Baggrund
Læsetid: 4 min.

DR2: Ærgerligt at tabe millioner på H*A*S*H

Et års arbejde og flere millioner kr. kan være spildt, efter DR2 i går offentliggjorde, at dette års julekalender 'H*A*S*H' tages af programmet, da det ikke 'er sjovt nok'. Men det argument holder ikke, siger flere bag filmen, der påpeger, at DR har haft indsigt i manuskriptet i hele processen
Kultur
19. september 2009
DR2's anden dukke-julekalender 'Yallahrup Færgeby' fra 2007 skabte også debat. Den  blev beskyldt for at forherlige kriminelle driverter og at være rascistisk, idet den udstillede hashrygende indvandrere-drenge som håbløse tabere.

DR2's anden dukke-julekalender 'Yallahrup Færgeby' fra 2007 skabte også debat. Den blev beskyldt for at forherlige kriminelle driverter og at være rascistisk, idet den udstillede hashrygende indvandrere-drenge som håbløse tabere.

Bax Lindhardt

Årets DR2 julekalender, der havde fået titlen H*A*S*H, som en parafrase over den amerikanske tv-serie M*A*S'H, skulle have udspillet sig i Problemistan med dukkeanimerede danske soldater i hovedrollerne.

Serien skulle have handlet om hverdagen og frustrationerne for de udsendte danske soldater i en satirisk ramme.

Men det var ikke sjovt, mener DR2-ledelsen, og derfor tog de serien af programmet. Produktionen har ifølge flere kilder Information har talt med kostet op mod otte millioner kroner, mens det ikke har været muligt at få et præcist beløb fra DR2's chef Arne Notkin, der kun vil oplyse at: »Det har været dyrt. Det er rigtigt mange penge, og det er vi smaskhamrende ærgerlige over«.

Han forklarer, at man vil forsøge at arbejde hen mod at vise den i en anden form på et senere tidspunkt. Ideen til serien var god, den var bare ikke ordentligt udført. »Vi har valgt at stoppe serien efter at have set to færdige afsnit. De lever simpelthen ikke op til de forventninger, man med rette kan have til en satirisk julekalender på DR2«.

Står uforstående

Ifølge både instruktør Christian Dyekjær og manuskriptforfatter Jesper Bernt er det argument uholdbart:

»Vi har sendt samtlige manuskripter og foreløbige udgaver til ledelsen undervejs. Hvis der var noget de grundlæggende var uenige med os i, kunne de have sagt det. Man må forvente, at når man går i gang med en produktion, så er ledelsen også med. Derfor kommer det som et lyn fra en klar himmel, at de vil stoppe det så sent,« siger manuskriptforfatter Jesper Bernt.

Han bakkes op af medieforsker og redaktør af den årlige tv-festival for branchefolk Kirstine Vinderskov:

»Det er usædvanligt, at en ledelse hiver i nødbremsen så sent,« siger hun.

Også instruktør Christian Dyekjær er helt uforstående overfor ledelsens beslutning. Han mener, at beslutningen er taget på et meget begrænset grundlag. »De har set to afsnit, der ikke er færdige. Det er meget lidt at træffe sådan en beslutning ud fra. Det er jo et univers med 24 afsnit, en kæmpe internetdel og et soundtrack også,« siger han.

Hvorfor?

Både manuskriptforfatter og instruktør forklarer, at ideen til konceptet kom fra DR2 selv. De blev hyret ind til at udføre det, og DR-ledelsens pludselige plan om at stoppe det, får dem nu til at lede efter forklaringer.

»Jeg tror, det er, fordi de er bange. Det er en angst for at folk ikke kan lide det, finder det for plat, provokerende og kontroversielt. Det er et univers og en ramme for et emne, der ikke er set herhjemme før. Det kræver en form for tilvænning, der tager længere end to afsnit,« siger Christian Dyekjær.

Manuskriptforfatter Jesper Bernt forklarer, at det generelt har været et fint samarbejde med DR-redaktionen, men at der også har været ændringsforslag, der nærmere havde karakter af at ville ændre hele konceptet.

»Nogle uger før produktionen kom der er forslag om at henlægge lejren til Norge eller Mars i stedet for Problemistan. Det var ikke så konstruktivt. Men vi lyttede på andre ting og lavede for eksempel om på noget med vores hovedperson efter forslag fra dem,« forklarer han.

Satire i krig

I de afsnit Information har fået lejlighed til at se, fokuserer serien på soldaternes hverdag, og de opgaver de står overfor. I et afsnittene betaler soldaterne beskyttelsespenge til en lokal bandit for at sikre sig mod de lokaler fjender, og i et andet betaler de en lokal tigger for at vaske deres bil, så de kan slappe af med en joint. Tiggeren bliver senere skudt ved en fejl.

For instruktøren var det hele tiden meningen at tage udgangspunkt i de nære oplevelser af krigen i stedet for storpolitik.

