Interview
Læsetid: 3 min.

Lykke er at svømme med delfiner

En biolog fra Ural-bjergene i Rusland håber på, at globalisering kan føre til Jordens redning.
Kultur
6. juli 2009

PERM, URAL - Jelena Pesjkova er 49 år, biolog, gift med en forretningsmand og har en søn, der studerer til journalist i Jekaterinburg.

- Hvad er din største drøm?

»At besøge Australien og New Zealand, fordi de to lande for mig står som mystiske, fjerne og spændende steder. Desuden tror jeg, at vi russere og australierne har meget til fælles. De er som os indstillet på risikable eventyr og samtidig er de opfindsomme, for de har måttet lære sig at overleve under vanskelige vilkår. De blev jo sendt dertil som lovovertrædere og den side har vi russere også meget af.«

- Hvad er det sidste, du har købt?

»Jeg har netop købt T-shirts til mig selv, min mand og min søn samt en poncho fra Peru.«

- Hvad er det bedste land i verden?

»For mig er det trods alt Rusland, fordi russere har åbne hjerter og et åbent sind. Rusland er forbundet med begrebet store afstande, store vidder, det fjerne, og det betyder, at for enhver russer er venskab det vigtigste af alt. Russere tager altid imod venner med åbne arme, som om de bor i et kollektiv. Og det har intet at gøre med vores kommunistiske fortid.«

- Hvad tror du på?

»Jeg tror på, at fornuften vinder i sidste ende. Fornuft, det er det, som nogle kalder Gud, andre kalder naturen. For mig er det begge dele. Fornuft er forbundet med Gud. Nogle når til Gud gennem kærlighed, så opnår vi lykke og vil kunne bevare naturen og tilværelsen på vores planet. Klimaændringer, krige mod naboer - det er alt sammen et udtryk for, at vi må lære at leve sammen se at komme til fornuft og der er ikke meget tid tilbage.«

- Hvordan ser du på din egen fremtid?

»Jeg håber mest for min søn og de unge, at de vil leve et liv med forståelse for den almenmenneskelige kultur. Alt det, som vi har fælles.«

- Hvordan ser du på fremtiden for verden?

»Jeg håber mennesker lever i et naturligt samvær med den omgivende natur. Det afhænger menneskets egen tilstand nemlig af. Men der er lang vej endnu, en lang og svær vej.«

- Hvad tjener du om måneden?

Mellem 7-8.000 rubler om måneden (2-3.000 kroner)

-Hvem er dit forbillede?

»Jeg har ikke store forbilleder, men der er dog et menneske, som jeg altid har beundret. Det er den nu afdøde russiske kulturforsker, dissident og politisk fange, senere akademimedlem Dmitrij Likhatjov, der har stået for en bevarelse af det gamle Rusland, som uden det ville være død i Sovjetunionen. Desuden er beundrer jeg Aleksandr Ogulov, som har gjort meget for at videreudvikle de gammelrussiske helbredelsesmetoder, som er fulde af fornuft«.

- Hvad er du mest bange for?

»Jeg frygter, at vi muligvis ikke når at ændre vores tankegang for at løse miljøproblemerne, som er overhængende og overvældende. Men jeg er bange for, de politiske ledere lever i en hel anden verden og at de ikke fatter, hvor alvorligt det er. De forstår ikke, at vi bor på en fælles planet, de lever i en hel verden. Jeg håber på, at Obama vil gøre en forskel, men jeg følger mig langt fra sikker.«

- Hvad er vigtigst i dit liv?

»Mit arbejde, fordi vi gør en forskel for naturen, fordi vi har et godt kammeratskab og fællesskab. Dertil selvfølgelig min familie, min mand og min søn.«

- Hvad gør dig lykkelig?

»Jeg følte et øjebliks ufattelig lykke engang, da jeg fik lov til at svømme i et bassin sammen med delfiner. Jeg følte mig som et barn igen og jeg spillede simpelthen bold med en af dem. Det var simpelthen lykken, et tidspunkt, hvor alt samledes i et øjeblik - forstand, følelser, tro, glæde, fornuft, lykke på en gang.«

- Hvad bestod dit seneste måltid af?

»Græske oliven, brød og et stykke chokolade.«

Serie

Menneske i Verden

Seneste artikler

 • Lidt lykke hver dag, tak

  26. august 2009
  Egentlig ville han gerne arbejde på et stort skib, men 46-årige Joseph Balic fra Split i Kroatien er lærer og enlig far og finder mest mening i gode mennesker
 • 'Man har de politikere, man fortjener'

  29. juli 2009
  Christa Schischka er født i 1943, og hendes familie-historie er mærket af krig. Hendes far blev dræbt i krigsfangenskab, og Christa Schischka selv blev sendt på fedekur i Schweiz som lille
 • Højtflyvende arbejde for et hus på landet

  28. juli 2009
  I 2006 forlod 20-årige Wei Xiaohong familiens marker i den sydlige Guizhou-provins. Efter et par kortvarige job i Beijing blev han for to år siden vinduespudser
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her