Klumme
Læsetid: 1 min.

Bøger behøver ikke være lange for at være gode

Såvel Dostojevskijs vævende sprog som Bukowskis ordknappe stil går rent ind hos den debuterende filminstruktør Jacob Bitsch, der er aktuel med spillefilmen Camping
Kultur
12. september 2009

-Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse? 

»Dostojevskijs Forbrydelse & straf, der på trods, eller måske netop i kraft af sit vævende sprog og sin vildtvoksende flod af ord, formår at komme under huden på den menneskelige psyke som ingen andre forfattere. Hans skildring af et menneske, der vil nihilismen, men ikke kan undslippe sin egen samvittighed, er fortrinlig. Fængselsstraffen bliver en parentes i forhold til Raskolnikovs egen ’sjælestraf’, og vi bliver mindet om vores retssystems
uformåenhed. Den yderste dom er vores egen samvittigheds dom.«

-Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Alt af Charles Bukowski, men i særdeleshed Ham on Rye (Dansk titel: Med det hele). Han skriver, modsat Dostojevskij, præcist og enkelt. Ingen formår som ham at skildre livet så dramatisk og dog så sjovt, så simpelt og dog så dybt. Levet liv bliver forvandlet til tragikomik på allerhøjeste plan.«
Ingen hadebøger

-Hvad er den værste bog, du har læst?

»Da jeg var yngre, var den seneste bog, jeg havde læst, altid den bedste, jeg havde læst. Alle bøger var gode. Nu hænder det, at jeg stopper halvvejs inde, fordi jeg ikke orker mere. Men nogen bestemt hadetitel kan jeg ikke komme på.«

- Hvilken type læser er du?

»Jeg kan som udgangspunkt bedst lide forfattere, der skriver enkelt og præcist: Bøger behøver ikke være lange for at være gode! Men jeg prøver dog samtidig at læse med en litteraturhistorisk indgangsvinkel, så jeg kommer omkring de vigtigste værker. Jeg plukker hist og pist, og rammer jeg en guldåre i form af en forfatter, jeg falder pladask for, læser jeg alt med vedkommende.«

-Hvornår læser du?

»I en ledig stund om eftermiddagen eller i sengen om aftenen. Hvilket minder mig om, at jeg har et par bøger på natbordet, som jeg hellere snart må se at få læst færdig!«

rbs@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her