Læsetid: 4 min.

En diskret oase af fred

Chiang Mai i det nordlige Thailand byder på inspirerende åndehuller, hvor fred og velvære står i centrum. Et af dem er Baan Orapin, som er bygget i traditionel stil - og ikke er interesseret i for meget påtrængende opmærksomhed
Fremsynet. Baan Orapins hovedbygning blev rejst i 1914 af Daeng Teeyaporn, en ung mand, der på dygtig og fremsynet vis forstod at udnytte byens handelsmuligheder og de rent ud sagt feudale forhold, der lod bønder arbejde for en ussel løn.

Fremsynet. Baan Orapins hovedbygning blev rejst i 1914 af Daeng Teeyaporn, en ung mand, der på dygtig og fremsynet vis forstod at udnytte byens handelsmuligheder og de rent ud sagt feudale forhold, der lod bønder arbejde for en ussel løn.

Ingemai Larsen

Kultur
28. august 2009

Midt i mylderet af hostende tuk-tuk'er, lugten af stegte hønsefødder og klatkager fra de mange gadekøkkener, natbazarens uendelige T-shirts- og tingel-tangelboder, de utallige turistinformationers reklamer for barnlige elefantshows og 'eksotiske' stammefolk og ikke mindst de hundreder af mennesker, der hvert minut passerer forbi én, kan der være behov for at lade freden sænke sig og ånden stige ned. Og kommer man direkte fra Bangkok, er det behov så meget desto mere mærkbart - bare et enkelt øjebliks ro og fred, tak!

Rigtigt er det, at i Chiang Mai byder templerne sig til i et omfang, som ikke overgåes mange andre steder, og her er der selvfølgelig både jasminduft og autentisk, buddistisk spiritualitet, der virker som balsam for sjælen. Men har man brug for en mere komfortabel fred, kan det ønske ikke opfyldes bedre, end ved at lade sig inkvartere på et af de lanna-inspirerede overnatningssteder, der i de senere år er skudt op både i og udenfor den gamle bydel.

Kvalitetsbevidst

Lanna refererer til kongeriget Lanna, grundlagt for 700 år siden og i perioder indlemmet i Burma og siden i Siam, det nuværende Thailand. Der er således tale om en arkitektonisk retning, der er udviklet i samme kongerige men med påvirkning fra Laos, Kina og især Burma: buede tagkonstruktioner, træskærerarbejder i teak, fine, håndvævede tekstiler, håndglaserede fliser og kunstfærdigt udført fletværk.

Hvor langt hovedparten af Chiang Mais hoteller kører en anonym, internationaliseret stil som, bevares, ikke kan fornærme nogen, har en håndfuld kvalitetsbevidste thaier slået ind på en linje, der på en gang lader et ellers næsten glemt arkitektonisk udtryk komme til ære og værdighed og tilfredsstiller den kvalitetsbevidste turist.

Og uden, at det nødvendigvis behøver koste en formue.

En smuk bygning

Baan Orapins hovedbygning blev rejst i 1914 af Daeng Teeyaporn, en ung mand, der på dygtig og fremsynet vis forstod at udnytte byens handelsmuligheder og de rent ud sagt feudale forhold, der lod bønder arbejde for en ussel løn. Risen, som dyrkes omkring Chiang Mai hører til den fineste i landet, og den blev sammen med frugt og andre landbrugsprodukter fragtet direkte til Bangkok på flodpram. I dag er Pingfloden dæmmet op, men dengang, som i princippet i dag, var nøglen til rigdom lige præcis jord og adgang til handelsveje, og for sine betydelige indtægter rejse Teeyaporn som sagt en smuk bygning, tegnet og udsmykket i overensstemmelse med traditionel arkitektur. Den lå en kilometer uden for bymurene, 'på landet', der hvor der op i gennem århundredet efterhånden samledes en elite af velhavende købmænd og tilflyttere, herunder missionærer. Området - som altså ligger lige ved den kendte Riverside-café og gangbroen til centrum - præges stadig af denne melting-pot tendens; her ligger kirker og templer repræsenterende alle trosretninger, fine gamle villaer og (dyre) boutiques samt glimrende spisesteder i alle prisklasser.

Orapin-bygningen gik i arv, men jorden blev solgt fra, de næste generationer valgte andre erhverv og langsomt forfaldt det fine sted, indtil barnebarnet Opas og hans kone Anuchana for godt 10 år siden besluttede at gøre noget radikalt ved sagen. De fik bygget tre små annekser, der føjer sig perfekt ind i haven - forklaringen er, at det er havens gamle træer og øvrige beplantning, der har bestemt deres placering.

Fred - ikke stilhed

Ejerne har valgt Bed & Breakfast-konceptet, fordi de ønsker en så rolig og afslappet atmostfære som muligt, og det betyder således, at der udover (vidunderlig og frisklavet) morgenmad ikke serveres yderligere måltider. Der udvises enorm tillid til den enkelte gæst, som udstyres med nøgle til hovedporten, og som i løbet af dagen frit kan benytte bibliotek og stue samt naturligvis have og svimmingpool. Værelserne er smukt men ikke overdådigt udstyrede, og overhovedet er dette den gennemgående tanke: kvalitet, men ikke overdådighed; fred, men ikke stilhed (her er masser af børnefamilier), service, men ikke ståen-på-pinde. Man foretrækker, som det fremgår af hjemmesiden, 'mature guests', og dette skal tages alvorligt. Er man ikke indstillet på at stille skoene ved indgangen, holde sine ungers støjniveau rimeligt nede og respektere de uskrevne regler for civiliseret adfærd, er dette ikke stedet for en. Men ellers venter der en oase af venlighed, ro og æstetisk tilfredsstillelse, som sent glemmes.

For to værelser, et (meget) stort og et mindre samt morgenmad, betalte vi 4.800 bath/750 kr. pr. nat - og så kan tilføjes, som et ekstra plus, at lige på den anden side af gaden ligger byens bedste nudelsuppe-sted! For 35 bath/5,50 kr. fås her et frokostmåltid, der stadig giver os julelys i øjnene.

Baan Orapin findes ikke opført på nogen hotellister i Thailand (!), ejeren bliver ustandselig ringet op og anmodet herom, men han ønsker hverken at udvide eller at få mere opmærksomhed, så det er alene via direkte henvendelser, han fylder sine 15 værelser op.

Som en anden mulighed må og skal nævnes Ratchamanka, men her bevæger vi op i andre luftlag. Ratchamanka er et fem-stjernet hotel, beliggende i den gamle bydel, og præget af rasende god smag og rasende højt prisniveau. Som indikator herfor kan nævnes, at vi betalte 75 kr. for tre appelsinjuice; en absurd pris i Thailand. Men her mangler intet, og det skal retfærdigvis understreges, at vi er milevidt fra vulgær, overbelæsset luksus. Stilfuldt, gennemført, eksklusivt (blot 35 værelser), det er hotellet og her, som på Baan Orapin, er alle betingelser til stede for at lade freden sænke sig.

Lad altså Lanna råde på den næste tur til Chiang Mai, så er både sjæl og legeme sikret omsorg.

www.baanorapin.com

www.ratchamanka.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her