluderet i samfundet, uanset om du er homo, etnisk, trans, hetero, mand eller kvinde,« lyder det fra Nynne Haugaard.
The Other Tour starter ved Nyhavn, hvor der er afgang alle dage kl. 14.45 frem til den 30. august
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »