Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ny forretnings-model for dokumentarfilm

Dokumentarfilm med politiske emner skaffer penge til produktion fra et engageret publikum. I både USA og England har det vist sig at fungere, og nu vil et dansk projekt forsøge at gøre dem kunsten efter
Kultur
20. august 2009

Dokumentarfilmen The Age Of Stupid har med en appel til publikums bekymring for den globale klimakatastrofe fået 7,2 millioner kroner ind fra private investorer og donationer.

På filmens hjemmeside kan man støtte købet af alt fra biograftelt til solpaneler, der skal give strøm til den globale premiere. Metoden kaldes crowd funding og har i flere tilfælde vist sig effektiv i både USA og England. Nu forsøger den danske dokumentarfilm Blood In The Mobile sig med en lignende forretningsmodel:

»Hvis du ejer en mobil- telefon, så bør du se det her,« siger filmens instruktør Frank Poulsen på et YouTube klip på filmens hjemmeside.

Under videoklippet kan man se, hvordan man kan donere penge til filmen og skrive under på en appel til det finske mobilselskab Nokia om at bruge sin indflydelse til at stoppe konflikten i Congo. En konflikt, der har varet 15 år og kostet fire millioner mennesker livet, og som ifølge filmens instruktør handler om kontrollen med de mineraler, der er i mobiltelefoner.

»Filmens udgangspunkt er instruktørens indignation over, hvad der foregår i Congo. Så det er en dokumentarfilm og ikke et stykke journalistik, som skal foregive at være neutralt og dermed ender komplet tandløst. Det er en mand og hans kamera, der opsøger kilden til en indignation,« siger filmens kampagnekoordinator, Mikkel Skov Petersen.

Han forklarer, at projektet er inspireret af det amerikanske firma Brave New Films, der finansierer sine 3-5 minutter lange videoklip på YouTube ved hjælp af en mailingliste med 1,3 millioner mennesker. De taler til folks indignation over emner som Irak-krigen og amerikanske bankpakker, og den model har indtil videre resulteret i en årlig omsætning på 1,4 millioner dollar og 50 ansatte.

Et eksperiment

Mikkel Skov Petersen forklarer, at Blood In The Mobile er det første projekt af sin slags herhjemme, hvor der slet ikke er tradition for samme grad af frivillige bidrag som USA. Derfor er projektet også stadig i en eksperimenterende fase.

»Vi nærer ingen illusioner om, at man kan tilvejebringe tilstrækkelige midler på dansk grund på denne her måde,« siger Mikkel Skov Petersen.

Den opfattelse deles af filmkonsulent for kort- og dokumentarfilm på Dansk Filminstitut Michael Haslund:

»Jeg tror ikke, at det kommer til at give penge til drift. Der er stadig brug for statslig støtte,« siger han.

Han mener, at det handler om en kulturforskel.

»Med aktivistiske dokumentarfilm appellerer du ofte til den dårlige samvittighed. I USA kan man se, at folk donerer, fordi der ikke bliver subsidieret. Den kultur er også først ved at komme op i Danmark nu,« siger Michael Haslund.

At Danmark ikke har tradition for frivillig støtte har resulteret i, at Blood In The Mobile henvender sig til et internationalt publikum. Men samtidig er perspektivet også mere langsigtet end bare en enkelt film.

»Vi prøver at afsøge mulighederne for en fremtidig forretningsmodel. Det handler om at flytte fokus fra rettighedsbaserede indtægter og på salg af eksemplarer. Ikke for at sige nej til de ting, men i en erkendelse af at det er svindende indtægter. I stedet vil vi forsøge at opbygge et fast publikum og sikre vores indtægter derfra,« siger Mikkel Skov Petersen.

Samtidig skal modellen være mere tidssvarende og ikke basere sig på tv-stationernes monopol:

»Fremtidens forretningsmodel tager udgangspunkt i internettet og dermed det faktum, at man kan distribuere til sindssygt mange mennesker uden omkostninger. Den mulighed vil vi vende til en styrke i stedet for som musikindustrien at snakke om det som en katastrofe,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her