Nyhed
Læsetid: 3 min.

I Conan Doyles ånd

Guy Ritchies 'Sherlock Holmes' tegner til at blive et alt andet end ærbødigt gensyn med Conan Doyles victorianske mesterdetektiv
Holmes. Jude Law (t.v.) som Dr. Watson og Robert Downey Jr. som Sherlock Holmes i Guy Ritchies Holmes-filmatisering.

Holmes. Jude Law (t.v.) som Dr. Watson og Robert Downey Jr. som Sherlock Holmes i Guy Ritchies Holmes-filmatisering.

Alex Bailey

Kultur
14. august 2009

Da Guy Ritchie for et år siden annoncerede, at han skulle lave en Sherlock Holmes-film, var vi mange, som fik det rigtig skidt ved tanken om, at den britiske filminstruktør, der er kendt for sine mere eller mindre vellykkede, men i hvert fald energiske og ironiske og postmoderne gangsterkomedier, Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch og senest Rock'n'Rolla - og for sit nu opløste ægteskab med Madonna - skulle pille ved Arthur Conan Doyles geniale værk.

Ritchie ville genopfinde Holmes som actionhelt, udtalte han, og man så for sig, hvordan den victorianske mesterdetektiv - der nok er adræt og farlig med både boksehandsker og kårde i bøgerne - skulle hoppe rundt som en blanding af Jet Li og Bruce Willis og fyre kække bemærkninger af.

Man korsede sig.

Doyles ånd

I lidt bedre humør blev man dog, da man hørte, at Robert Downey Jr. skulle spille Holmes, mens rollen som detektivens trofaste følgesvend og kronikør, Dr. Watson, gik til Jude Law. Law er godt nok for ung til rollen, men han er i det mindste en talentfuld brite og Downey Jr. en fremragende skuespiller, som før har vist, at han kan udtrykke den blanding af arrogance, intelligens, medmenneskelighed og humor, som udgør paradokset Holmes.

Et paradoks, som afdøde Jeremy Brett for alvor fik til at leve i BBC's formidable tv-dramatisering fra 1980'erne, der er den til dato bedste tv- og filmudgave af Holmes, og som kun gør det sværere for alle, som forsøger at følge i Holmes' i forvejen store fodspor.

Men så kom traileren og knuste ethvert håb om, at Guy Ritchies Sherlock Holmes ville blive en ærbødigt moderniseret udgave af detektiven. I stedet tog den sig ud som en flot, men også fjollet actionkomedie, hvor Holmes fysisk, ja, næsten slapstickagtigt, folder sig ud, mens Watson skælder ud og endda giver sin gamle ven én på hovedet.

Doyle ikke filmskaber

Det ligner ikke umiddelbart den Holmes, man kender fra bøgerne, og det på trods af at Ritchie selv siger, at han har lavet en film i ånden fra Conan Doyles historier.

»Jeg tror, at vi har været så autentiske, som vi kan i betragtning af, at Sherlock Holmes var så mørk og multifacetteret, som han var,« sagde Guy Ritchie forleden til filmhjemmesiden Aintitcool.com i anledning af, at klip fra filmen var blevet vist på tegneseriekongressen Comic-Con i San Diego.

»På samme tid var han en actionman, der dyrkede kampsport. Han var bartitsu-ekspert i det 19. århundrede; ingen kunne den slags dengang. Han er en meget moderne actionhelt, men har også alle fordelene ved at være en 1800-tals intellektuel detektiv. Det er en interessant sammenvævning af karaktertræk.«

Det har han ret i, men han fortsætter så: »Conan Doyle var ikke filmskaber. Han var forfatter. Jeg er filmskaber, så det er nødt til at blive anskuet fra filmskaberens synsvinkel. Hvem ved, hvad Conan Doyle ville have gjort som filmskaber, og på en måde er det også irrelevant. Jeg er nødt til at holde fast i det, jeg mener, er Conan Doyles ånd, og hvem ved, hvor tro man kan være mod forfatterens intentioner, hvis man er filmskaber?«

Det er især den sidste sætning, som gør mig nervøs.

Men det er selvfølgelig begrænset, hvor meget man kan vurdere ud fra en trailer og et interview - også selv om man har taget ved lære af Sherlock Holmes' deduktive evner - og den fulde sandhed om Guy Ritchies film vil først åbenbare sig til jul.

Sherlock Holmes har dansk premiere 1. juledag

Trailer på apple.com/trailers

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ulrik Gutt-Nielsen

Monggaards bekymringer deles vist af os alle, det vil sige, at jeg heller synes traileren ved første øjesyn giver gode vibrationer. Engang, da Sherlock Holmes som ung mødte Watson på en kostskole, var de vidner til og medvirkende til en lang action-fyldt eventyrlig omgang pre-Potter, som Barry Levinson instruerede. Den hed Young Sherlock Holmes (med den danske velklingende titel: "Frygtens Pyramide". Den holdt ånden synes jeg dengang. Men Brett er ikke Holmes i BBC. Siden 80'erne og op til nu, er det faktisk den kommercielle konkurrent ITV (Independent Television), har leveret de mest populære og nyskabende krimis både til briter og danere. Den mest kendte er nok Inspector Morse, nu afløst af Lewis. Helt nye episoder, som blir sendt, når de er lavet, kender vi med den humoristiske og meget overfladiske Barnaby (Midsomer Murders), den nye Miss Marple (der næste gang afløses af en ny ny Miss Marple). Foyle's War (Foyles Krig) er også ITV, og altså ligeså var Sherlock Holmes. En henvisning til dette fornemmes på alle disse seriers struktur. De går i sort på strategiske tidspunkter, i de nye serier på mere raffinerede måder, end den gamle Sherlock Holmes. Dette skyldes de 3-4 gange der kommer reklame-afbrydelser på ITV, der jo sender det originale show. Men 1 ting er fælles for det hele: Ønsker man at se nogle af disse shows uden pludren under rulleteksten hjælper det ikke at klage. Køb den på DVD. Mvh. Ulrik E. Gutt-Nielsen

Her er et link, hvor man ikke bliver inficeret med QuickTime maleware:
http://www.youtube.com/watch?v=S4K3aM5H5KM

Ligner en 100 meter vare fra pølsefabrikken i Hollywood.

Christian Monggaard

LIge nu domineres debatten om Guy Ritchies Holmes-film af betragtningen om, at Holmes og Watson er homoseksuelle.

Ingen tvivl om, at de i bøgerne har et meget nært forhold, og at Holmes ikke er spor entusiastisk, når det kommer til kvinder, men man skal passe på med, hvad man læser ind i Doyles bøger.

Jeg hælder mere til den teori, at Holmes var aseksuel, selvvalgt asket, der koncentrerede sig om at bruge hovedet og sublimerede med musik, kokain og et godt mysterium.

Watson blev trods alt gift undervejs, og han er i både bøgerne og Brett-tv-serien ret glad for kvinder.

Jeg håber ikke, at Ritchies film bliver lige så fjollet og uærbødig som Billy Wilders Sherlock Holmes’ privatliv. Den var godt nok fæl – og jeg, der ellers også holder umådeligt meget af Wilder.