»Jeg ville lave en meget humanistisk serie. En antikrigsserie, der viser, at alle er ofre i den her sag. At mens der er et stort verdenspolitisk tog, der kører af sted, så er der mange skæbner, der er fanget i det. Både soldater og lokale,« siger Christian Dyekjær.

Jesper Bernt har i forbindelse med arbejdet brugt lang tid på research i krigene i Irak og Afghanistan. Han har interviewet tidligere udsendte danske soldater og de enkelte afsnit tager udgangspunkt i aktuelle sager, han har fundet fra krigene.

»Vi ville gerne lave en serie, der afspejler de krige, der har været siden Anden Verdenskrig, hvor der ikke er nogen, der er entydigt onde. Hvor befolkningen er splittet og begrundelsen for krigene ændrer sig hele tiden. Det er en kompleks størrelse især for den enkelte soldat. Det er vi gået til med et satirisk greb,« siger han.

Ifølge medieforsker Kirstine Vinderskov er hele konceptet nyskabende.

»Jeg kan ikke komme i tanke om en satire, der tager fat i en så aktuel samfundsproblematik, mens problemstillingen folder sig ud i fuldt flor,« forklarer hun.

»Dækningen af krigen mod terror og Danmark i krig i Afghanistan snakker man meget om i tv-verdenen. Det her var en ny og spændende måde at bearbejde det stofområde på,« siger hun.

DR2 chef Arne Notkin mener, at DR2-ledelsen var nødt til at stoppe julekalenderen af hensyn til DR's brand. Publikums forventninger er høje, og dem må man ikke skuffe med et produkt, der ikke er sjovt.

- Men hvad er det, du synes, der ikke er sjovt?

»Humoren er ikke sjov«.

- På hvilken måde?

»Den er ikke morsom. Man sidder ikke og griner. Man trækker dårligt nok på smilebåndet. Og så vil jeg ikke uddybe mere«.

- Nu har jeg set den, og jeg synes den er sjov...?

»Det er muligt«, slutter Arne Notkin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Heinrich R. Jørgensen

Arne Notkin:
"Den er ikke morsom. Man sidder ikke og griner. Man trækker dårligt nok på smilebåndet. Og så vil jeg ikke uddybe mere"

Et par afsnit er tilgængelige på YouTube, og de er så dræbende kedelige, at 2 minutter var mere end rigeligt til at konstatere, at Arne Notkin har fuldstændigt ret.

Måske kan kalenderen reddes, men det kræver sikkert en kæmpe indsats - et nyt manus er nødvendigt, og så der være meget mere vittigt og vanvittigt, hvis nogen skal gide at se det.

Som dette års DR2 julekalender måtte de gerne anskaffe og udsende BBC serien "Yes Minister", som godt nok intet har med jul at gøre, men som ikke desto er fantastisk morsom, og ikke mindst lærerigt. 22 afsnit, hvoraf de sidste meget lange afsnit sikkert kunne deles over 3 dage.

Heinrich R. Jørgensen

* det sidste

Heinrich:

Nu har jeg ikke tænkt mig at se efter om det er sandt. Men hvis det er, så burde man dog have konstateret dette allerede på manuskriptplan. At lade så mange skattekroner gå til spilde før man opdager det er ledelsesfadæse på højeste plan.

Heinrich R. Jørgensen har ikke sans for humor. Julekalenderen ER sjov.

De resterende 22 afsnit af H*A*S*H vil blive Kult.
Også selvom de ikke er produceret ! ?

Afsnit 3 og 21 er egentlig hylende sjove på en stærkt tankevækkende men forbudt måde - og "Militærdiktaturet" her i Danmark vil derfor ikke kunne lide H*A*S*H.

For her gøres der grin med alt hvad der er helligt for det Militær som har brug for at opretholde myten om Krigen i Afghanistan som både et arbejde og alligevel også en næsten hellig Tempelridder-krig.

Der er næppe heller tvivl om at denne Julekalder H*A*S*H kommer tættest på at forklare begrebet blasfemi for voldsomt forargede militærfolk der muligvis aldrig har mødt og følt vreden over begrebet "blasfemi" som en følelse før.

USA's "høge" i Pentagon - Danmarks krigskammerater ville hade H*A*S*H.

Og derfor burde denne julkalender H*A*S*H* sendes til jul.

http://www.youtube.com/watch?v=T9MOqnIdK90&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=_BeOQEm716M&feature=quicklist

De var røvsyge, og jeg er sgu græskkatolsk, om der bliver gjort grin med det. De skulle have lavet noget i stil med PIS, Politiets Indsats Styrke. Den var hylende morsom.

Heinrich R. Jørgensen

Per Thomsen:
"Heinrich R. Jørgensen har ikke sans for humor. Julekalenderen ER sjov."

Som tidligere skrevet, gad jeg kun følge med nogle få minutter. Alt anden satire jeg har set på DR2, har jeg synes var morsomt, og har aldrig været i nærheden af at slukke for det af ren og skær kedsomhed.

Hvad med din sans for humor, Per? Yes Minister er ikke din smag?

