Kommentar
Læsetid: 3 min.

Design handler ikke bare om facon

Designweek og direktion, formgivning og forretning er ikke modstridende størrelser, selv om man indimellem kan få den opfattelse, når der er INDEX-fest i gaden, højtidelige miner i DDC's mødelokale og almindelig forvirring over den globale udfordring
I boblerne på Kgs. Nytorv i København er der kunstige fingre, u-landskomfurer, oversvømmelsesværn og solceller i alle afskygninger.

I boblerne på Kgs. Nytorv i København er der kunstige fingre, u-landskomfurer, oversvømmelsesværn og solceller i alle afskygninger.

Kultur
4. september 2009

I boblerne på Kgs. Nytorv i København er der kunstige fingre, u-landskomfurer, oversvømmelsesværn og solceller i alle afskygninger.

I Strandgades Hal D på Christianshavn bæredygtige træprodukter og el-køretøjer. Og hos DDC på H.C. Andersens Boulevard, lige over for Tivoli, kendte danske navne med solgardiner, computersmykker og facadeelementer - Astrid Krogh, Mathias Bengtsson og 3xn-arkitekter blandt andre.

Denne uge i hovedstaden har været præget af design. Med udstillinger både inden- og udendørs, stribevis af møder og konferencer, og sidste weekends store INDEX:award-uddeling i DR's koncerthus med 100.000 euro til hver af de fem udvalgte, og dagen efter båndet transmission i tema-DR2.

Opmærksomhed

DDC og INDEX er ikke det samme. De to institutioner DDC og INDEX har hver sin adresse, selv om de er associerede og henter statslige midler i samme pengekasse. DDC's direktør blev for et år siden oven fra gjort til bestyrelsesformand i - nu - datterselskabet INDEX.

Men udefra betragtet stikker det i øjnene, at der er store forskelle på initiativerne, og at det er INDEX der i sidste ende løber med opmærksomheden. Internationalt, på tv og Kgs. Nytorv.

Institutionen har nu over tre omgange i løbet af seks år stillet skarpt på designens betydning for et bedre liv worldwide. Design som problemløser i forskellig skala, men med særlig vægt på noget nær filantropiske opgaver.

DDC er mere til det kommercielle synspunkt. Hovedvægten ligger på at skabe kontakt mellem designere og producenter, på at diskutere designmanagement og bæredygtighed set fra virksomhedernes direktionsgange.

Derfor er det bemærkelsesværdigt, at den danske udstilling It's a small World lægger vægt på gode gammeldags designdyder, så som form og kunsthåndværk, fornuft og godt humør. Måske fordi DDC-showet er udarbejdet i samarbejde med både Dansk Arkitektur Center og kunsthåndværkernes Danish Craft. Det hæver niveauet for alle tre.

Forvirret? Det afgørende er, at det er en seværdig udstilling, og at den skal ud at rejse, når den lukker her i slutningen af januar.

De store INDEX-akrylkugler på Kgs. Nytorv forsvinder om en uge, og udstillingen Showhow i denne weekend.

Håndværk

Hvad kom der så ud af det hele? I alt fald markering af, at de globale udfordringer er en del af agendaen, at design har stor EU- opmærksomhed som forretningsparameter, og at dansk design bygger på en solid tradition. En skoling eller erfaring, som kan tåle fornyelse, ikke er ideologisk afhængig af finansielle visioner, men sagtens kan klare sig på egne præmisser. Især hvis offentlige kunder tænker sig om, når der indkøbes inventar.

Sevfølgelig skal der producenter til at producere, men også designere til at designe, og de har dét forspring i diskussionen om bæredygtighed og nye materialer, at de er vant til at tænke eksperimentelt og formålsrettet.

Måske primitivt, stædigt, indledningsvis med hænderne og blyanten, men i tavs forståelse med andre håndværkere i andre lande, Kina for eksempel, sådan som de såkaldt unge (men veteraner) Louise Campbell og Ole Jensen forklarer det i DDC's glimrende udtillingskatalog.

Funktioner

Men den funktionelle tradition er ikke en selvfølge blandt designere i andre lande.

Til gengæld var de fem internationalt præmierede INDEX-projekter valgt med så stor finesse, at selv om kun to af dem lignede gammeldags design, så tegnede de tilsammen et billede af nye udfordringer for både formgivning, innovation og udvikling:

Et røg- og brandufarligt indendørs ildsted. Et hånddrevet elektronisk lægeinstrument. En oplader-stander til elektriske biler. En minibank for nyttige investeringer. Og en øjenåbnende bog om, hvor mange dele af en gris der går til alt andet end flæskesteg - organdonation eksempelvis, eller kemiske komponenter.

Design-ugens uddelinger, udstillinger og ideologier var forskellige i setup og fremtræden. Fra papkasser til akrylkugler og dyre montre-arrangementer, som i mange tilfælde kan gøre det vanskeligt at få øje på den dims eller idé, som er sagens kerne.

Det vigtigste af det hele er nu, at lade de to institutioner DDC og INDEX udvikle sig frit hver især. INDEX har sin agenda, som er med til at rejse diskussioner i en ny design-epoke. Og DDC kan åbenbart også noget, når designerne kommer i selskab med arkitekter og kunsthåndværkere.

'It's a small world', DDC, H.C. Andersens Boulevard, til den 31.1.2010. 'Showhow', Hal D, Strandgade 95A, til den 6.september. INDEX, nominerede projekter, Kgs. Nytorv, til den 13.september

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her