Baggrund
Læsetid: 2 min.

Taburetklæberen fra Brøndby

Fodboldchefen Per Bjerregaard har gjort det igen: foretaget et skaktræk, som ingen andre forstår, nemlig fyret en dygtig medarbejder
Brøndbys Per Bjerregaard.

Brøndbys Per Bjerregaard.

Claus Fisker

Kultur
24. juli 2009

Bestyrelsesformanden for Brøndby IF, Per Bjerregaard, har mange strålende resultater bag sig. Han var sjælen i foretagendet, da den lille klub på Københavns vestegn skød op som en raket fra Danmarksserien til 1. division, som superligaen hed dengang i 1982. Det skete på kun seks år. Derefter formåede klubben at gøre sig gældende i europæisk sammenhæng og var kun et mulehår fra at komme i finalen i UEFA-Cuppen, hvor den blev slået ud af Roma på et mål af Rudi Völler i kampens sidste sekunder.

Per Bjerregaard må dele æren med den helt unge Michael Laudrup og med Morten Olsen, som Per Bjerregaard havde formået at få til klubben som træner. Siden har klubben hentet en række DM'er i evig konkurrence med FC København. Bestyrelsesformanden viste sig desuden fremsynet, da han lod klubben børsnotere som kun den anden klub i verden. Han reddede klubben fra en truende økonomisk konkurs, da han købte en bank, og han var manden bag en stor udvidelse af Brøndby Stadion. I 2003 hentede han Michael Laudrup tilbage som træner, og her blev der atter vundet titler.

Men det er vel at mærke resultater, som han har bag sig. I de senere år har Brøndby været en skygge af sig selv og kan ikke mere regnes for et europæisk storhold, ligesom det er særdeles synligt, at klubben er blevet distanceret af FC København, hvor Bjerregaards rival og kollega, Flemming Østergaard, har formået at fastholde denne klubs internationale position.

For et par år siden var den igen gal med Brøndbys økonomi. Alligevel takkede Per Bjerregaard nej, da den legendariske målmand, Peter Schmeichel, i spidsen for en håndfuld investorer tilbød at redde klubben. Han havde 250 millioner kroner med sig i porteføljen. Det var der ikke mange, der forstod en dyt af. Med en frontfigur som Schmeichel kunne der være pustet nyt liv i fodboldklubben.

Eller det kunne kun forstås på én måde, Per Bjerregaard ville ikke afgive magten. Derved satte han sin egen person over klubbens tarv. Selv om en og anden har antydet, at tiden var inde, til at han burde trække sig, har han klynget sig til sit formandskab.

Mange lig i lasten

Forleden var den gal igen, da han ved en ny magtdemonstration fyrede den adm. direktør, islændingen Hermann Haraldsson, en moderne mand med et godt skudsmål, hvis tanker om at modernisere klubben, kolliderede med Per Bjerregaards egenrådighed. Heller ikke det skaktræk var der mange i fodboldverdenen, der forstod. Tidligere fyrede træneren René Meulensteen efter kun et halvt år på posten.

Mest af alt er Per Bjerregaard at sammenligne med de amerikanske fagforeningsboss'er, der fører sig frem som små konger og med alle midler sætter sig tungt på magten. At han valgte at tage sin søn, Anders Bjerregaard, ind i ledelsen som sportschef er heller ikke pynteligt. Derved valgte han at gøre klubben til et familieforetagende frem for en storklub.

Som sportsøkonomen Troels Troelsen fra CBS siger til nyhedsbrevet Euro-Investor har Per Bjerregaard efterhånden så mange lig i lasten, at han vil få svært ved at genskabe den orden og loyalitet, der førhen var i klubben.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her