..."PIS, Politiets Indsats Styrke. Den var hylende morsom"...

Var det ikke en TV2 serie der skulle forestille at være en "autentisk TV-dokumentar" om Politi'et i rollen som regulære voldspsykopater tilsat en Amfetamin og Crack lignende-adfærd ?

Og er det ikke de samme Narkostoffer der er amerikanernes foretrukne brændstof til Jetpiloter på jagt efter Afghanistanske Bryllupper eller allierede Canadensiske og Franske og Engelske tropper de kan massakrere som ofte set i mange "friendly-fire" tilfælde i IRAK ?

H*A*S*H* er "modgiften" som militæret ikke vil ha' og DR skylder vel "Militærdiktaturet" på Christiansborg en tjeneste ? !

Var der iøvrigt ikke en debat i forsommeren her på Information om Krigsministeren der ikke ville svare på spørgsmålet om Danmark er i KRIG og om Krigens love derfor er gældende NU ?

Jo PIS var god. Den nye er røvkedelig. Jeg tror ikke, at den er længere. Det havde været pinligt for DR2 at sende det produkt på gaden.

Ikke enig - - H*A*S*H som en "autentisk krigsdokumentar" fra Afghanistan kan og bør diskuteres fra nu af og til juleaften !

Forestiller man sig rent teoretisk at Danmark - omend uerkendt af befolkningen - befinder sig i KRIGs-retstilstanden så ville det vel betyde at DR skulle forelægge en krigskritisk "tætpå-autentisk" TV-serie som julekalenderen H*A*S*H* til godkendelse i Krigsministeriet ?

H*A*S*H* er naturligvis taget af plakaten fordi den er hamrende ulovlig jævnfør balladen om jærgersoldatens fristil. I Danamrk er det kun personer der er ansat af forsvaret eller subsidiært er godkendt af forsvaret der må udtale sig om vores kolonikrige. Så enkelt er det...

Det kan godt være, at temaet er interessant nok, men en satire-serie som ikke er sjov er doomed.

Som det gale menneske jeg er, tvangsså jeg begge afsnit for senere at kunne udtrykke mig med mere pondus i diskussionen. Min konklusion er at det overhoved ikke er skægt. Ikke en eneste gang finder jeg noget det mindste morsom, og jeg er ellers en lattermild person.

DR's brand!??

Det er da som totalitärt Arne Notkin-my-watch selv-censurerende mediehus.

H*A*S*H er lavet efter præcis samme koncept og skabelon som Yallahrup Færgeby. De to julekalendere er derfro præcis lige morsomme eller ikke morsomme alt efter smag og behag. Derfor holder argumentet om at H*A*S*H ikke skulle være morsom ikke en meter.

At H*A*S*H er taget af plakaten er et klokkeklart eksempel på politisk censur af underholdningen i de regeringskontrollerede massemedier. Så enkelt er det.

Jimmi Thøgersen

For nu at sammenkoge mit svar fra den glemte tråd om dette emne...

Samme koncept og skabelon er ikke ensbetydende med samme kvalitet. Ja, Yallahrup Færgeby (de halvandet afsnit jeg så) havde også tvivlsomt manus og amatøragtigt stemmeskuespil (det var/er vist også hensigten), men jeg husker da nogle vittigheder og sprogbrug med bid i.

De virkemidler er så påfaldende fraværende i H*A*S*H, at hvis der er tale om nogen form for censur (og det skal da ikke komme bag på mig), har det været censur under manuskriptskrivningen.

Hvilket er dybt ærgeligt, fordi jeg langt hellere ville se dét bid ramme vores selvfede, krigsførende nation end en flok 2.g indvandrere og skolelærere. Så ville der have været tale om reel samfundssatire.

Javist, smag og humor er forskellig. Men det er almen procedure i en branche så dyr som TV, at man evaluerer et produkts mulighed for at blive en succes før færdiggørelsen og ser, om det er værd at poste flere penge i.

Stod jeg med beslutningen, ville jeg - som venstreorienteret anti-militarist og tilmed fæl smagsdommer i dette tilfælde - ikke poste én krone mere i det. At lade én eller anden gruppe opføre sig tåbeligt og hjernedødt uden tand eller pointe er sjældent langtidsholdbart nok til 24 afsnit - selv ikke for de, der måtte synes et par afsnit er sjove.

Problemet her, for mig at se, ligger snarere i, at man er så sen til at droppe serien, når man vel har læst manuskripter, før produktionen gik i gang?

Jeg ville umiddelbart sige, at der ikke er grund til at censurere noget, som er så ufarligt og uprovokerende - ud over for de mest sarte, der kan pive over at man gør grin (forsøger, i hvert fald) med frivillige, betalte soldater.

Men jeg kan så også se, at mangel på reel satire eller fare ikke holder Forsvaret tilbage fra at forsøge at censurere alligevel. Personligt ser jeg bare ingen grund til på forhånd at antage, at det er tilfældet - frem for at tro på Notkins begrundelse.

