Nyhed
Læsetid: 4 min.

KU: Nedlæg Kulturministeriet

Offentlig støtte til kultur skaber en kulturelite og ødelægger det frie initiativ, mener Konservativ Ungdom. Derfor skal al kunststøtte stoppes og Kulturministeriet nedlægges. Men det vil gå ud over mangfoldigheden, siger kulturminister Carina Christensen (K)
'Jeg synes, det er vigtigt, at man uddanner folk på eksempelvis Kunstakademiet til at lave kunst. Men hvis man ikke kan lave noget kunst, man kan sælge, må man jo finde på noget andet at lave,' siger formanden for Konservativ Ungdom, Rune Kristensen, der mener, at kunststøtten skal stoppes. Det er hans partifælle, kulturminister Carina Christensen, absolut ikke enig i.

'Jeg synes, det er vigtigt, at man uddanner folk på eksempelvis Kunstakademiet til at lave kunst. Men hvis man ikke kan lave noget kunst, man kan sælge, må man jo finde på noget andet at lave,' siger formanden for Konservativ Ungdom, Rune Kristensen, der mener, at kunststøtten skal stoppes. Det er hans partifælle, kulturminister Carina Christensen, absolut ikke enig i.

Kristine Kiilerich

Kultur
19. august 2009

Kulturministeriet skal nedlægges, og staten skal ikke støtte nogen former for kulturproduktion. Det mener Konservativ Ungdom efter en ændring af deres politik ved sidste landsmøde. Konservativ Ungdoms landsformand Rune Kristensen var en af fortalerne for ændringerne, og Information møder ham på Statens Museum for Kunst. En af de få kulturinstitutioner, der skal have lov at overleve på offentlig støtte.

»Som konservative synes vi, at der skal være en sikring af kulturarven. Sådan nogle steder som Rigsarkivet, Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst,« siger Rune Kristensen og kigger rundt i museets café, der er indrettet af designerfirmaet Fritz Hansen.

»Ikke at der behøver være designermøbler over det hele. Der er jo alle mulige steder, man vil kunne skære ned,« tilføjer han.

På trods af at det er moderpartiet, der sidder på ministerposten, skal ministeriet nedlægges. For det offentlige skal slet ikke fokusere på kultur:

»Kultur skal have lov til at blomstre selv, og det skal ske fuldstændig uden statslig indblanding. Staten skal ikke på nogen måde hjælpe til med at producere kultur,« siger han.

Rune Kristensen mener, at statens støtte ødelægger det frie initiativ. Det skal i stedet være markedet, der regulerer, hvilken kunst der overlever.

»Jeg synes, det er vigtigt, at man uddanner folk på eksempelvis Kunstakademiet til at lave kunst. Men hvis man ikke kan lave noget kunst, man kan sælge, må man jo finde på noget andet at lave,« siger han og opfordrer kunstnerne til i stedet at »lave nogle fonde, søge nogle midler eller få nogle reklamesider i din digtsamling.«

Kulturministeren uenig

Helt at fjerne kunststøtten kan have store konsekvenser for kulturudbudet. Det mener den konservative kulturminister Carina Christensen. Hun forsvarede sig i sidste uge mod Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, der angreb de offentlige kunststøtteordninger.

Hun afviser da også blankt Konservativ Ungdoms forslag om at lade kulturlivet være udelukkende styret af markedet.

»Jeg synes, det er vigtigt, at staten bidrager til at skabe et levende kulturliv for alle danskere. Jeg har ikke noget imod, at kunst og kultur fungerer på markedsvilkår, men det kan ikke stå alene. Der er nødt til at være en støttende hånd fra staten til specielt de smalle genrer,« siger hun til Information.

På anklagen om at støtteordningerne ødelægger det private initiativ, svarer kulturministeren:

»Jeg siger ikke, at man ikke løbende skal gå støtteordningerne efter i sømmene, og det gør vi også. Men det med at vi slet ikke skal have nogen støtte, det er ikke konservativ politik.«

Kultur på amerikansk

Problemet med den offentlige støtte har dog, ifølge Rune Kristensen, flere konsekvenser end bare at dræbe det frie initiativ. Den forvrænger hele billedet af, hvad dansk kultur er:

»Jeg vil da synes, det er mærkeligt, hvis mine børnebørn kigger tilbage i tiden og spørger mig, om det var kultur at pisse op af en væg eller blende nogle guldfisk. For så må jeg svare, at det var det kun for kultureliten. Ikke for mig. For alle os andre var kultur nogle smarte malerier på væggene og nogle farver. Eller at gå ind og se en landskamp eller Matador-musicalen.«

- Men er dansk kulturpolitik ikke en traditionel konservativ mærkesag?

»Man kan vel godt gå ind for kulturpolitik og mene at dansk kultur er væsentlig, men samtidigt mene, at det er vigtigt, at det er danskerne selv, der former den her kultur. Så hvis dansk kultur er, at der er rigtigt mange, der ser Friends (amerikansk tv-serie red.) og går på café, så er kulturen caffe latte-kunst på væggene og Friends i tv. Det skal man ikke fratage den generation, der synes, det er fedt.«

- Hvordan hænger det sammen, at dansk kultur er meget vigtig, men at det samtidigt godt kan være den amerikanske serie 'Friends', der er dansk kultur?

