Klumme
Læsetid: 3 min.

Rebslageren og statsministeren

Svend Auken havde et arsenal af mere og mindre muntre historier fra det politiske liv. Han øste gerne af dem
Kultur
12. august 2009

Svend Auken kom for sent til vores aftalte interview-møde, hvorfor jeg havde rig lejlighed til at studere de mange trofæer, der var på hans Christiansborg-kontor, diplomer, udmærkelser og gaver af forskellig art. Mest iøjnefaldende var en stor, forgyldt sko, som han havde fået det år, da han blev udnævnt til Årets Fodgænger.

Men faktisk kom han slet ikke. Sekretæren ringede til ham på mobilen. Han havde simpelthen glemt aftalen, hvorfor en ny blev lavet. Det var sidste forår, og jeg ville have ham til at fortælle historier fra det politiske liv. Da han endelig kom - dagen efter - ville han gøre alt for at gøre det godt igen. Han inviterede på frokost i Snapstinget, og her fortalte han så om et EU-møde om planlægning, han engang havde deltaget i i Bruxelles.

»Nede i EU sidder man jo som dansk minister og hører på mange indlæg,« sagde han og fortsatte: »Der er jo nogle sprog, man ikke forstår. Nygræsk forstår jeg f.eks. ikke overhovedet …«

Den sidstnævnte sætning blev sagt henkastet, sådan i forbifarten.

Cognac til kaffen

Den sætning holder jeg meget af, og den var på sin vis morsommere end selve historien, der handlede om en græsk kollega med glat, sort hår, mørke solbriller og sorte læderhandsker, som »røg flere cigaretter, end han fik kalorier om dagen«. Man sagde, at han egenhændigt havde begået flere mord i sin tid som medlem en ungfascistisk gruppe. Han råbte, fægtede truende med armene. Den danske tolk, som talte fynsk, oversatte det beskedne budskab om råderum: »Alt, hvad Grækenland vil, er at få lidt rå'erum!«

Den mest morsomme af hans historier, synes jeg, var den om statsminister H. C. Hansen, som efter et stormøde i Århus blev inviteret til middag med de lokale partispidser i Folkets Hus. Den unge Svend var med, og H.C. Hansen foreslog en cognac til kaffen, men det mente den lokale partiformand, en rebslager, ikke, partikassen havde råd til. H.C. Hansen slog ud med hånden og sagde, at han ville give.

Det var ikke noget problem.

Da regningen kom, skubbede partiformanden cognacdelen over til H.C. Hansen, der tog en fyldepen frem og skrev noget hen over regningen. Rebslageren fik et mindre chok, da han så, hvad den fine statsminister havde skrevet. »Rend mig i røven,« stod der.

Ekspeditricen

H.C. Hansen var i øvrigt berygtet for sin arrogance. Svend Auken oplevede den ved et debatmøde, hvor en kvindelig deltager stillede et spørgsmål.

»Jeg er meget glad for, at du har stillet netop det spørgsmål,« sagde han.

Alle ventede på, at der ville komme noget mere, men i stedet sagde han blot:

»Næste spørgsmål!«

Auken havde i sit arsenal også en om Jens Otto Krag, der engang havde sagt, at VKR-regeringen havde reduceret Folketinget til at være ekspedient for regeringens ønsker. I et radioprogram spurgte en lytter ham, om det kunne være rigtigt, at han havde sagt sådan.

Det kunne Krag bekræfte. Kvinden bebrejdede ham for udtalelsen. Hun havde været ekspeditrice i 40 år, og hvis ordet ekspedient var ment nedsættende, så var hun færdig med at stemme på partiet.

Motorveje

Så var der dengang, Svend Auken som miljøminister af SF's Steen Gade blev bebrejdet, at Socialdemokratiet gik ind for anlæg af to nye motorveje i Nordjylland, da det jo var et tyndt befolket område. Svend Auken gik på talerstolen og sagde, at han som minister klart ville foretrække motorveje uden for mange biler i stedet for propfyldte motorveje, da det giver mindre slid og forurening.

Han kunne nu forstå, at SF kun ville have motorveje med mange biler. Steen Gade sagde noget desorienteret:

»Jeg ved, at der er noget galt med det ræsonnement!«

Endelig fremhævede Svend Auken en sætning, sagt af den konservative Erik Ninn-Hansen:

»Man skal ikke fuske med sin identitet!«

Dermed mente Ninn, at man åbent skal vise de holdninger frem, man har. Man går ind på en scene, møder dem fra den anden side, forhandler - og går ud igen af hver sin sideindgang. Den sætning havde også været en ledetråd for Auken i det politiske liv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her