Skal så nævnes, at jeg stort set ikke ser TV længere, men det da ikke er gået forbi min opmærksomhed, at Brian Mikkelsen m.fl. formåede effektivt at smadre 75 års udvikling hos DR. Hvorvidt serien dermed kan forsvares på, at den ikke er dårligere end alt det andet bras DR angiveligt sender, tager jeg derfor ikke stilling til.

Sebastian Gjerding, Jens Catlow, Per Thomsen: Siger I, at I ligefrem grinede? Hvad i alverden synes I var sjovt?

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har set noget så kedeligt, som prøver at være satire. Dialogen er skrevet med venstre hånd og historien er tam og langtrukken. Emnet er spændende og relevant, men det nytter jo ikke noget, hvis resultatet ikke engang er "høhø"-sjovt.

Arne Notkin har fuldstændig ret. Man trækker ikke engang på smilebåndet, og det er ikke, fordi man bliver provokeret.

@Sune Olsen: Gør dig selv en tjeneste og se de to afsnit på youtube. Det er så banebrydende kedeligt TV, at det i sig selv er fascinerende.

Jens Hartree:

."Sebastian Gjerding, Jens Catlow, Per Thomsen: Siger I, at I ligefrem grinede? Hvad i alverden synes I var sjovt?"

Når man ser hvordan den danske lejrchef bestikker Taleban med dollarsedler i store bundter for ikke at angribe den danske lejr, skal man da godt nok være lidt af en dødbider for ikke i det mindste at udstøde et lille halvkvalt fnis.

Ligesådan skal man da være noget af en humorforladt støder, hvis man ikke kan se det sjove i at dukkerne ryger lige så meget hash som selv den mest hardcore christianit.

Den skydegale sergent der for et godt ord mejer sagesløse afghanere ned med sit maskingevær er sgu da også meget morsom. Come on!

Når man i årevis har været vidner til den ulidelige selvhøjtidelige og opstyltede tone, hvormed krigen i Afghanistan konsekvent bliver omtalt af pressen, ville det simpelthen være en befrielse, hvis nogen kunne få lov til at tage lidt gas på det militære idioti.

Det tillader censuren desværre ikke

Mikkel Sørensen

Bedste replik: "I am a little around on the floor"...

OK, nu er jeg oppe paa stolen igen.

Og en bornholmsktalende helikopterbaaren minister med grisetryne. Jo, serien havde afgjort potentiale - og er derfor bortcensureret. Vore boern skal jo opdrages til lydig kanonfoede.

Hvad i alverden bilder Notkin sig forresten ind med at nedgoere et medlem af parlamentet? Det i sig selv burde helt klart demonstrere baggrunden.

Inger Sundsvald

Jeg kan da oplyse, at jeg personligt ikke lå flad af grin. Det gør jeg som regel ikke over satire, som efter min mening ikke er produceret for af more masserne, men for at få os til at kigge på os selv med de selverkendende briller på og få os til at indse idiotien og absurditeten.

Uanset om det er ”overpædagogiske” pædagoger/lærere, ”ornli’ 2.g-banditter” eller et brokkehoved der står og råber ”lorteland”, er der ikke ret meget at grine af. Der er ingen der glider i en bananskral. Men der er i høj grad noget at tænke over.

Jeg så afsnittene med et ”skævt smil”, og af og til et halvkvalt ”grin” men jeg kan forstå, at det kalder på selvcensur, når det drejer sig om Forsvaret og de danske Jenser. Det er hyleskægt når det drejer sig om f.eks. ”Javel, hr. minister”, når politikerne bliver hængt ud for lokumsaftaler og bestikkelse, især når det glipper og bliver afsløret, så de må komme med alle mulige redninger, men ikke når det drejer sig om det hellige Forsvar.

Danmark er et latterligt lille land, der deltager i en uacceptabel krig, med konsekvenser i alle mulige kategorier for de involverede, hvoraf hash og bestikkelse hører til de mindst alvorlige.

Hvis den vitterligt er så elendig, kan de vel sælge rettighederne til TV3 eller Kanal5.

Inger Sundsvald har ret. Sagens kerne et er jo ikke om julekalenderen er morsom nok, men om det er i orden at man på den måde udøver censur i DR. Det er ærgerligt at værdikæmpernes spin næsten altid får lov til at sætte dagsordenen.

Jimmi Thøgersen

Næh, sagens kerne er stadig om der overhovedet er tale om censur. Hvilket bliver taget lige rigeligt for givet her.

Det eneste, der sådan set peger på det, er at DR har været så langsomme til at tage beslutningen. Men det har i så mange andre sammenhænge ikke været urimeligt at mene, at DR simpelthen er langsomme den slags.

Jeg er meget overbevist om, at dette rent faktisk ikke er et tilfælde af selvcensur, men af simpel kvalitetskontrol. To ting peger derpå: 1) DR havde selv valgt det åh-så-kontroversielle emne. 2) De to færdige afsnit er dybt kedsommelige og dårligt komponerede.

