Klumme
Læsetid: 3 min.

Kunst er en kilde til lykke i livet

PET-Kommissionen bruger 90 sider på forfatter og journalist Arne Herløv Petersen, der i 1981 blev anholdt for spionage. Hans mest kontroversielle valg i livet har været at samarbejde i stedet for at vælge alles kamp mod alle, skriver han
Kultur
17. juli 2009
Misforståelser. Forfatter og journalist Arne Herløv Petersen føler sig mest mistorstået, når hans drøm om retfærdighed og demokrati bliver udlagt som det modsatte.

Misforståelser. Forfatter og journalist Arne Herløv Petersen føler sig mest mistorstået, når hans drøm om retfærdighed og demokrati bliver udlagt som det modsatte.

- Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

Nysgerrighed. Om alt fra universets opståen til pindsvinenes parringsteknik.

- Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

At stoppe op i havearbejdet og se på drivende skyer.

- Hvad er din seneste anskaffelse?

BahamutEn cd - med jazz/klezmer-gruppen Hazmat Modine.

- Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

Common SenseAge of ReasonThomas Paine. Hans formulerede den amerikanske revolution. I forkaster han religiøs intolerance og fundamentalisme. Han opfattede sig som religiøs, men hans Gud var i verden, ikke over den.

Rights of ManI beskrev han ikke bare det nye demokratiske samfund, men også den kommende velfærdsstat. Han troede på fornuften, på at man kan snakke om tingene. At man ikke er sig selv nok, men at vi alle skal have lige rettigheder og grundlæggende goder. Han viser, at det er muligt at forene hjerne og hjerte og være klog og indsigtsfuld, samtidig med at man er varm og medfølende. Først og fremmest troede han på, at det kan nytte. At verden aldrig bliver perfekt, men den kan blive bedre, end den er, og man kan gøre noget for, at den bliver det.

- Hvad har været dit mest kontroversielle valg i livet?

At jeg valgte samarbejde i stedet for alles kamp mod alle. Demokratiet kan hele tiden udvikles, så det ikke kun består i at sætte et kryds hver fjerde år, men er en levende faktor i dagligdagen og det styrende princip inden for alle samfundets områder, også det økonomiske.

- Hvornår føler du dig mest misforstået?

Når min drøm om retfærdighed og demokrati bliver udlagt som det modsatte.

- Hvad er din største bedrift?

Fjerne målMin trebinds-roman fra 2006, der bygger på tre tidligere bøger - men nu med 300 nyskrevne sider, der fører handlingen tilbage til 1947 og frem til 2002.

- Dine største fejl?

Min grænseløshed.

- Din drøm om lykken?

At dele mine dage med den, jeg deler mit liv med.

- Din sindsstemning netop nu?

Skiftende.

- Hvilken dyd er den vigtigste?

Empati.

- Hvilket kunstværk (bog, film, teater, maleri, etc.) har haft størst betydning for dig?

Jeanne d'ArcJordFaustBerlin, en storbysymfoniGreedThe WindThe CrowdNapoleonStumfilm, især fra anden halvdel af 1920'erne. Film som , , , , , , og kan man se igen og igen.

Litteraturen, der åbner andre verdener og tider og gør det muligt at blive frigiven slave i romerriget, hofdame i Heian-tidens Japan eller kældermenneske i zartidens Rusland. Skal jeg vælge en enkelt forfatter, kan det for eksempel blive Kobayashi Issa, hvis digte jeg har oversat.

Når jeg stopper op på et museum eller en udstilling og bliver stående og synker ind i et billede - måske Klee eller Cézanne, persiske miniaturer eller Mark Rothkos farveverden.

Hills of West VirginiaMusikken, der bærer en med ud i et urhav, man ikke var bevidst om før. Billie Holliday, hørt en aften i Hanoi på en café ved søen. Giora Feidmans klezmer-klarinet, vild af glæde og sorg på samme tid. En obo-koncert af Mozart. Phil Ochs' guitarspil på . Japansk bambusfløjte.

Hvor er kunsten dog en kilde til stadig lykke i livet. Og hvad skulle vi gøre uden den?

- Hvad betragter du som din største ulykke?

At livet er så kort, at jeg ikke kan nå alt det, jeg gerne ville.

- Dit motto?

'Vi skal jo alle sammen være her' er en af de smukkeste sætninger, der er formuleret på dansk.

Poesisbogen stiller hver uge en ny person en række faste spørgsmål

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her