Klumme
Læsetid: 4 min.

Aktuelle anråbelser

I hvilken klummeskriveren giver altets skaber et par gode råd - og en enkelt advarsel
Kultur
5. september 2009

Herre, hvorfor har du skabt kirkebænkene så hårde? Sådan skriver færøske Toroddur Poulsen i et af sine digte. Den sidste tid har jeg følt trang til at sende tilsvarende veklager og anråbelser opad mod hin højere Magt. Herre, f.eks., hvorfor skabte du tandlæger, tandteknikere og klinikassistenter så smilende og venlige, når det, de i virkeligheden har at byde på, er væmmelige instrumenter og - helt bogstaveligt - tænders gnidsel? Det er ikke fair. Hvorfor gjorde du vendelboerne så gæstmilde, at man tager to kilo på, når man besøger dem? At Du dog ikke har lært dem, at et moderne, progressivt menneskes morgenmad består af to skiver knækbrød, en med god ost og en med marmelade, samt dertil to halve fersken plus den uundværlige, livgivende morgente fra Chr. T. i Nykøbing F. Sådan ser vendelboerne mildest talt ikke på det, de synes det er uhøfligt ikke at servere et fristende udvalg af forskellige oste, kødpålæg i form af skinke og spegepølse. De disker op med en velsignelse af rundstykker, smør og æg - og naturligvis har de også købt wienerbrød, når de nu alligevel var hos bageren. Jeg skammer mig, herre, fordi jeg ikke kunne modstå disse sundhedspolitisk ukorrekte fristelser, men jeg takker dig fordi du gav mig styrke til senere at smide de to overflødige kilo igen. Men hvad er nu det, herre, nu har Du allerede udvirket, at jeg snart skal til Jylland igen. Hvornår er prøvelsernes tid forbi?

Ikke moral - æstetik!

Hvorfor har Du ladet Bob Dylan, det kære, gamle og veltilrøgede murmeldyr, fjumre rundt i pisse regnvejr så folk blev bekymrede for ham og tilkaldte politiet? Skal det absolut være en straf at blive gammel? Du har også ladet ham gøre sig til grin ved at søge karriere som GPS-stemme. Det er ikke videre respektfuldt, herre, yndefuldt er det bestemt heller ikke. Man græmmes, man føler trang til at strø aske i håret, hele dit bibelske udtræk, herre. Det er ad helvede til, hvis Du undskylder udtrykket. I samme genre, nemlig gammelmandsfjol, men mildest talt i den modsatte grøft, må det være rimeligt at spørge dig: hvorfor skabte Du egentlig Jesper Langballe? Hvornår lærte du tv-journalister at holde kæft, så det gamle, sure hoved helt uimodsagt får lov til at kalde flygtninge for 'forbrydere', som man med god samvittighed kan sende tilbage til de krigshærgede lande, de kommer fra. Her tænker vi, herre, ikke så meget på det moralske, for det orker vi snart ikke mere, men på det æstetiske indtryk. En knarvorn tobakspiberøger, livslangt forsørget at den danske folkekirke og af folk, der har været dumme nok til at stemme ham ind i Folketinget. Hvorfor skal en klam fyr som ham, med hele hovedet fyldt med åndelig provins, have indflydelse på, om mennesker i nød skal have hjælp eller ej? Jeg spørger bare, herre. I al kristelig ydmyghed. For resten gider vi snart ikke se fjernsyn mere, Du har simpelthen skabt for meget sludder og vrøvl, herre. I det hele taget, herre: Hvorfor har Du ikke bedre smag?

Er vi så ringe?

Du skabte himlens fugle og fiskene i havet. Det takker vi dig for. Men var det nødvendigt at skabe Anni og Erik? Har vi strengt taget brug for en Brian Mikkelsen til at fortælle os, at de 'autonome' er fulde og dumme og derfor skal have bank af politiet, der er hverdagens helte? Du kan ikke være det bekendt, herre. Vi har sådan set problemer nok med at få dagligdagen til at hænge sammen, hvorfor skal vi så oveni døje med en forpippet dengse som justitsminister. Han har jo dårligt nok lært at tale rent. Er det ikke snart nok, herre? Kan vi ikke bare få en rigtig regering bestående af rigtige politikere? Ikke nødvendigvis meget klogere, bare mere modne. Vi er trætte af amokløbere og fantaster, der mener, at svaret på alle tidens problemer er at afskaffe topskatten og at sende ulykkelige mennesker, der er flygtet fra krig og elendighed, ud af landet. Er vi så ringe og uværdige, herre, at vi ikke fortjener bedre?

Hvorfor har du ikke afskaffet kongehuset? Kan det være meningen, herre, at vi skal forsørge prinserne med samt de yngre, i øvrigt udenlandske, helt uroyale forretningskvinder, de har giftet sig med? Spiser Prins Henrik ikke lidt rigeligt? Knækbrød og ferskner, og te fra Chr. T., det er vist ikke lige ham. Der er folk, der skal leve af kontant- og starthjælp, herre, unge mennesker under uddannelse skal klare sig for fem-sekstusind om måneden, fortjenstfulde kunstnere, der i modsætning til kongehuset konkret bidrager til den danske kultur, må nøjes med max. 12.000 kr. om måneden i livsvarig ydelse. Du må da kunne se det, herre: Man behøver ikke engang være socialist for at se, at det ikke hænger sammen! Et lille tankeeksperiment: Hvis man nu bare halverede kongehusets apanager, og hvis de så i protest flytter til udlandet, vil der så være tale om det fænomen, vi kalder 'hjerneflugt'?

Endnu engang, herre, og med den norrøne poets ord: hvorfor har du skabt kirkebænkene så hårde? Tror du, vi har balder af stål? Skal det absolut gøre ondt at prise dig? Du skabte os som kvabs og med smag for magelighed - hvorfor pålægger du os så ustandseligt spægelse og pine? Vi er ved at være godt trætte af dig, din gamle psykopat. Tro ikke, i al din miskundhed (hvad det så end betyder), at det kun er ateisterne, der har fået nok af dig. Hvis Du stadig vil spille en rolle, forventer vi en mere sober adfærd fra din side af. Fremadrettet.

Serie

Vinn & Skæv

Forfatter Bent Vinn Nielsen skriver sig igennem tingene.

Udkom sidste gang i september 2014.

Seneste artikler

 • I skældsordenes rækker

  12. september 2014
  Jeg ser det for mig: ved lov forbydes det at udtrykke sig om andre mennesker, og i det hele taget, anonymt på nettet. Skriv hvad du vil, fascistiske møgsvin, men du har bare at lægge navn til
 • Morgenstemning i Nykøbing F

  5. september 2014
  Overgangen fra nat til dag i en mindre provinsby er lydlig. Lige pludselig, i løbet af få minutter, får byen lyd. Biler og fodgængere. Man kan høre skridt, selvom man skulle tro, det var løgn. Man kan høre stemmer. Derefter er der larm hele dagen
 • Gårdens dyr

  15. august 2014
  Når et får bræger, så bræger alle de andre også. Og de bliver ved og ved. Det lyder ikke så meget som politikere, det lyder mere som en vælgerbefolkning, der endnu en gang skælder ud på de politikere, de selv bliver ved med at stemme på
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her