Jeg tror i øvrigt, hvis man skrottede manuskriptet og fik nogen med talent for dialog og en instruktør, der kan komponere en scene, at der er potentiale for en fremragende satire over Afganistankrigen. De kan beholde dukkerne og oplægget, men der skal langt mere talentfulde mennesker ind over, før det bliver seværdigt.

Per Thomsen:
"Når man ser hvordan den danske lejrchef bestikker Taleban med dollarsedler i store bundter for ikke at angribe den danske lejr, skal man da godt nok være lidt af en dødbider for ikke i det mindste at udstøde et lille halvkvalt fnis."

(osv.)

OK, du finder det morsomt, udelukkende fordi de stryger dine meninger med håret? Hvad med timing, rytme, overraskelse, skævhed, overraskende vinkler, ...? Det bliver jo for pokker ikke god satire af, at man opremser en masse politisk korrekte meninger. Eller, man skal være særdeles ensporet ideologisk, hvis det skulle være nok.

Serien føles, som om forfatterne har skrevet oplæg til jokes ned som dialog -- og så stoppet der. Som Wulff-Morgenthaler i de seneste år, når de er værst.

Jens Hartree:

."OK, du finder det morsomt, udelukkende fordi de stryger dine meninger med håret?"

Nej fordi det er god og morsom satire.

DR har jo al mulig grund til at gå stuegang i egne producerede indslag. Det hedder vist kvalitetskontrol. I dette tilfælde har den virket. Det er en gang fortælleteknisk makværk.

Ministre har jo før skrevet til DR for at få ændret programindslag. Så tanken om en gentagelse, er vel ikke så fjern.

Er der nogen der har sig sat ned og undersøgt om DR er i fare for at få en over nakken på brug på ophavsretten? Indledningen er tydeligvis modelleret direkte over MASH 4077-serien, ligesom seriens titel HASH vist heller ikke så godt kan tåle at blive udfordret af varemærke-lovgivningen.

Mht. serien (de to afsnit der ligger på youtube) må jeg (desværre) give Arne Notkin ret; de er ikke sjove overhovedet.

De tager udgangspunkt i virkeligheden ja, men det er også det eneste de, gør. Ingen nye vinkler byder de på, diverse fordomme bydes der også, ingen satirisk selv-refleksion er der her. Serien fremstår mere som et politisk indlæg en en egentlig satire-serie, hvor alle, selv soldaterne og tulibanerne, får et fur og drag over nakken.

Satire, ægte, er altid vendt mod magthaverne. Derfor frygter magthaverne altid ironi og satire.

Personligt synes jeg ikke det er morsomt at se f.eks. scenen hvor lejrkommandanten giver tulibanerne penge for at beskytte lejren; denne scene mangler distance til sig selv og evner ej heller at distancere sig fra tulipanernes måde at anskue verden på.

Seriens HASH forbillede er jo MASH 4077 serien som kørte i 1970erne, mens Vietnam Krigen rasede og som handlede om Korea Krigen. Måske det havde været bedre, hvis serien havde handlet om krigen i 1864? Der er faktisk nok at gøre grin med, kigge med et satirisk blik på general de Meza, som ikke kunne tåle kulde, på D.G. Monrad, som egenhændigt kommanderede den danske hær.

MASH 4077's seriens styrke var jo netop den at krigen kun udgjorde det backdrop/baggrund for seriens personer; vi fulgte (og følger) dem i deres hverdag på MASH 4077, og oplever, hvordan hverdagen bliver præget af den ene inkompetente politiske beslutning efter den anden. Og så også når de opererer...selvfølgelig...

Satiren i MASH 4077 ligger i dialogen, i karakternes skuespil, ikke i selve konceptet; meningen med det hele er bestemt ikke at tage politisk stilling, meningen bag MASH 4077 er at vise krigens grusomhed og de følger, den får - for alle de implicerede parter.

Jens Hartree vil vide hvad der er sjovt i H*A*S*H*.

Som man kan forstå har man valgt at producere afsnit 3 og 21 af julekalenderen og derfra bedømme kvaliteten. !

I så fald en stor fejl - da sådanne Julekalenderes succes hænger på at man fatter sympati for personerne gennem introducering som naturligvis foregår i afsnit 1 og 2.

Når man således har fattet personernes placeringer i dette tilfælde i det militære hierarki i militærlejren i Problemistan kan latteren derfra rulle.
Derfor er det sjovt når den snotdumme menige på grund af sin lave placering i hierarkiet skal rense deres Jeep for Lort.
Og sjovt når den menige derefter snedigt udelegerer lofteopgaven til en Problemistansk / Afghanistansk tigger.
Hvorefter den menige "daffer" over i teltet hos de priviligerede i soldater hierarkiet der åbenbart ligger og ryger Hash på ca. 3 uge.
At den Bornholmske Sergent der modsat sine menige "ELSKER" sin Gatling-maskinkanon med flid forveksler den lorterensene afghanistanske tigger med en "Tulipan" og derfor skyder ham og dertil smadrer det stadigt lortebefængte militære køretøj med sin maskinkanon er da også sjovt.
Samtidigt er der en fed major som lejrchef som skildres som svag - svage chefer er jo altid god humor og vi møder ham f.eks i en scene hvor han i et møde med en Problemistansk bandit køber sig til beskyttelse og sikkerhed mod "Tulipan" med masser af dollars. Komisk.