»Jeg mener sagtens, at Friends kan være dansk kultur. Altså ikke nødvendigvis dansk, men danskernes kultur i hvert fald. Det behøver ikke nødvendigvis være H.C. Andersen historier. Det kan sagtens være en kultur, der er meget amerikaniseret. Det er der ikke noget problem i. Der er jo ikke noget nyt i, at udlandet præger det. Man skal sørge for ikke at lukke sig ind i en osteklokke.«

- Var det det, Brian Mikkelsen gjorde med kanonen?

»Ja. Og det var jeg også meget imod. Det var en mærkelig måde at ensrette på. Det skal ikke være Kulturministeriet, der skal definere, hvad der er dansk eller ej.«

- Er du ikke bange for, at det danske går tabt?

»Dansk kultur har jo overlevet fint i århundreder, uden der var kulturstøtte. For eksempel ved hjælp af privat støtte og filantropi. Det tror jeg sagtens, vi vil kunne genindføre. Kunst skal ikke have lov til at leve, bare fordi staten går ind og blander sig.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Det gælder jo alle moderne virksomheder: hvis de ikke er innovative og kan sandsynliggøre deres eksistensberettigelse, så bliver de nedlagt. Det kunne egentlig være interessant at se hvor kulturen bevæger sig hen, hvis den blev overladt til sig selv.

Kultur er ikke markedes mekanisme, men historiens vedligeholdelse.

Den skal ikke præstere, den skal "vedligeholdes" af de mennesker der behersker den.

Det er ikke mange måneder siden at denne KU-repræsentant blev synlig i landskabet ved at være først ude med iagttagelsen af valgsvindelen i sommers ang. ja eller nej til - republik, ikke kongehus.
Derfor er dette meget hurtigt påfølgende politiske selvmord ekstra spektakulært.

Konservativt er det ikke, dertil er hele tankegangen der udfoldes klassisk proletarisk - og afspejler at det socialdemokratiske århundrede HAR betydet art skidt er kommet til ære etc på godt og ondt.
Moderpartiet skal naturligvis sætte hælene hårdt i disse grove anslag mod 'gud, konge og fædreland'. Og KU-manden bør overveje DF-medlemsskab - eller måske der stadig er en lille proletar-kaffeklub i socialdemokratiet med en stol ?
Han kommer ikke til at savne landskampe og matadormusicals og kulørte lampe. Men flere end han tror skyer den slags aktivt i deres kulturelle valg.

Nej, det er ikke kønt med 'kunstnere kurateret til regeringen for offentlige midler' model Nyrup. Det er hæsligt, men en hæslighed der skyldes kunstnerne selv, ikke politikerne, - og det kan man tage til efterretning..
Kunstneren (- selvstændig erhvervsdrivende forfælger af personligt concept - ) som multikulturelt al-orakel er eksempelvis en udbredt misforståelse..

Men alt sådan noget er nok for kompliceret for matadormix-musical-hovedet.
Intuition og sømbeslået kølle er meget godt, men det er altså ikke nok.

Heinrich R. Jørgensen

KU har selvfølgelig ret i, at det virker noget akavet, at staten påtager sig opgaven som mæcen, folkeopdrager og arkivar. Til trods for de pæne intentioner, er det naturligvis en temmeligt bedrevidende og formynderisk tilgang staten praktiserer...

Jeg er ikke enig i KU's udmelding, med forstår (muligvis) deres pointe.

Dansk kultur ( som vel er et mix af egne og fremmede ting) er i overvejende grad ikke levedygtig og istand til at klare sig selv - den skal have en "iltmaske".

Dansk kultur har iøvrigt kun et beskedent marked - med mindre man skriver eller indspiller / optager på et af verdenssprogene og iøvrigt går ud over Danmarks grænser.

Det er helt OK at betale lidt skattepenge til at holde liv i dansk kultur.

En del af de danske kunstnere er bestemt ikke pengene værd hver gang, men lad det nu bare køre uden smålighed som det bedst kan - ellers forsvinder Danmark helt fra det kulturelle verdenskort.

Nedlæg kulturstøtten.

Et barskt forslag - men ikke uden en vis appel.

Nu er kunst jo ikke noget der kan markedsstyres. Kunst skal ud uanset om der er nogen der køber det eller ej - sådan er de de kunstnere.

Rune Kristensen udfordre fantasien og fantasien er jo ikke nødvendigvis samfundsbevarende....

Jeg ser frem til etableringen af kunstnersammenslutninger og kunstnerkollektiver - måske vil en pendent til Solvognen opstå...herligt.

forslag:

tilbagehold enhver offentlig støttekrone til KU og lad dem klare sig på det frie initiativs præmisser.

Hvad er det for et 'frit initiativ' det dræbes pga. kulturstøtten? Jeg er muligvis dum men jeg forstår ikke at det at nogle støttes offentlig skulle afholde andre fra at udfolde sig. Kan nogen forklare mig det?
Hvad angår amerikaniseringen jamen så er den da slået igennem massivt kig bare på hvad der sendes på de danske kanaler: amerikansk komedie, amerikansk krimi, amerikansk aktion etc.
Så lad os endelig får mere af det

Lennart Kampmann

Positivt er det, når KU rører på sig for at vise at DF ikke skal bestemme alt.
Underligt er det at KU vil føre minimalstatspolitik.
Urealistisk er forslaget.

Måske skulle KU stifte en republikansk midterbevægelse, med skattelettelser og minimalstat som mål. Der er måske stemmer i det, hvis man kan finde de rette politikere til at hoppe med ombord på den galej.

Med venlig hilsen
Lennart