Baggrund
Læsetid: 2 min.

Legos klods må kopieres

Lego er en klassiker i børneværelset. Men klassikere bliver altid kopieret. Ny tysk højesteretsdom lægger pres på Legos monopol på den firkantede byggesten med den nubrede overflade
Lego mistede faktisk sit patent allerede i 70'erne, men har kæmpet for sit varemærke og opfindelsen med held indtil nu, hvor sagen ser mere dyster ud.

Lego mistede faktisk sit patent allerede i 70'erne, men har kæmpet for sit varemærke og opfindelsen med held indtil nu, hvor sagen ser mere dyster ud.

Henrik Pyndt

Kultur
5. august 2009

BERLIN - Overfladen er nubret, og underfladen er hullet. Og man kan bygge alting med den. Længere er den så at sige ikke. Lego-klodsens enkelhed og tilsyneladende grænseløse anvendelighed har for længst gjort den til en lige så naturlig del af en normal dansk barndom som gemmeleg, børnetime og snotnæser.

Men nu ser det ud til, at Legos ellers dygtige jurister har mødt deres overmænd i skikkelse af den tyske højesteret i Karlsruhe: For to uger siden satte tyske dommere for alvor skub i den frie konkurrence om at levere byggesten til børneværelset. Ifølge domstolen kan Lego ikke gøre krav på at registrere legoklodsens nubrede overflade som et varemærke, da der er tale om en teknisk funktion. Og tekniske funktioner skal i overensstemmelse med tysk lov være offentligt anvendelige.

Siden Legos patent på klodsen udløb engang i 1970'erne, har en tilsyneladende endeløs række af foretagsomme forretningsmænd forsøgt sig med at fremstille byggeklodser, der efterlignede den oprindelige klods med den nubrede overflade og undersiden med de stabiliserende hule rør.

Tredimensionelt mærke

Men Legos jurister har været kvikke til at beskytte den verdenskendte klods mod overgreb og kopiforsøg.

Juristernes foretrukne strategi har været at ramme efterlignerne med den eksisterende konkurrencelovgivning, som har forbudt alt for vellignende produkter. Den strategi blev imidlertid lagt i graven i 2004, da en tysk domstol lod forstå, at Lego måtte indstille sig på, at klodserne, der kom på markedet for mere end 50 år siden, ikke kan gøre krav på særlig beskyttelse i al evighed.

Det har fået Lego til at forsøge sig med at registrere selve Legoklodsen i sig selv som tredimensionelt varemærke, som altså ikke må kopieres. Den strategi har fungeret godt i nogle år, men er altså nu skudt i sænk af tysk højesteret. Lego har bebudet, at de vil prøve sagen på europæisk niveau. Men det er et åbent spørgsmål, om det danske flagskibs rutinerede jurister denne gang vil få held med at sikre Legos privilegerede position i kampen mod billigere alternativer.

Indtil videre kan man dog stadig være sikker på at genfinde de velkendte farvestrålende klodser på gulvet i de fleste rodede børneværelser i Tyskland, hvor Lego sidder på en imponerende markedsandel på 13,4 pct. af al solgt legetøj. Som en af de få virksomheder er Lego i Tyskland kommet igennem finanskrisen med en øget omsætning, der samlet beløber sig til 10 milliarder kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her