Der er altså lort og penge og hierarki og svage chefer ligesom i de Nattergales "The Julekalender" som blev landeplage med de samme gentagne ingredienser over 24 dage.
Julekalenderen H*A*S*H ville være blevet en succes hos både børn og unge og værnepligtige både hjemme her og ude på krigsskuepladsen i Afghanistan - men om ledelsen i militæret kunne acceptere at en sådan julekalender satire der over 24 dage blev kult og som sådan kunne demoralisere den eksisterende kampmoral som den er opbygget idag hvor Afghanistan-krigen ofte ses beskrevet som et ARBEJDE - en anden sag !

Under alle omstændigheder kan man efter lidt analyse af morsomhederne godt fastslå at H*A*S*H må være uønskværdig for militærledelsen i det danske militær !

Og derfor er der afgjort en censur- problematik i sagen nærmest på linie med Ytrings-frihedsdebatten - som vi her ser efter at DR uden nogen god og gyldig grund "har valgt at droppe produktionen af H*A*S*H.

Heinrich R. Jørgensen

Per Thomsen:
"Når man ser hvordan den danske lejrchef bestikker Taleban med dollarsedler i store bundter for ikke at angribe den danske lejr, skal man da godt nok være lidt af en dødbider for ikke i det mindste at udstøde et lille halvkvalt fnis. "

Det er - mere eller mindre - hvordan det fungerer i virkeligheden. Man kan betale sig fra, ikke at blive angrebet. En velkendt forretningskoncept, der i mange lange også praktiseres i det civile.

@Heinrich R. Jørgensen
Naturligvis er det sådan det foregår i virkeligheden Heinrich, men det er jo også det der gør det hylende morsomt ligesom mange af de andre indslag i julekalenderen.

Den julekalender har da alle muligheder for at blive kult nu, og hvilken sprogfornyelse - den vil blive et hit - ligesom Yallerup Færgeby, at så Notkin ikke synes den er morsom, kunne jo være fordi han ikke ligger inden for målgruppen.

Den er selvfølgelig politisk ukorrekt, fordi forsvarsministeren bliver aflivet, det tåler vi jo ikke så godt i Danmark, men herregud - det er jo "friendly fire".

Mosbak har helt ret. "The julekalender" og var de nu ellers hed gav os en masse talemåder til det danske verdenssprog. VKO og deres stråmand ved navn Arne Notkin skal naturligvis ikke risikere at der på grund af H*A*S*H opstår en masse talemåder i befolkningen, der gør grin med majestætens koloniale tropper.

Mosbak har helt ret. “The julekalender” og hvad programmerne nu ellers hed gav os en masse talemåder til det danske hverdagssprog. VKO og deres stråmand ved navn Arne Notkin skal naturligvis ikke risikere at der på grund af H*A*S*H opstår en masse talemåder i befolkningen, der gør grin med majestætens koloniale tropper.

Heinrich R. Jørgensen

The Julekalender, Jul på Vesterbro, Yallahrup Færgeby var alle morsomme, vanvittige og politisk ukorrekte, og gjorde op med forestillinger om hvordan en TV julekalender tager sig ud.

Dukkefilmsformen er dog vanskelig, og formodentligt lykkes Yallahrup Færgeby primært pga. referencerne til decideret tam julekalender, ligeledes baseret på dukker, som de fleste DR2 seere kender til hudløshed.

At nogen har vovet forsøget med endnu en dukkefilmsbaseret julekalender, lyder ekstremt kikset, og har meget vanskelige odds. Dukkefilmssatire, der skal forsøge at overgå Yallahrup Færgeby og M*A*S*H, og evt. karikere personer eller temaer derfra?

Når DR2 har så mange fremragende satirikere o.a. anset i butikken, er det utroligt, at de har valgt endnu et dukkefilmskoncept.

Simon Kongshøj

Jeg synes helt ærligt heller ikke at de to afsnit der kan ses på Youtube er specielt morsomme. Og det er rent ud sagt ærgerligt, for konceptet er godt, og særligt i denne brutaliserede tid trænger krigsførelsen til at blive gjort lidt grin med.

For mig at se er H*A*S*H et godt koncept, men udført elendigt. Dialogen er dårligt skrevet, og pinlige situationer med åbenlyst potentiale (fx. lejrchefen, der betaler beskyttelsespenge og dummebøder til Tuliban) bliver ikke udnyttet særligt godt. Persongalleriet virker tamt og gråt (i modsætning til fx. Yallahrup Færgeby, hvor mine sympatier og antipatier, og ikke mindst interesse, for seriens karakterer var vakt allerede efter første afsnit).

