Klumme
Læsetid: 3 min.

Langt fra Retsina

Billige sommervine til de danske ferierende
Kultur
17. juli 2009

»Tænk ikke på mig i år, jeg skal øhoppe i det græske øhav,« sagde chefredaktøren, da vi mødtes for nylig, og med ét så han også lidt græsk ud. Netop han plejer at holde ferie i Danmark, og han er derfor fast inventar i en sommerklumme, der formidler myndige råd om fornuftige rødvinsindkøb i varmen. Det ville være forkert at kalde redaktøren decideret nærig, men hans Varde-baggrund er svær at løbe fra. Den leverer et naturligt fokus på vinkøb, hvor man får lidt mere for lidt mindre, og nu havde han altså meldt sig ud af målgruppen.

»Så kan du jo bælle Retsina, mens vi andre sidder her i regnen,« lød det sure og misundelige svar, men der er jo andre end chefredaktøren, der holder af at gøre gode handler, så vine til de ferierende er - trods redaktørens forfald - fortsat fokus for denne klumme.

Sommervin er en kunst for sig, for vejrlig, grillmad, grimme glas i lejede sommerhuse og almindeligt ferietrummerum kalder ikke ligefrem på de store vine. Snarere et passende lager af drikkelig, prisrimelig rødvin, for har man fri i tre uger, skal der ordentlig dagligvin til. Især når sommerens utallige uinviterede gæster dukker op, og med en pose pølser fra tankstationen i hånden selv får den glimrende ide, at 'de da lige kan blive til middag'. Her skal man i hvert fald ikke fyre vinsamlingens kronjuveler af.

Bag-in-box

Ingen sommervin uden bag-in-box. Har man først overvundet den manglende æstetik, er det faktisk en ret fiks måde at opbevare vin på, og flere ugers holdbarhed og en fem liters kasse er logistik, der er til at forstå - især i et sommerhus. En Le Domaine La Réméjeanne 2008 Côtes du Rhône er et temmelig fornuftigt eksempel. Solid fransk bordvin med respektindgydende 14,5 procent alkohol, fin og ukompliceret tørhed og en lidt æbleagtig bouquet på Grenache og Syrah, og så har den en omregnet flaskepris til lige over 40 kroner. Den smager glimrende, og havde redaktøren været hjemme, var han givetvis sprunget lige ud i den.

Synes man, alkoholprocenten er for barsk til sommervejr, så prøv en Coteaux des Baronnies 2006 fra Puymeras. Denne lille vinflække ligger lidt nordligere end Gigondas, men vi befinder os fortsat i det enorme Rhone-område. Egnstypisk er den på Grenache og Syrah og er lidt lettere og lidt mere elegant end Réméjeannen. Serveret svagt afkølet passer den til meget sommermad, og pris og kvalitet er i fin balance. Måtte man frygte storinvasion af gæster, der helst skal kunne køre hjem samme aften, er den mest velegnet; de overnattende kan så få et glas eller to af Réméjeannen.

Til regnvejrsdage

Bliver det regnvejr, hvilket DMI-oversigten for tiden dagligt truer med, er der varme og substans at hente i Alamos 2005 Malbec. Vinhandleren har sat vinen på sommertilbud, og måske har han forudset, at denne fløjlsbløde, kraftige og velsmagende vin ville ende med at være den helt rigtige løsning mellem bygerne. Typisk Malbec i veludført kvalitet, men lidt voldsom, hvis sommervejret pludselig skulle ligne det græske øhav.

Har man drukket dagligvin i nogle dage og måske fejrer en aften helt uden gæster, så prøv en Torbreck 2005 fra australske Barossa Valley. Druerne er Grenache, Shiraz og Mourvédre på gamle stokke, og det giver en kraftig, ret krydret vin, der efter en tur på gamle fade får et blødt og svagt portvinsagtigt skær over sig. Gamle stokke er ikke i sig selv en kvalitetsnorm, selv om flaskeetiketterne får det til at lyde sådan, men ofte får man en særlig smag ud af det. Det er bestemt en hyggeflaske, der til introprisen er så fornuftig, at redaktøren kan få lov til at sidde og ærgre sig i heden med sin Retsina. Vi andre kan så smage videre om 14 dage - god ferie i mellemtiden.

La Réméjeanne 2008, 269,75 kr. for fem liter www.bichel.dk

Coteaux des Baronnies 2006, 250 kr. for seks flasker www.rudersdalvin.dk

Alamos 2005 Malbec 49,95 kr. (normalt 79,95 kr.) www.philipsonwine.co

Torbreck Old Vines 2005, 99,95 kr. H.J.Hansen, Vinspecialisten og Magasin

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her