Kommentar
Læsetid: 2 min.

Død over Indeks Retail

Sådan som landets absolut største boghandlerkæde opfører sig, kan man kun ønske, at de forsvinder fra markedet
Kultur
3. september 2009

Det er en uhyrlig sag. Landets største boghandlerkæde med absolut dominans, Indeks Retail, der blandt andet står bag Bog & Ide-butikkerne, boykotter alle bøger fra det lille forlag Hr. Ferdinand. Giganten truer den lille. Årsagen til boykotten er, at forlaget har afvist at sælge Det forsvundne tegn, efterfølgeren til den populære forfatter Dan Browns Da Vinci mysteriet, der udkommer om et par uger på amerikansk og om et par måneder i dansk oversættelse, til en høj fast pris. Vi har fri prissættelse af bøger i Danmark, så boykotten af Hr. Ferdinands bøger er meget opsigtsvækkende. Dertil kommer, at hvis en boghandlerkæde truer et forlag til at sætte en fast høj pris på en bog, så er det en overtrædelse af konkurrenceloven, og at Indeks Retail misbruger en dominerende stilling på bogmarkedet til at få det lille forlag til at makke ret.

Der er mange penge på spil. Boghandlerne sukker i disse tider efter en ny bestseller som Da Vinci Mysteriet, der alene i Danmark har solgt omkring 600.000 eksemplarer. Vel at mærke hvis den kommende bestseller, der allerede på forhånd er varslet i et førsteoplag på 110.000, sælges til den faste pris på 299 kr. og dermed med en god fortjeneste for den enkelte boghandler. Hvis bogen kommer til fast pris, er boghandlerne nemlig fri for at konkurrere på pris med internetboghandlere og supermarkeder, der kan tilbyde bogen som en attraktiv slagvare i deres sortiment, uden at skulle bekymre sig om, hvorvidt de taber penge på det ene varenummer. Boghandlerne derimod kan ikke overleve uden at tjene penge på bestsellere som Dan Brown og Stieg Larsson. Det er baggrunden for Indeks Retails muskelspil.

Det absurde er imidlertid, at direktøren for Indeks Retail Lars Østergaard også er formand for Boghandlerforeningen, hvor han har været med til at kæmpe for frie priser på bøger. På den ene side er han som formand for Boghandlerforeningen fortaler for frie bogpriser, på den anden side arkitekten bag den ulovlige boykot af et lille forlags bøger, fordi de ikke vil være med til at sælge den nye Dan Brown til en fast pris.

Der udspiller sig med andre ord en syg magtkamp mellem boghandlere og forlag, og denne magtkamp er fyldt med beskidte tricks. Det er altsammen et udtryk for desperation og overlevelseskamp. Både små og store forlag kan fortælle om en voksende arrogance fra Indeks Retails side. De kan fortælle om, hvor svært det efterhånden er blevet at få kæden til at optage gode og vigtige bøger i deres sortiment, fordi de kun er interesserede i bestsellere og store rabatter. Bøger er efterhånden blevet noget sekundært og sortimentet snævrere og snævrere. Indeks Retail er derfor rigtig nok i en vanskelig overlevelseskamp på et liberaliseret marked, men de er også i høj grad ofre for deres egen arrogance og misforvaltning af deres rolle som boghandlere. Som det er nu, er de med til at fremme en udvikling, hvor man faktisk hellere ønsker sig boghandlerens død - men selvfølgelig kun for, at nogle andre kan tage over og sikre et mangfoldigt bogmarked.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Steffensen

Der udspiller sig med andre ord en syg magtkamp mellem boghandlere og forlag, og denne magtkamp er fyldt med beskidte tricks. Det er altsammen et udtryk for desperation og overlevelseskamp"

Og Coop Danmark og Dansk Supernarked klapper i deres hænder og ser endnu en branche forsvinde... til stor ærgelse for os læsere.