Men jeg kender indrømmet intet til processen bag at skabe en julekalender, så jeg skal ikke kunne sige om de to afsnit på Youtube er så dårlige fordi selve julekalenderen er dårlig, eller om det er fordi de ikke er færdiglavede endnu.

Som den ser ud nu er det en julekalender jeg ville ønske at jeg kunne lide (fordi den gør grin med noget der pt. trænger til det), men rent faktisk ikke kan, simpelthen fordi den er udført så tamt og kedeligt.

vh Simon

Simon Kongshøj

Heinrich,

Jeg tror at nøglen til Yallahrup Færgebys succes ligger i kombinationen af det muntre, tamme og "børnevenlige" visuelle indtryk, og den barske socialrealisme der kendetegner "danske taberfilm". Det er der en tilfredsstillende dissonans i --- lidt ligesom Wulffmorgenthalers højtråbende naziflodhest Dolph, der overhovedet ikke havde været sjov hvis ikke det var fordi han så ca. lige så truende og højreradikal ud som en teletubby.

vh Simon

Sælg den til Visit Deamark.

Per Holm Knudsen

Det må vist være ledelsen, der har lagt afsnittet ud på YouTube, for det ér enormt kedeligt - hvis du vil spilde din tid så se selv http://www.youtube.com/watch?v=T9MOqnIdK90

Heinrich R. Jørgensen

Simon Kongshøj:
"Wulffmorgenthalers højtråbende naziflodhest Dolph"

Dolph karakteren, og resten af persongalleriet, er hylemorsomt.

Apropos kombinationen nazi'er og teletubbies, har DR2 lavet noget på et tidspunkt... :-)

Personligt er min holdning at lort mm. ikke er sjovt, ej heller i en julekalender. Om jeg forstår, hvordan nogle kan se de sjove i at en menig bliver sat til at rengøre lort af en jeep, hvorefter selvsamme menige får en afghaner til at gøre det...ikke sjovt overhovedet...Og derefter ryger pot/hash med de andre potheads som er udstationeret...i Problemistan... Not fun at all...

Studentikost forekommer denne julekalender mig at være; åbenbart tror man, at bare fordiu man nævner lort mm. ja så er det morsomt. Not so...

-ehm-

Hvilke satirikere har DR2 ansat? Ingen, så vidt jeg ved? Jo, Linda P. mv. som alts¨å kun kan lave grin og nedgøre andre folk, specielt folk som tilhører underklassen, taberne, i det her land. Ikke sjovt.

Heinrich R. Jørgensen

Karsten Aaen:
"Hvilke satirikere har DR2 ansat?"

Ansættelseforhold kendes ikke, men følgende morsomme personer har bidraget til morskaben på DR2.

Michael Bertelsen
Mads Brügger
Esben Pretzmann
Rune Tolsgaard
Simon Kvam
Simon Jul
Anders Morgenthaler
Mikael Wulff
Rasmus Bjerg
Linda P.
Christina Sederqvist
Hella Joof

Der er mange flere humor-talenter end disse...

Heinrich R. Jørgensen

Karsten Aaen:
"kun kan lave grin og nedgøre andre folk, specielt folk som tilhører underklassen, taberne, i det her land."

Det er sandt, at Linda P. og Christina Cederqvist gør grin med "tabere", men de øvrige nævnte ovenfor kan ikke siges at have fokus på at mobbe nedad. Når LP og CC bliver mere erfarne humorister, skal de såmænd nok blive noget mere avancerede end de formår pt.

Per Holm Knudsen

Er Wulffmorgenthaler sjove og humoristiske, der må være noget jeg har overset? Jeg ser dem ellers hver dag i Politiken - gaaaaaaaaaaaab!!!!!

Går man tilbage til artiklen står der følgende :

..."DR2's chef Arne Notkin forklarer at man vil forsøge at arbejde hen mod at vise den i en anden form på et senere tidspunkt. Ideen til serien var god, den var bare ikke ordentligt udført. »Vi har valgt at stoppe serien efter at have set to færdige afsnit. De lever simpelthen ikke op til de forventninger, man med rette kan have til en satirisk julekalender på DR2«.

Mod det kan man indvende : En god ide der tilsyneladende kan trække budskabet frem men som alligevel kan ende med at svække det for en evt, filmatisering med danske skuespillere vil måske tage farligheden ud af Julekalenderen H*A*S*H.
Som filmatisering kan den blive lige så ligegyldig som alle andre danske film som kun er underholdning og tidfordriv.

For ægte sand Humor og Morskab handler især om den glæde man føler indeni når nogen tør sige magthaverne stærkt imod på en god og begavet måde.

Som eksempel på ligegyldig humor der ikke gør dette er 'Seinfeld' og utallige amerikanske tegnefilmserier som 'South Park'.
Eksemplerne på Humor der bringer et korttids-grin frem men som reelt langtids-deprimerer tilskueren er endeløs.
Ligeså lang som listen af danske film man har glemt og ikke vil se igen.

