Læsetid: 2 min.

Hvad havde Keith Richards gjort?

Rock'n Roll-ikonet Keith Richards viseste ord og skandaler er samlet i en bog, der skal gøre os alle sammen klogere på livet. Læst gennem græske filosoffer, Nietzsche og buddhistiske munke viser det sig, at Rolling Stones-guitaristen faktisk har svaret på alt
Keith Richards fra The Rolling Stones har som katten ni liv.

Keith Richards fra The Rolling Stones har som katten ni liv.

Johannes Eisele

27. juli 2009

Keith Richards skulle egentlig have været død for mange år siden. Han har været heroin-junkie. Arresteret, arresteret, arresteret, arresteret. I retten. I retten igen. Arresteret igen. Brækket tre ribben, en næse, en finger, kraniet og punkteret en lunge. Han har smadret fire-fem biler og et utal af hotelværelser. Blevet angrebet af en fan. Slået bevidstløs af en skraldespand. Fået sendt 10.000 volt igennem sig på scenen. Været høj, skæv og døddrukken sammenlagt i årevis. Anklaget for at have slået sin ven ihjel. Mistet en ven, en søn og blevet skilt fra adskillige koner. To af hans huse brændt ned til jorden. Et hotelværelse, en seng og et pladestudie er også gået op i røg. Han er blevet rippet for millioner og har sniffet sin fars aske (det afviste han senere at have gjort, da han ikke ville gøre sin mor ked af det) og i 15 år var han nummer et på Most Likely to Die Next-listen, men efterhånden som årene skred frem stod det klart, at Rolling Stones-guitaristen måtte være udødelig. Til sidste røg han helt ud af listen, selv om han endda har truet med at slå sig selv ihjel.

»Jeg plejede at sige, at hvis jeg blev 30, ville jeg skyde hovedet af mig selv. Men så bliver man 30, og så gemmer man lige så stille pistolen væk. Vi bliver jo alle sammen ældre,« som han har sagt.

En del af showet

Ovenstående er kun få procent af den 30 sider lange liste over Keith Richards' problemer i livet, der er linet op på listeform i journalisten Jessica Pallington Wests nye bog What Would Keith Richards do - Daily Affirmations from a Rock 'n' Roll Survivor. Det er er en samling af de bedste anekdoter og citater fra Keith Richards, læst og fortolket som livsfilosofi, man kan bruge på lige fod med Dalai Lama eller en indisk guru. Som forfatteren selv skriver i forordet:

»Keith Richards' Tao handler om menneskelighed. Om at se klart og se på det store billede af kultur og historie. Det er respekt for det mystiske og det kreatives hævn over verden … Han er rock 'n' roll-modnet, en visionær og en bandit; en profetisk skjald, der er gået gennem ild. Med Keith har vi en ny form for guru: En moderne, streetwise og urban guru.«

Udover listen af Keiths uheldige gerninger bliver Keith-citater gennem hele bogen læst som guddommelige bud, sammenstillet med Nietzsche og græske filosoffer og opstillet kategoriseret efter livets store spørgsmål. Som for eksempel under 'Dårlige oplevelser':

»Jeg har set mord. Jeg har set hunde springe op på scenen for at flæse folk. Jeg har vendt mig og opdaget en blodpøl dér, hvor klaveret skulle have været. Jeg er blevet ramt af slebne mønter. Men der er ikke så meget, du kan gøre ved det. Det er alt sammen en del af showet.«

Ta' det fra en mand, der har været der.

'What Would Keith Richards Do?: Daily Affirmations from a Rock and Roll Survivor', 240 sider, Bloomsbury. 11 dollar

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu