Nyhed
Læsetid: 2 min.

Mænd med symmetrisk ansigt bevarer åndsevnerne længere

Mænd med regelmæssige ansigtstræk har bedre chancer for at bevare deres mentale førlighed
Hvorfor det forholder sig sådan, har forskerne ikke noget svar på, men det skulle være ganske vist: Jo mere symmetrisk ansigt, jo mindre sandsynligt er det, at åndsevnerne svækkes voldsomt med alderen. Fotomontage.

Hvorfor det forholder sig sådan, har forskerne ikke noget svar på, men det skulle være ganske vist: Jo mere symmetrisk ansigt, jo mindre sandsynligt er det, at åndsevnerne svækkes voldsomt med alderen. Fotomontage.

Isabelle Rozenbaum

Kultur
11. august 2009

Mænd, som er opsat på at bevare deres åndsevner til det sidste, bør granske deres ansigt i spejlet. Skotske forskere hævder nemlig at have påvist et forunderligt sammenfald: Jo mere symmetrisk en mands ansigt er, desto mindre er risikoen for, at hans åndsevner svækkes i en meget høj alder.

Sammenhængen mellem et symmetrisk ansigt og kognitive kapaciteter er endnu ikke forstået, og forskerne har da heller ikke anden forklaringshypotese end den simple antagelse, at et godt sæt gener for ansigtssymmetri på en eller anden måde må være forbundet med et tilsvarende godt sæt gener for hjernebevarelse.

Samme undersøgelse har ikke kunnet påvise en lignende sammenhæng mellem ansigtssymmetri hos kvinder og mentalt forfald i en fremskreden alder. Forskerne erklærer, at de er overraskede over, at sammenhængen kun gør sig gældende hos mænd - ikke hos jævnaldrende kvinder.

Undersøgelsen bygger på data fra Scottish Mental Survey fra 1932, hvor hundredvis af 11-årige fik målt deres intelligenskvotient. Et udvalg af endnu levende fra denne undersøgelse blev så IQ-testet igen som 79-årige, og 216 af dem blev testet endnu engang, da de var fyldt 83.

Data fra de tre undersøgelser har gjort det muligt for forskerne at studere det mentale forfald, der udvikler sig over et helt menneskeliv, herunder især den hurtige tilbagegang i åndsevner, der sætter ind i årene umiddelbart før dødens indtrædelse.

God indikator

Et forskerhold under ledelse af Lars Penke fra Edinburgh Universitet analyserede fotos af de 216 pensionister og sammenlignede graden af symmetri i deres ansigter - dvs. i hvor høj grad ansigtets venstre side ligner den højre - med graden af det mentale forfald, de blev ramt af i leveårene fra 79 til 83.

»Mentalt forfald accelererer i en høj alder, især i de fire år før døden. Vi fandt en sammenhæng mellem ansigtssymmetri og dette forfald, men kun hos mænd. Og ikke nogen sammenhæng med den generelle kognitive nedgang, vi ser over et helt liv,« siger Dr. Penke og tilføjer:

»Statistisk er sammenhængen stærkt signifikant. Den kan forklare omkring 10 procent af de kognitive forskelle i denne aldersgruppe. Skønt vi ikke har indkredset en enkeltfaktor, der kan forklare mentalt forfald i en høj alder, er ansigtssymmetri en af de bedste indikatorer, vi råder over,« siger han.

Ansigtssymmetri måles ved at studere bestemte 'pejlemærker' i ansigtet, som ikke påvirkes af hud eller fedt, såsom øjenkrogenes og ørernes relative positioner, munden, kinderne og næsen.

© The Independent og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her