..."For instruktøren var det hele tiden meningen at tage udgangspunkt i de nære oplevelser af krigen i stedet for storpolitik.
»Jeg ville lave en meget humanistisk serie. En antikrigsserie, der viser, at alle er ofre i den her sag. At mens der er et stort verdenspolitisk tog, der kører af sted, så er der mange skæbner, der er fanget i det. Både soldater og lokale,« siger Christian Dyekjær"...

Ifølge medieforsker Kirstine Vinderskov er hele konceptet nyskabende."...

Og det er lige præcis derfor at dukkeudgaven af H*A*S*H burde produceres.

At det danske militær som befinder sig i en nådesløs udryddelseskrig mod Taleban i Afghanistan sikkert vil finde en sådan "tæt på autentisk" julekalender TV-serie demoraliserende for kampmoralen kan egentlig være ligegyldigt.
Ethvert Militærapparat - der som vi har set og erkendt det - kalder Krig for et ARBEJDE har fortjent at blive udfordret af kunst og kultur også i en dukkefilms-form.

Militæret har diciplinærmetoder der er udviklet til at imødegå dårlig drengerøvs--soldaterstil så det kan ikke være på dette bløde punkt, at dukkefilmen H*A*S*H* trykker.

Men snarere trykker det på den veletablerede aura som Militærets ukendte spindoktorer har anlagt omkring Det danske Militærs deltagelse i en regulær udryddelseskrig i et andet land.
En omfattende Følelsesladet sentimentalitet omkring militærets ARBEJDE i Afghanistan er særdeles synlig - med den seneste etablerede flagdag osv.

Men Militæret må og burde erkende misforholdet mellen at kalde nutidens højteknologiske morderhåndværk - KRIG for et arbejde incl. al den risiko der er for at de udpegede til døden - TALEBAN - har den frækhed at forsvare sig med våben mod de besættelsesstyrker der befinder sig i deres hjemland Afghanistan endda på den utroværdige tidl. Præsident Bush junior m.fl initiativ.

Der er hver dag menesker der dør på deres arbejde uden at deres brancheorganisationer ligesom militæret kræver en Flagdag og uden at arbejdsministeren finder det nødvendigt ligesom forsvarsministeren at besøge den berørte arbejdsplads og fremkomme med følelsesladede udtalelser - hver gang en stilladsarbejder mister balancen eller en håndværker kommer galt afsted.

Arbejde på helt almindelige danske arbejdspladser kræver årligt langt flere døde og sårede end krigen mod Taleban - uden at disse gode mennesker nogensinde takkes og mindes for deres ARBEJDE af Dronning og Fædrelandets Statsminister.

Krig er Krig og Dukkefilmen H*A*S*H* kan muligvis sætte fænomenet på dets rette plads.

Ydermere forstår man at der foreligger research på emnet før manuskriptet er blevet skrevet.
Hvilket forklarer tilstedeværelsen og anvendelsen af den "syge soldaterhumor og -ironi" som den kan ses i afsnit 3 og 21.

..."Jesper Bernt har i forbindelse med arbejdet brugt lang tid på research i krigene i Irak og Afghanistan. Han har interviewet tidligere udsendte danske soldater og de enkelte afsnit tager udgangspunkt i aktuelle sager, han har fundet fra krigene"...

Og derfor burde produktionen af julekalenderen H*A*S*H* genoptages.

Glimrende kommentar af Jens Catlow.

Jens,

"For ægte sand Humor og Morskab handler især om den glæde man føler indeni når nogen tør sige magthaverne stærkt imod på en god og begavet måde."

Ja, men det skal sgu også være sjovt, ellers bliver krummetæeragtigt pinligt. Og HASH er ikke sjov. Den er røvsyg, banal og maksimalt forudsigelig. Det er en gang fortælleteknisk makværk.

Iøvrigt tror jeg trods alt, at det er de færreste danskere, der på deres arbejde lever med en risiko, der måles i procenter, men jeg ser da gerne en statistik, Jens.

Søren Kristensen

Det er nok snarere et problem for M*A*S*H* at den ER morsom. Når det alligevel kan være svært at finde grinet frem, skyldes det nok snarere at seriens baggrund er så alvorlig som den er. Det samme var jo tilfældet med M*A*S*H*, i sin tid, som vi heller ikke lå flade af grin over, med mindre vi havde røget. Men jeg nu aldrig hør nogen sige at M*A*S*H* ikke var god satire.

Jeg forstår ikke at DR2 hellere vil udsætte sig for eventuelle anklager om udøvelse af forhåndscensur end for at bringe en udsendelse som måske ikke falder i seernes smag. Det sidste gør de jo jævnligt, med nogen succes. Kort sagt: Send den nu bare og lad os få det overstået.

Søren Kristensen

Ups. Der skulle have stået H*A*S*H* i første linje (nej, jeg har ikke røget).

Sider