Nyhed
Læsetid: 2 min.

Enzensberger modtager Sonningprisen 2010

Den 79-årige forfatter og samtidsanalytiker Hans Magnus Enzensberger får den prestigefyldte pris for hans europæiske engagement
Kultur
17. september 2009
Hans Magnus Enzensberger kaldes en digter og en intellektuel, der med humor, ironi og skjult varme vover at sige nej og dermed ja. Derfor skal han belønnes med Sonningprisen.

Hans Magnus Enzensberger kaldes en digter og en intellektuel, der med humor, ironi og skjult varme vover at sige nej og dermed ja. Derfor skal han belønnes med Sonningprisen.

Andreas bro

Det er en af de største tyske forfattere og samtidsanalytiker Hans Magnus Enzensberger (født 1929), der modtager Danmarks største kulturpris, Sonningprisen, der uddeles af Københavns Universitet.

For at kunne modtage Sonningprisen skal man have udført et »fortjenstfuldt arbejde til gavn for den europæiske kultur«. Netop det europæiske står centralt i Hans Magnus Enzensbergers værker i kraft af hans analyse og diskussion af Europas status som én enhed eller som flere adskilte enheder. I indstillingen til prisen fremhæves Enzensbergers diskussion af det europæiske således:

»For ham er Europa hverken en enhed eller en række isolerede enheder. I sit værk Åh Europa! (Ach Europa!) beskriver og dissekerer han en række europæiske landes kulturer og vaner. Det fælles særpræg viser sig at bestå i deres egensindighed. Europa kan derfor ikke uden at tage skade på sin sjæl samles i en enhedsstat, men kun leve op til sig selv ved ikke bare at samles i al forskellighed, men om forskelligheden, og i det nødvendige, praktiske samarbejde lade forskelligheden komme til udtryk.«

Ironi og skjult varme

Indstillingsteksten til Sonningprisen fremhæver desuden den ironi og selvironi, Hans Magnus Enzensbergers forfatterskab er kendetegnet ved, og Hans Enzensberger beskrives som: »En digter og en intellektuel, der med humor, ironi og skjult varme vover at sige nej og dermed ja på sin egen måde, på som det forekommer - rette måde.«

I motiveringen fra Københavns Universitet lyder det i øvrigt om Enzensbergers ironi og selvironi:

»Ironien giver form til det moralske anliggende. Den er ikke bare en beskyttelsesforanstaltning mod utidig befamling, den berører selve sagen ved at vende brodden i samfundskritikken både den ene og den anden vej og på den måde give plads til tvivlen.«

Siden sin debut med digtsamlingen Verteidigung der Wölfe i 1957 har Hans Magnus Enzensberger udgivet mere end 50 værker.

De mange udgivelser har taget form som digte, romaner og teaterstykker og som videnskabelige værker. Hans Magnus Enzensberger var medlem af forfattersammenslutningen Gruppe 47, som blev dannet i 1947 til fremme af efterkrigstidens litteratur og demokrati. Sammenslutningen bestod udover Enzensberger af blandt andre af Paul Celan, Günter Grass og Heinrich Böll.

Sonningprisen uddeles hvert andet år af Københavns Universitet. Prisen er stiftet af afdøde forfatter og redaktør C.J. Sonning (1879-1937). Tidligere modtagere af prisen er blandt andre Niels Bohr, Ingmar Bergman og Simone de Beauvoir. Prisen på i dag en million kroner blev uddelt første gang i 1950, hvor modtageren var Winston Churchill.

Sonningprisen overrækkes tirsdag den 2. februar i Festsalen på Københavns Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her